Overtuigende winst van damclub Lelystad op SSS-Kampen.

 

Wijnand Groen opende de score al na amper 2 uur spelen.

 

Een doorbraak combinatie op de rechtervleugel werd zijn opponent Herman Brink fataal (2-0).

 

Eigenlijk mag het dam team van Kampen nog van geluk spreken, dat de score niet hoger is uitgevallen, want ook Cees Barends miste een kansrijke voortzetting. Zie diagram 1.

 

                   diagram 1.

 

In plaats van het gespeelde 38-32? Op de 46e zet had Cees de sterke hekstelling middels 29-24 moeten nemen. Zwart moet sluiten, want weglopen mag niet. Zwart loopt dan vast, en in dit vrij dunne standje is het slechts een kwestie van techniek. Maar met behulp van Cees zelf, kon Henk Ramon eenvoudig remise maken (3-1).

 

De partij tussen Boike Mathoera en Harm Kist eindigde zoals verwacht in een puntendeling. Harm verstaat de kunst om tegen iedereen remise te spelen. Ook tegen hele sterke spelers, is het hem vaker gelukt. Hij ruilt heel vaak en meestal op het goede moment, en ook Boike heeft daar geen verandering in kunnen brengen (4-2).

 

De partij van Ricardo Tong Sang werd een gelijkwaardige strijd van begin tot eind tegen de sterke speler Wim Dekker. De heren gaven elkaar geen duimbreed toe, met een gelijkwaardige puntendeling als gevolg (5-3).

 

De partij van Cyril Sluisdom tegen Henk Kamminga, werd een partij met twee gezichten. Hoewel Cyril een belangrijk deel van de partij prettiger spel had, kon hij Henk Kamminga uiteindelijk toch geen pijn doen, want nadat hij op de 52e zet een belangrijke en misschien wel de kansrijkste voortzetting miste, draaiden de rollen zich om. En in de ontstane 4 om 4 stand moest de Lelystedeling remise maken (6-4).

Don Khedoe maakte het zijn tegenstander Teun van Gelder zo moeilijk dat die gedoemd was een schijf weg te geven om nog wat speelvrijheid te verkrijgen. Met zijn 46e zet gaf Don zijn tegenstander echter de gelegenheid, los te komen. En helaas werd ook deze over duidelijke winstpartij door Don zelf om zeep geholpen, ondanks schijfwinst. En hij moest enigszins teleurgesteld met remise genoegen nemen (7-5).

 

Tot dan toe had Lelystad nog altijd 2 punten voorsprong. Maar rond de 42e zet zag Antoine Koster kans het centrum van Sam Pryor uit elkaar te drijven. Er ontstond een zeer onevenwichtige stelling met een groepje schijven van Sam links en rechts en in het midden nauwelijks schijven.

 

Sam probeerde nog met een offer door te breken, om het compleet vastlopen te voorkomen. Maar dat mocht niet meer baten. Sam gaf zich gewonnen, en hiermee kwam Kampen op gelijke hoogte (7-7).

 

De gelijke stand was even schrikken natuurlijk, maar de drie die nog bezig waren Bert Zijlstra, Wiebren de Vries en Valentino Tjokro gingen er nog eens goed voor zitten.

 

En ja hoor het gebeurde.

 

Middels een schitterende combinatie, zie diagram 2, maakte Bert Zijlstra een einde aan alle illusies van opponent Piet Dijkstra.

 

         diagram 2.

 

Bert vervolgde met Wit in diagram 2 met.

 

34. 27-21                 26x17

 

35. 28-22                 17x39

 

36. 37-32                 24x33

 

37. 40-34                 39x30

 

38. 35x11               

 

En de rest was een kwestie van techniek (9-7).

 

In zijn partij tegen Gerlof de Jong nam Wiebren de Vries een sterke halve hekstelling in. Dit speelde Gerlof lange tijd parten, tot dat hij uiteindelijk door de kracht zetten van Wiebren capituleerde.

 

En de winst was binnen (11-7). 

 

De laatste partij was daarom een formaliteit, zelfs met verlies van Valentino was er niets meer aan de hand. Lelystad had immers de punten binnen.

 

Maar Valentino deed wat van hem verwacht werd n.l. minimaal remise.

 

Eindstand 12-8.

 

 

 

08 september 2018 Dammen over de IJssel.

 

 Tijdens het damtoernooi in Heino Dammen Over de IJssel van zaterdag 8 september j.l. gaf Wiebren de Vries al in de eerste ronde zijn visite kaartje af.

 

Bovenstaand diagram toont de stand in de partij tussen Wiebren de Vries met wit tegen Teun van Gelder uit Kampen.

Wiebrens laatste zet was 22-17 ! en nadat Teun sloot met (03-08) haalde Wiebren vernietigend uit met         37-31  (26x28)  33x22  (21x34)  40x07  (02x11) 17x06 een prachtige combinatie!

 

Open Flevoland-Word Cup 18-24 juni in Ens.

 

Georganiseerd door stichting Aanzet. https://aanzetdammen.nl/

Een gemiste combinatie tegen sterke topper

 

Diagram 1 ontstond in mijn partij tegen Losseni Savané (rating 1268).

 

In deze stand zag ik een combinatie schitteren als Savané (13-19) zou hebben gespeeld. Er zou dan volgen 32-27 (21x23) 42-38 (17x30) en 35x02 met minimaal remise.

 

 diagram 1.

 Maar Savané speelde niet (13-19) , hij deed het anders en na enkele zetten ontstond diagram 2.

 

 diagram 2.

 

En hier miste ik helaas een prachtige winnende damcombinatie via 32-27 (21x23) 29x09  (03x14) en omdat zwart nu twee keer op slag stond kon wit mooi profiteren van die zogenaamde stille zet 42-38 (17x28) 38-33 (28x30) 35x02.

Cyril Sluisdom.

 

 

Cees Barends door ALV benoemd tot lid van verdienste

 

Op de ALV van 1 juni 2018 werd Cees Barends voor zijn jarenlange inspanningen als competitieleider benoemd tot Lid van Verdienste van de PODB.


( voorlopige) Indeling Nationale Competitie 2e klasse A KNDB 18-19

 

BEGB Britsum

http://www.begb.nl/    

   

Damcombinatie Frieslân 3            Oenkerk

https://www.kndb.nl/verenigingen/dv0248/    

   

Heerenveen 2

   

Heerenveen 3

http://www.damclubheerenveen.nl/

   

Het Noorden 2                              Jannes van de Wal Denksportcentrum,  Groningen

http://www.campersingel.nl/   

   

Huizum 2

http://www.damclubhuizum.nl/  

   

Lelystad

https://damclublelystad.jimdo.com/   

   

MTB Hoogeveen 3

https://www.damclubhoogeveen.nl/   

   

Proviciaal Gronings Tiental          Delfzijl

https://www.kndb.nl/dv0116/  

   

SSS Kampen

http://members.home.nl/wdekkerkampen/  

   

Troch Tinken Sterk                       Surhuisterveen

http://www.damclubtts.nl/

   

Warffum

https://www.kndb.nl/verenigingen/dv0109/  

   

 

 

13 februari 2018

 

Enerverende strijd tussen damclub Lelystad en De Vechtstreek/Oosterveen in de laatste ronde van het nationaalkampioenschap dammen voor clubteams in de 2e klasse KNDB.

 

Een prachtig en professioneel gespeelde partij van Boike Mathoera tegen de sterke Gerrit Draaisma van de tegenpartij, met een rating van 200 punten meer dan Boike. Boike gaf Draaisma geen moment de kans in zijn vertrouwde spelletje te komen en nam steeds op het goede moment de juiste ruil. Draaisma kreeg geen grip op het spel met remise tot gevolg en een verdiende blauwe vermelding voor Boike (1-1).

 

In zijn partij tegen Jeroen Paalman, met eveneens een hogere rating speelde Dirk een gelijkwaardige positiepartij. Geen moment  kwam Dirk in gevaar en schoof zijn opponent probleemloos naar remise toe (2-2). Dirk scoorde in de eerste 4 wedstrijden van deze competitie 3 remises en 1 overwinning, en heel toevallig in de laatste 4 wedstrijden precies dezelfde score ook 3 remises en 1 overwinning. Tussen deze serie in helaas ook 1 verliespartij. Maar met een +1 score geen slecht resultaat.

 

De partij tussen Cyril Sluisdom en Christiaan Groote ging redelijk gelijk op. Althans, tot de 26e zet. Want toen bracht Christiaan met zijn 26e zet een serieuze dreiging in de stand. Door de ruil die daarop volgde ontstond een gezonde halve hekstelling voor Christiaan. Dit hield de Lelystedeling heel lang bezig en zorgde bovendien voor geforceerd spel. En dat ging zo tot de 45e zet door. Maar intussen kreeg ook Christiaan het moeilijk, omdat de halve hekstelling behouden heel veel tijd en energie kostte, en hij daardoor ook in tijdnood kwam. Zijn 45e zet was daardoor ook minder secuur, waardoor Cyril zich kon bevrijden, en meteen het initiatief overnemen. En op de 62e zet was het over en uit (4-2). Met deze overwinning bereikte Cyril de hoogste score ooit gehaald in de bondcompetitie door een speler van Lelystad (19 uit 11) 8 gewonnen partijen en 3 remises en opnieuw topscorer van het Lelystadse 10-tal.

 

Cees Barends stond rond de 45e zet in een 7 om 7 stand reeds verloren tegen Jan Nijmeijer. Jan had alle belangrijke strategische velden reeds veroverd. En de rest was slechts een kwestie van geduld voor Jan Nijmeijer. Maar tegen een speler met een ruim 200 punten rating verschil is dat geen schande (4-4).

 

Bert Zijlstra tegen de doorgaans zeer taaie Jan Siegers, speelde een zeer fraaie klassieke partij. Met zijn 37e zet had Bert Zijlstra Jan Siegers al redelijk in zijn greep. Maar toen Jan op de 38e zet veld 22 innam, kon de sympathieke Siegers geen schijfverlies meer verhinderen. En enkele zetten later rondde Bert het karwei fraai af met een beslissende, damcombinatie (6-4).

 

De partij van Sam Pryor tegen Evert Schuttert, eindigde in remise, maar helaas was de notatie na de 35e zet niet meer te volgen. Vandaar geen verder commentaar (7-5).

 

In zijn partij tegen Andre Nijmeijer leek Ricardo rond de 57e zet even in problemen te komen door tempo nood. Maar door een super slim offer van Ricardo kon Andre zijn snode daden niet voortzetten, en moest hij met remise genoegen nemen (8-6). Ricardo gaf overigens aan dat er een betere voorzetting voor hem op de 48e zet was. Zie diagram 1.

 

diagram 1.

 

 

 

Door niet het gespeelde 45-40 maar 42-38 te spelen. Speelt zijn tegenstander (3-8) zoals in de partij dan zou gevolgd zijn 30-25 (20-24) en dan de twee om twee ruil 28-23 (18x29) 27-22 (17x28), waarna het offer 34-30 volgt met doorbraak naar dam met schijf 25.

 

Wiebren de Vries had een hele zware kluif aan zijn opponent Jan Timmer. De foute 27e zet van Wiebren was het begin van een hele zware middag voor Wiebren. Timmer kon fraai combineren. En hield daar schijfwinst aan over. Het werd vervolgens nog een heftig gevecht en ondanks die schijf achter wist wiebren zich nog kranig te weren en bereikte nog wonder boven wonder een puntendeling (9-7).

 

Het klassieke spel tussen Don Khedoe en Johan van Aalderen was ook bijzonder mooi en vooral leerzaam. De geheimen van het klassieke spel leek van Aalderen toch net iets beter te beheersen dan Don. Rond de 40e zet begon het gevecht pas echt. Zie diagram 2.

 

 diagram 2.

 

Het gespeelde 22-27 was eigenlijk bedoeld als lokzet. Zwart mag niet het verleidelijke (16-21) spelen. Wit zou dan hebben vervolgd met 40-34   (21x12)  33-29  (24x22)  32-28  (22x33)  en 38x7 met winst voor wit.

 

Ook (3-8) kan tot problemen leiden door bijvoorbeeld  17-11  (16x7)  33-29  (24x22)  32-28  (23x32)  en 38x9 enz.

 

Zwart speelde vanaf de diagram stand het foutieve (13-18)? Waardoor van Aalderen kon doorbreken middels de actie 28-22  (18x27)  32x21  (16x27) enz.

 

Maar de meest voor de hand liggende en bevrijdende combinatie naar remise zag Don jammer genoeg over’t hoofd.

 

Opnieuw vanaf de diagram stand gezien, had Don niet (13-18)? Moeten spelen maar de remise afwikkeling moeten nemen via (24-29)  33x24  (19x30)  28x8  (3x21) met remise.

 

Toch nog even een sprongetje naar de 51e zet, waar Johan van Aalderen heel fraai een eind maakt aan de partij. Zie diagram 3.

 

 diagram 3.

 

Zwart staat op slag, maar wit is aan zet en maakt het heel mooi af.

 

34-30  (25x32)  en nu de dam 6-1 (35x44)  1x35 wit slaat met de dam 5 schijven weg. En Don gaf het op (9-9).

 

De laatste partij tussen Valentino Tjokro en Leo Peters eindigde in remise zoals werd verwacht. Leo vooral nam geen enkel risico , en bereikte zonder problemen de remisehaven.

 

Eindstand 10-10.

 

Alleen bij een forse overwinning zou Lelystad nog de tweede plaats halen en via de nacompetitie nog een kans maken voor promotie.

 

 

Klopt dat wel?

 

3 februari 2018

Overtuigende winst van damclub Lelystad in en tegen Harderwijk 2.

Doordat twee vaste basisspelers uit het 2e team werden gehaald om vanwege de door griep gevelde eerste teamspelers te vervangen, was Harderwijk 2 gedoemd verzwakt met 9 man de strijd aan te gaan tegen een zeer gemotiveerd Lelystads tien-tal.

Cees Barends aan bord 10 had dus een cadeautje van 2 punten en een rustige middag. En met die 2 punten op het scorebord begon Lelystad voortvarend aan de strijd (0-2).

Nog geen half uur later en amper 16 zetten verder, staakte Jan Pluim de strijd tegen koploper Cyril Sluisdom. Jan Pluim zag een damcombinatie schitteren. Hij gaf er drie stukken weg en pakte er een, om verschrikt tot de ontdekking te komen dat de combinatie niet goed was. Die belangrijke schijf waardoor hij naar dam zou kunnen combineren stond er niet meer. En dat had Jan Pluim over’t hoofd gezien (0-4).

Ricardo Tong Sang maakte in een overigens gelijkwaardige partij een denkfout in het middenspel. De actie die hij ondernam bleek niet te kloppen, omdat ook in deze partij een schijf verdween, welke Ricardo dacht dat die er nog stond. Bert Foppen kon naar dam combineren en niet lang daarna de 2 punten voor Harderwijk in ontvangst nemen (2-4).

Wiebren de Vries lijkt wel patent te hebben op mooie spectaculaire combinaties, want als hij een combinatie uitvoert is het meestal ook een met een goud randje zie diagram 1.

 

      diagram 1.

 

Wits laatste zet was 34. 42-37. En vanaf diagram 1, ging de winnende combinatie als volgt.

34. ……….                 21-27

35. 32x21                11-17

36. 21x23                13-19

37. 24x13                09x49            en Jan van der Pol gaf zich gewonnen (2-6).

Dirk van Roozelaar kreeg een blauwe vermelding bij de uitslagen op internet, omdat hij won van Eibert Smit met een veel hogere rating. In een vrij vroeg stadium brak Dirk door. De dam die uiteindelijk volgde werd door zijn tegenstander logischer wijs vastgezet. Maar dat deerde Dirk niet. Hij had namelijk al in de gaten, dat hij met secuur spel en een portie geduld, de dam wel los zou kunnen krijgen. En dat gebeurde ook. Met wat slimme zetjes speelde Dirk zijn dam vrij en niet lang daarna dwong hij zijn tegenstander tot overgave (2-8).

Boike Mathoera speelde een gedegen partij tegen Jakob de Vries. Maar kon rond de 53e zet niet verhinderen, dat zijn tegenstander middels een offer kon doorbreken. Maar aangezien Boike op zijn beurt ook doorbrak, was de remise gauw een feit. Het was nog even spannend op welk veld Boike zijn dam op de 59e zet zou halen. Op veld 46 zou hij namelijk in een val zijn gelopen, maar Boike deed het goed en zijn tegenstander bood remise aan en Boike accepteerde het remise aanbod (3-9).

De partij Bert Zijlstra tegen Marjan Foppen had een zeer merkwaardig einde. Op gegeven moment zag Marjan het niet meer zitten en gaf zomaar uit het niets op. Terwijl er voor haar alle reden was om nog door te spelen. Wel begon de tijd bij haar een rol te spelen. Misschien kon ze die spanning niet meer aan. Wie zal het zeggen (3-11).

Een bloedstollende partij maar meer nog een zeer merkwaardige vorm van damblindheid deed zich voor in de partij tussen Sam Pryor en Jan van de Veen. Op de 42e zet speelde Jan van de Veen (47-38)? Zie diagram 2. Alweer zo’n achterloop welke dit seizoen al vaker voor de een of de ander fataal afliep. Door die achterloop van zijn tegenstander, zag Sam zijn kans schoon om naar de bevrijdende remise te combineren. Vanaf de diagram 2 ging het alsvolgt.

 

           diagram 2.

53. 27-22                 18x27

54. 28-23                 19x28

55. 30-24                 20x29

En wat er nu gebeurde is bij mijn weten nog nooit eerder voorgekomen. Althans niet in de competitie geschiedenis van Lelystad. Sam sloeg 4 schijven naar veld 12 weliswaar. Of beter gezegd hij sprong over 4 schijven. Maar pakte slechts 3 schijven van het bord en liet schijf 28 staan. En verloor alsnog de partij (5-11).

Zowel Don Khedoe als Huub Nollet lieten tegen respectievelijk Wout Mensink als Wouter van den Berg, hun klasse in het eindspel zien, en wonnen zeer gedecideerd. Deze partijen zijn bijzonder leerzaam en zeker de moeite van het naspelen en analyseren waard als die op het net geplaatst zijn

En het team van Harderwijk ging met (5-15) kansloos ten onder.

20 januari 2018    Lelystad - DES Lunteren 3

 

Wat nu?

 

De partij van Cees Barends tegen een van de vele jeugd spelers van Lunteren Jan Cysouw was een ware walk over. Op  7 zet 7 al, kon Cees een 2 om 3 slagzetje naar dam uitvoeren. En daarna kwam Jan Cysouw niet meer in het spel voor (2-0).

 

In de partij Don Khedoe tegen Jos Evers, ging het niet veel anders. Jos Evers dacht op  zet 8 een ruil te nemen, maar dat kostte hem in eerste instantie een schijf en niet veel later de partij (4-0).

 

De partij van Cyril Sluisdom tegen Levien Cysouw ging tot zet 45 redelijk gelijk op. Tot dat Levien Cysouw een tussenloop nam, wat op zich wel goed was, maar de slag die hij daarna nam was duidelijk niet goed bekeken. Hij kon namelijk op twee manieren slaan en koos precies voor de verkeerde slag. De goede slag had bij goed spel remise opgeleverd (6-0).

 

Boike Mathoera had een blauwe vermelding, door zijn remise tegen de op papier veel sterkere Evert Evers (7-1).Op zet 40 nam Michel Hendriksen Sr. de tegenstander van Sam Pryor, een doorbraak combinatie, en dat was wel even schrikken voor Sam Pryor. Sam kon de ver doorgedrongen schijf nog net teruggooien, door een offer. Door die actie kwam hij wel een schijf achter, maar haalde op het juiste moment de damlijn, met remise als gevolg (8-2).

 

Valentino Tjokro kroop door het oog van een naald in zijn partij tegen Jelte van Lokhorst. Op  zet22  kon Valentino een gunstige hekstelling innemen na het gespeelde 36-31 van zijn tegenstander. Hij nam dat niet, koos voor een andere voortzetting en kwam zelf op zet 33 enigszins in verdrukking. Maar het eindspel bleek toch moeilijker te winnen dan vooraf werd verondersteld. Met remise als gevolg (9-3).

 

Een prachtig maar vooral leerzaam eindspel was die tussen Huub Nollet en de topscorer in deze tweede klasse B, Arjan van Galen. Hoogstwaarschijnlijk remise dachten niet alleen de teamgenoten maar ook de spelers van de tegenpartij, toen het diagram op het bord verscheen. Maar elke zet van Arjan van Galen leek wel met uiterste precisie zijn gekozen. Daarom juist absoluut de moeite van het naspelen en bestuderen waard.

 

Vanaf zet 45 ging het als volgt verder. Zie diagram.

45. 33-28     08-12

46. 22-17     24-29

47. 17x19    29x40 ogenschijnlijk remise, maar het venijn zit ‘em in de staart

48. 28-22     18-23

49. 19x28    40-44

50. 48-43     44-49

51. 22-17!   49x38                       22-17! Is de clou.

52. 32x43    21x23

53. 17-12     23-28

54. 43-38     16-21

55. 12-08     21-27

56.08-03                             en Huub gaf zich gewonnen. Een prachtig slot! (9-5).

 Ook Bert Zijlstra had in het begin, zijn handen vol aan Bas Schimmel een ander jeugdtalent van Lunteren. Maar rond zet 44 ging de ervaring spreken en kreeg Bert zienderogen meer grip op het spel van zijn jonge opponent. Op zet 46 zag Bas de bui al hangen en offerde maar een stuk om erger te voorkomen. Maar in feite was de speler van Lunteren al in een verloren positie gemanoeuvreerd. En het duurde dan ook niet lang meer voordat hij capituleerde (11-5) en hiermee was het winnende punt ook binnen.

 

In zijn partij tegen Erwin Jochemsen had Ricardo Tong Sang een engeltje op z’n schouder. In een stand waarin Jochemsen de remise eenvoudig veilig kon stellen, bleef hij maar schuiven en schuiven. En dat gaf Rik ook de gelegenheid om rustig te schuiven naar een “gemeen” valletje. En warempel Jochemsen trapte er met open ogen in en Rik kon de 2 punten in ontvangst nemen (13-5).

 

Wiebren de Vries wilde geen genoegen nemen met remise en speelde te lang door op winst en kreeg het spreekwoordelijke deksel op zijn neus. Op zet 51  had Wiebren geen goede zet meer en moest een schijf offeren, maar liep zich daarna compleet vast en moest teleurgesteld opgeven.

Eindstand 13-7 in het voordeel van de Lelystadse ploeg

 

 

 

06-01-2018                                                           De spanning is te snijden.

 

Vreugde bij het Lelystads damteam na overtuigende zege op de koploper.

 

Het 1e team van damclub Lelystad zegevierde in de 8e ronde, in de strijd om het kampioenschap voor clubteams in de landelijke 2e klasse.

Het werd een 13-7 overwinning in de thuishaven van damclub Lelystad tegen damcombinatie TDT/Salland.

Rond de 36e zet moet de schrik Boike Mathoera om het hart zijn geslagen, toen Johan Bulstra begon te combineren. Een prachtige combinatie dat wel, maar effectief is anders. Hij bereikte de damlijn weliswaar maar overzag dat Boike met gelijke stukken de dam direct onschadelijk kon maken, met remise als gevolg (1-1).

Tot de 26e zet ging het gelijk op in de partij van Wiebren de Vries tegen Gerrit Visscher. Maar door Gerrits 26e zet kon Wiebren meteen een 3 om 3 combinatie naar dam uitvoeren. Zijn opponent ging nog lang door maar moest uiteindelijk toch in Wiebren zijn meerdere erkennen. En de eerste winst voor Lelystad was binnen (3-1).

In een volkomen gelijkwaardige partij, liet Bert Zijlstra zich lelijk beetnemen toen hij onbedachtzaam achter een schijf van de tegenstander kroop. Dat het levensgevaarlijk is om zomaar achter een schijf te kruipen blijkt ook nu weer, want Fred van Amersfoort kon nu profiteren van de slagenwisseling die de achterloop tot gevolg had. hij sloeg drie schijven naar dam en Bert gaf terecht meteen op, en weer was de stand op de ranglijst gelijk (3-3).

In zijn partij tegen John Folkers, nam Cyril Sluisdom een grote ruil op de 31e zet, omdat hij de dan ontstane klassieke stand niet vertrouwde. En de overgebleven stand leverde voor beide heren niet meer op dan een puntendeling (4-4).

In de partij tussen Huub Nollet en Hilco Braakman was er sprake van een heuse lange vleugelopsluiting. En na zijn 26e zet gooide Hilco er zelfs een schepje bovenop. Er moest van beide kanten heel bedachtzaam worden gemanoeuvreerd, zo zat er rond de 34e zet van zwart een addertje onder het gras.

  diagram 1.

 

Als Huub de ver doorgedrongen schijf van de tegenstander op veld 31 zou afruilen met 41-37 (31x42) , zou zwart hebben vervolgd met (19-23) 29x09 (16-21) 30x19 (14x41) 25x14 (10x19) 09-04. En met de overgebleven 7 om 7 stand ligt winst al iets minder voor de hand. Let wel zwart mag niet te gehaast dam halen, maar moet eerst bijvoorbeeld (19-23) spelen.

Maar uiteraard zag Huub dat addertje ook, en vervolgde met 41-36 en opnieuw dacht Hilco Braakman de weerlegging gevonden te hebben om uit de benarde langevleugel opsluiting te geraken en begon schijven weg te geven. en op de 37e zet was inmiddels de stand in diagram 2 ontstaan.

 

 diagram 2.

En hier dacht Braakman de genade klap uit te gaan delen door (19-23) wit kan hier op 3 manieren slaan en de enige goede manier is de partij variant met 30x19 (23x21) 18-13 (14x23) 13x02 en zwart gaf meteen op (6-4).

Wijnand Groen speelde een goede partij, waarschijnlijk een van zijn beste partijen tot nu toe. En dat tegen de sterkste speler van het bezoekende team Hans van Hal, met een rating van 1192. Wijnand kon de goede partij op de 48e zet bekronen met remise. Zie diagram 3. 

 diagram 3

 In dit diagram vervolgde Wijnand met 36-31?

Aangewezen was 39-33 (23x41) 36x47 (38x29) en 34x14. Zwart heeft dan wel een schijf meer, maar wit kan met twee schijven naar dam doorbreken. Speelt zwart (12-17) om schijf 16 te verhinderen naar dam te lopen dan loopt wit met schijf 14 naar dam. Maar jammer genoeg liet Wijnand de geboden kans op remise lopen en verloor (6-6) en opnieuw werd de stand op de ranglijst gelijk getrokken.

De spanning was werkelijk te snijden, maar toch maakten de Lelystedelingen zich geen zorgen, gelet op de partij Don Khedoe tegen Dick Halma, waarin Don zich in een kansrijke eindspel positie wist te manoeuvreren. En Don won zeer gedecideerd het eindspel. Een mooier cadeau op zijn verjaardag kon Don zich niet wensen (8-6).

 

Ook een prachtig staaltje eindspelkennis liet Ricardo Tong Sang in zijn partij tegen Ab Steenbergen zien. Nadat Rik zijn dam op de 57e zet op veld 26 posteerde was het eigenlijk reeds gedaan. Ab de Overijsselse matador had geen enkele goede zet meer. De verschillende dreigingen waren echter niet goed te pareren. En tot overmaat van ramp werd de dam van Ab ook nog met een 1 om 1 afgepakt. Ab zag het niet meer zitten en gaf zich gewonnen (10-6).

Ook Dirk speelde een goede en gedegen partij, nam geen enkel risico tegen zijn opponent Theo Olde Hanhof, een ruiltje hier een ruiltje daar en een volkomen gelijkwaardige partij eindigde dan ook in remise. En daarmee was het 11e en winnende punt ook binnen (11-7).

De laatste partij  tussen Sam Pryor en de sterk verdedigende Jan Preuter, was nog in volle gang. Met beide spelers 1 dam en 5 schijven leek Preuter op remise af te stevenen. Maar toen Jan Preuter wat ondoordacht achter een schijf kroop, maakte Sam heel fraai een einde aan alle illusies van Jan Preuter.

 

Toch had Sam Pryor in zijn partij tegen Jan Preuter een engeltje op zijn schouder zitten. Pure damblindheid bij beide spelers.

 

 

 

 

 

 Nadat Sam op de 59e  zet met zijn dam 05-23 gespeeld had, overzag Jan Preuter de simpele 1 om 3 via (24-20) 15x24 en 30x17.

Eindstand 13-7 in het voordeel van Lelystad.

 

16-12-2017

Damclub Lelystad zegeviert ondanks snelle winst van Dez Laren.

 

Het 1e team van damclub Lelystad zegevierde in de 7e ronde, in de strijd om het landelijk damkampioenschap,  in de 2e klasse KNDB.

 

Het werd een 9-11 overwinning in de uitwedstrijd tegen Dez Laren.

 

Het snelle verlies van Wijnand Groen tegen Sarah Hanhart, met haar 15 jaar het jongste teamlid en enige meisje in het team van Dez Laren. Zorgde voor een domper voor het damteam van Lelystad. Wijnand speelde op een zetje, op zijn 26e zet, maar de gevolgen van die achterloop had hij echter onderschat, want daarna kreeg hij de ene combinatie na de andere om de oren, en kon niet anders dan opgeven (2-0).

 

De strijd tussen Dirk van Roozelaar en Gerrit Roeterdink was van begin tot eind een gelijkwaardige  strijd. Welke dan ook in een puntendeling eindigde (3-01).

 

In zijn partij tegen Tonny Roeterdink, lukte het Wiebren de Vries zijn opponent middels een spectaculaire combinatie op de knieën te dwingen. Indien er een prijs was voor de mooiste combinatie van de dag, dan kwam deze daarvoor beslist in aanmerking (zie diagram).

 

 

 

Het diagram geeft de stand weer na het gespeelde (09-13)? Van zwart. Wiebren de Vries met wit liet de omstanders genieten van de volgende schitterende combinatie. 28-23 (19x28) 32x23 (18x29) 40-34 (29x40) 33-28 (22x33) 38x07 (01x12) 46-41 (10-14) en na deze laatste zet van zwart, kon Wiebren zijn volle schijfwinst behouden, met 25-20 (14x25) 35-30 (25x34) 44x35 en de partij verder tot winst voeren was aan Wiebren wel toevertrouwd(3-3).

 

Don Khedoe die de laatste tijd compleet uit vorm is, kreeg voor de derde achtereenvolgende keer een nederlaag te verwerken. Rond de 42e zet werd zijn stelling door de krachtzetten van Danny Dix compleet uit elkaar getrokken, en opgeven was de enige optie (5-3).

 

In een gelijkwaardige strijd tussen Cyril Sluisdom en Herman Beuzel, kwamen allerlei venijnige valletjes zowel voor wit als voor zwart in de stand. Maar tijdens het echte eindspel 6 om 6 veranderde de situatie. Cyril Sluisdom kwam beter te staan en bewees het eindspel beter te beheersen dan zijn tegenstander (5-5).

 

De strijd tussen Boike Mathoera en Johan Beltman duurde maar liefst 60 zetten lang. Maar dan heb je ook wat. Want er viel heel wat te beleven. Het eindoffensief was even fraai als spectaculair. En door deze laatste Aktie van Boike stond Beltman op slag verloren (5-7).

 

In een 8 om 8 stand qua schijvenaantal had Bert Zijlstra na het gespeelde 48-43 van  zijn opponent Egbert Harkink geen goede zet meer. Bert probeerde het nog met een soort hielslag, maar dat maakte nog sneller een eind aan de strijd. En Bert gaf zich gewonnen (7-7).

 

In een redelijk gelijk opgaande strijd met name in het eindspel knokten de heren Cees Barends en Dinand Stegeman zich naar een veilige remise (8-8).

 

De opstelling van Dez Laren was duidelijk tactisch, met cracks op lagere borden dan ze tot nu toe gespeeld hebben. Zoals Danny Dix en Egbert Harkink. Maar die tactische opstelling voor de thuisclub, zette deze keer geen zoden aan de dijk.

 

Huub Nollet en zijn tegenstander Alfred van Lenthe speelden beiden scherp, waarbij op de 49e zet een interessante stelling op het bord verscheen. Huub leek iets lekkerder te staan, maar na zijn 50e zet, zag zijn tegenstander zijn kans schoon, om een doorbraak te forceren. Ten koste van twee schijven weliswaar, maar in het eindspel kon Huub geen winst vinden, en nadat Huub zich tevreden verklaarde met remise, was een zachte maar duidelijke zucht van opluchting bij zijn tegenstander te horen (9-9).

 

Door bijzonder sterk strategisch spel van Ricardo Tong Sang tegen Tonnie Schutte, wist Ricardo met zijn 54e  zet eindelijk, na een dubieuze voortzetting van zijn tegenstander geforceerd een schijf  te winnen. En toen zijn tegenstander nog een schijf offerde, om ook door te kunnen breken, was de rest voor Ricardo slechts een kwestie van geduld. Ric won zeer gedecideerd.

 

Eindstand Dez Laren – Lelystad 9-11.

 

 

 

09-12-2017                                     Ook de inwendige mens wordt niet vergeten.

 Teleurstellende nederlaag damclub Lelystad tegen WSDV3 uit Wageningen.

 

Hans Luchies van het bezoekende team, nam al heel vroeg in de opening een hekstelling in. En dat een hekstelling in die vroege fase van het spel weinig zin heeft, liet Wiebren de Vries dan ook hardhandig merken. Op de 17e zet zette Wiebren de aanval in, d.m.v. een combinatie welke hem een volle schijf opleverde en later de winst (2-0).Een waar klassiek gevecht ontwikkelde zich in de partij tussen Cyril Sluisdom en Henk Hoksbergen. Echter op de 37e zet nam Hoksbergen een combinatie. Hij gaf 5 schijven weg en pakte er 4 terug, maar overzag dat de dam die hij nam met 1 om 1 terug gepakt kon worden. En met een schijf meer won Cyril de partij daarna spoedig (4-0).

Aan bord 4 trof Huub Nollet Jozef Linssen, die toevallig jaren geleden (in 2006) ook zijn directe tegenstander was, toen Lelystad het moest opnemen tegen WSDV2 in de tweede klasse C. ook dat treffen eindigde in een puntendeling. Jozef Linssen nam op de 19e zet een halve hekstelling in, maar op de 28e zet zag Huub kans dit te verbreken middels een 4 om 4 combinatie. In het eindspel volgde er nog een doorbraak, maar Huub kon de doorgebroken schijf simpel terug gooien en in de stand die toen ontstond zagen de heren geen winstkansen meer en tekenden de vrede (5-1).Tot dan toe een prachtig vooruitzicht op een overwinning maar……………De sluwe vos Nico Valkenburg vlocht na zet 29 van Don Khedoe een fraaie dubbelslag in de stand. Zie diagram 1.

 

 diagram 1.

 

Na de achterloop 29. 30-25 volgde n.l.

 

29. …………   24-30

30. 25x23    18x38 

31. 35x24    38-42

32. 26-21     17x26 

33. 27-21     26x17

34. 31-26     42x31

35. 26x37 

Don vocht met een schijf achter voor wat hij waard was, maar kreeg geen kans meer tot herstel (5-3).

 

In de partij van Boike Mathoera tegen Mara Langeveld, nam zij een kettingstelling op de 23e zet, maar dit kon enkele zetten later door Boike verbroken worden, met een gelijkwaardige strijd tot gevolg en remise als resultaat (6-4).

 

In zijn partij tegen het 12 jarige jeugdtalent Ivar Smijers dwong Sam Pryor zijn jonge tegenstander een schijf te offeren, en omdat Sam zelf min of meer vast kwam te staan moest ook hij offeren, om los te komen en door te kunnen breken. En op het moment dat Sam de damlijn bereikt had en orde op zaken wilde stellen, zag Ivar zijn kans schoon en nam de bevrijdende plakker met remise als gevolg (7-5).

 

De partij Dirk van Roozelaar tegen Kees Maliepaard liep tot de 23e zet min of meer gelijk op, tot dat Maliepaard een grote ruil nam. De stand bleef qua schijvenaantal wel gelijk, maar de heer Maliepaard kreeg met die ruil een belangrijke ontwikkelingsvoorsprong welke hij keurig benutte, en rond de 38e zet kon hij bovendien nog geforceerd een schijf winnen en Dirk daarna op de knieën dwingen (7-7).

 

 

De volgende partij tussen Bert Zijlstra en Wim van Mourik was van begin tot eind een gelijkwaardige partij. De heren gaven elkaar geen duimbreed toe en tekenden op de 52e zet de vrede (8-8).

 

 

De partij van Ricardo Tong Sang tegen Cor Langeveld liet een heuse hekstellingspartij zien. Althans tot op zekere hoogte. Want de speler van de Wageningse damploeg behandelde de hekstelling wel goed maar, Zijn aandacht verslapte toen Ricardo de hekstelling had verbroken, want op de 39e zet kon Ricardo zowaar nog een winnende combinatie uithalen. Toen Ricardo mij in een App bericht dit aangaf, heb ik de partij nagespeeld en vond het volgende.

 

Zie diagram 2.

  

 diagram 2.

 De winnende combinatie voor Ricardo met zwart aan zet in diagram 2 is als volgt. (28-32) nu kan wit op twee manieren slaan. Slaat wit met A) 37x28 dan volgt (07-11)  16x18  en (13x44) of  (13x42) met winst.

 

Terug naar diagram 2.

 

Zwart speelt dus (28-32)  slaat wit nu B) 38x27  dan volgt (17-21)  26x17  (12x32)  gevolgd door  (07-11)  16x07  (08-12)  07x18 en (13x44) met winst.

 

Helaas vond Ricardo dit niet tijdens de partij, met remise als resultaat.

 

 

In zijn partij tegen Jaap Vink moest Valentino in het eindspel alle zeilen bijzetten, om te overleven. De stand zag er behoorlijk moeilijk uit, maar door de spanning vergaloppeerde Valentino zich door per abuis een schijf weg te geven en maakte daarmee zelf een eind aan de strijd en gaf teleurgesteld op.

 

Eindstand 9-11.

 

25-11-2017

Damvereniging Lelystad geeft kansrijke voorsprong uit handen in Bennekom.

 

Valentino Tjokro opende al heel snel de score voor Lelystad tegen Johan de Haas. In de zogenaamde Keller variant vlocht Valentino na nauwelijks 24 zetten, een fraaie dubbele dreiging in de stand. En hoe zijn tegenstander ook sloeg, er volgde altijd  een tweede combinatie naar dam. En Johan de Haas kon opgeven (0-2).

 

Een fraai klassiek gevecht was die tussen Hans Larooij en zijn jonge opponent Tom van Well. Op de 36e zet voerde de Lelystedeling een combinatie uit, met doorbraak naar dam, welke actie Hans wel twee schijven kostte. Op zet 41 kon het damtalent van Bennekom, de dam met gelijk blijvende stukken onschadelijk maken. En kort tijd later werd remise overeen gekomen (1-3).

 

Sam Pryor zorgde middels een prachtige rondslag tegen Gerrit Alink voor de tweede Lelystadse overwinning (1-5).

 

Wijnand Groen was op het 9e bord ingezet en stuitte op Jonathan Scheurwater, het andere jeugdtalent van de Bennekomse formatie. Wijnand leek zich in deze partij als een vis in het water te voelen na zijn geslaagde openingsopzet. Maar de jongeling van Bennekom kon niet echt in problemen worden gebracht, en bereikte zonder al te veel moeite veilloos de remise haven (2-6).

 

Boike Mathoera speelde met zwart een sterke positiepartij, maar helaas was hij te slordig in het eindspel, welke winst hij voor het oprapen had.

 

  

 

Nadat Frans Lamers, dam haalde op veld 1, kon Boike meteen uit maken via (24-30) 25x34 (19-23) 01x29 en (47x02). En de partij is over en uit.  Helaas zag Boike dat te laat en moest zwaar teleurgesteld in remise berusten (3-7).

 

De toppartij van Huub Nollet tegen Coen Bommel, was ook een lust voor het oog, met allerlei technische hoogstandjes en leerzame momenten. De spelers met de hoogste rating van deze dag gaven elkaar geen duimbreed toe. En op de 47e zet koos Coen Bommel voor de veilige en zekere remise doorbraak (4-8).

 

De remise uitslag even later tussen Ricardo Tong Sang en zijn directe tegenstander Hans Robben bleek achteraf een volkomen onterechte uitslag, want na het gespeelde(14-20) op de 34e zet van zwart, kon Ricardo winnend uithalen (zie diagram hieronder).

 

 

Vanaf de diagram speelde Hans Robben met zwart (14-20)? En hier had Ricardo winnend kunnen vervolgen met 28-22 (17x39) 43x34 (20x29) en 34x01 met winst. Op dat moment ontbrak de scherpte bij Rik, blijkbaar want hij liet dit buitenkansje aan zijn neus voorbij gaan, met remise als gevolg (5-9).Don Khedoe die het normaal gesproken uitstekend doet tegen sterke spelers, vond in Gerrit Stunnenberg een speler waar hij diep voor moest buigen. Nadat Gerrit Stunnenberg de partij positioneel al min of meer in de pocket had, ronde hij het karwei definitief af met een slimme ruil, waarna Don zich gewonnen moest geven (7-9).

 

In zijn partij tegen Alex van Harn kwam Cyril Sluisdom op enig moment, in een zeer moeilijke fase terecht. Rond de 35e zet miste van Harn zelfs een winnende maar best wel ingewikkelde variant, die beide spelers, waarschijnlijk door de spanning niet hebben gezien. De heer Stunnenberg liet dat na afloop zien. En met een positioneel mindere stand bereikte de Lelystedeling uiteindelijk toch veilig de remise haven (8-10).De spanning was te snijden, want de Lelystadse formatie had nog 1 punt nodig voor de overwinning. En dat was mogelijk op het moment dan Annemieke Stunnenberg offerde en achter twee schijven kroop. Maar Wiebren koos voor een slechtere variant en verloor pijnlijk.

 

Eindstand 10-10.

 

 

 

 

De damdag op zaterdag 18 november 2017.

 

 

 

STILTE VOOR DE STRIJD.

 

Jaarlijkse damdag knus, maar bovenal oer gezellig.

 

 

 

De organisatie van de 45e damdag Lelystad, was aangenaam verrast, dat er zaterdag 18 november, dammers uit de verre omtrek naar Lelystad kwamen.

 

Niet alleen uit Lelystad maar ook vanuit, Hoofddorp, Zeewolde, Alphen a/d Rijn, Leeuwarden, Dronten, Bergambacht, Urk, Rotsterhaule, Genemuiden, Doetinchem, Laren, Bussum en Voorburg.

 

Een toernooi dus van nationale allure.

 

 

 

In de Hoofdklasse groep A werd de sterke dammer Sjoerd Koopman uit Rotsterhaule (rating 1264) met 4 punten, zoals verwacht eerste in de poule. Maar het ging bepaald niet van een leiendakje, want zowel tegen Wiebren de Vries als tegen Cyril Sluisdom, kwam hij niet verder dan remise.

 

Voor de tweede plaats moesten Cyril Sluisdom en Wiebren de Vries beiden met 3 punten, beslissingswedstrijden spelen. Na twee barrages van 5 minuten trok Cyril Sluisdom aan het langste eind en mocht de tweede prijs mee naar huis nemen.

 

 

 

In de Hoofdklasse poule B werd toernooi tijger Jan Terpstra uit Leeuwarden, ook met 4 punten eerste in de poule. Hennie de Ruiter uit Zeewolde eiste de tweede plek op in poule B na een spannende barrage tegen Siep Hamster uit Dronten.

 

Voor de wisselbeker in de hoofdklasse moesten Sjoerd Koopman en Jan Terpstra barrages spelen. En Jan moest eveneens na twee barrages zijn meerdere in Sjoerd erkennen. En de wisselbeker ging naar Sjoerd.

 

 

 

In de Eerste klasse poule A was het opnieuw good old Cees Kentie uit Bergambacht, die met 5 punten de eerste plaats opeiste. De heer Kentie was de oudste deelnemer met zijn 83 lentes van dit toernooi. Gerrit Roeterdink uit Laren, werd met 3 punten 2e in de poule. En de wisselbeker van de eerste klasse ging naar Erwin Meiresonne uit Genemuiden, die ook met 5 punten in de eerste klasse B de 1e plaats veroverde. De tweede plaats in poule B was voor Arie van Diggele uit Alphen a/d Rijn met 4 punten.

 

 

 

In de tweede klasse A was de spanning ook te snijden. Zowel Anne Bouwer uit Zeewolde als Rene Runhaar uit Bussum eindigden met 4 punten op een gedeelde 1e plaats. Met de barrages was Rene Runhaar toch sterker en mocht de beker voor de 1e prijs in ontvangst nemen, en Anne Bouwer de beker voor de 2e plaats.

 

In de tweede klasse B, was de 13 jarige Albert Hendrik Snijder uit Urk, heer en meester. Hij won al zijn partijen en kon breed lachend zowel zijn eigendomstrofee als de wisselbeker in ontvangst nemen. In zijn poule werd Aart Hanekamp uit Dronten met 3 punten 2e.

 

In poule C werd Ger Braspenning uit Lelystad 1e met 5 punten, terwijl het andere jeugdlid van de vereniging Urk aan zet, de 2e plaats opeiste.

 

 

 

 

Uiterste concentratie.

 

                                             

  Damdag Lelystad 18 november 2017

 

 

 

         naam van de speler                    plaats                 punten               stand

 

                                               HOOFDKLASSE

A

Sjoerd Koopman

Rotsterhaule

4

1 + wisselbeker

A

Cyril Sluisdom

Lelystad

3

2 (na barrage)

A

Wiebren de Vries

Dronten

3

3 (na barrage)

A

Meinze Feenstra

Leeuwarden

2

 

 

B

Jan Terpstra

Leeuwarden

4

1

B

Hennie de Ruiter

Zeewolde

3

2 (na barrage)

B

Jan Snijder

Urk

2

4

B

Siep Hamster

Dronten

3

3 (na barrage)

 

                                                 EERSTE KLASSE

A

Cees Barends            

Lelystad

2

3 (sb 8)

A

Gerrit Roeterdink

Laren (Gld)

3

2

A

Wijnand Groen

Lelystad

2

4 (sb 5)

A

Cees M. Kentie

Bergambacht

5

1

 

B

Erwin Meiresonne

Genemuiden

5

1 + wisselbeker

B

Arie van Diggele

Alphen a/d Rijn

4

2

B

Hans Larooij

Lelystad

1

4

B

Anne de Jong

Lelystad

2

3

 

                                                 TWEEDE KLASSE

A

Anne Bouwer

Zeewolde

4

2 (na barrage)

A

Tom Sprink

Voorburg

2

3 (sb 8)

A

René Runhaar

Bussum

4

1 (na barrage)

A

Ton Orriëns

Sinderen

2

4 (sb 4)

 

B

Aart Hanekamp

Dronten

3

2

B

Albert Hendrik Snijder

Urk

6

1 + wisselbeker

B

PatrickTheelen

Lelystad

2

3

B

Johan Meiresonne

Genemuiden

1

4

 

C

Jan van Agteren

Lelystad

0

4

C

Albert Koffeman

Urk

4

2

C

Ger Braspenning

Lelystad

5

1

C

Theo Blom

Hoofddorp

3

3

 

 

 

 

Diep nadenken.

 

 

 

11-11-2017

 

 

Forse winst voor Lelystadse dammers.

 

 

 

In de vierde ronde van het damkampioenschap voor clubteams in de landelijke tweede klasse heeft het eerste team van damclub Lelystad fors uitgehaald, tegen de dammers uit Westerhaar.

 

Met niet minder dan 15-5 werden de dammers van Witte van Moort van het bord geveegd.

 

 

 

Nadat Wijnand Groen zijn team op voorsprong had gezet, door Bennie Hendriks d.m.v. een doorbraak foefje.

 

In een 7 om 7 stand leek het heel even op een puntendeling uit te draaien, maar Wijnand bereikte eerder de damlijn en kon zo de snode daden van zijn tegenstander de kop in drukken (2-0).

 

 

 

Dirk van Roozelaar en tegenstander Bennie Hessing gaven elkaar geen duimbreed toe, en bleven tot het eind aan toe scherp spelen. En na de onvermijdelijke wederzijdse doorbraak tekenden de heren de vrede (3-1).

 

 

 

Boike Mathoera en de over het algemeen als taaie rakker bekende Hilco Harms vochten samen een mooi klassiek gevecht uit. Zeer correct gespeeld tot het late middenspel. Want daar bewees Boike de geheimen van het klassiek net iets beter te beheersen. Er volgde een slimme doorbraak actie, welke rond de 46e zet werd ingezet, en even later kon Hilco Harms het opgeven (5-1).

 

 

 

De partij Don Khedoe tegen Bert Nieboer werd een fraai positioneel gevecht. Totdat Nieboer in het eindspel dacht rustig achterover te kunnen gaan leunen, en achteloos zijn dam op het verkeerde veld posteerde.

 

En op de bekende Don Khedoe manier werd de fout genadeloos afgestraft (7-1).

 

 

 

De partij tussen Wiebren de Vries en Benny Lawant ging lange tijd gelijk op. En zoals de meeste partijen deze middag pas in het eindspel beslist werden, was het ook bij Wiebren het geval. In het late eindspel in een 4 om 4 stand ging Lawant in de fout. Wiebren brak door op Lawants linkervleugel en de sympathieke Westerhaarder had het nakijken (9-1).

 

 

 

Het leek op dit moment wel prijsschieten, want hoewel Maaike Noppers (de enige dame in het team van Witte van Moort), zich kranig weerde tegen het krachtspel van Huub Nollet, moest ze uiteindelijk toch in Huub haar meerdere erkennen.

 

Het eindspel lesje van de Lelystedeling was even fraai als effectief (11-1).

 

 

 

Het prijsschieten ging door, want Mark Paters die na 9 jaar afwezigheid zijn rentree maakte in de damarena dit jaar, beging een enorme blunder in zijn partij tegen Bert Zijlstra.

 

In een potremise partij vergaloppeerde Paters zich, en liet zich door een simpele 1 om 2 verassen en diep teleurgesteld moest ook hij zich gewonnen geven (13-1).

 

 

 

Na de 37e zet Koert Meuleman, liet Cyril Sluisdom ten onrechte een grote ruil toe. Enigszins teleurgesteld moest hij constateren dat deze grote ruil uiteindelijk niets had opgeleverd. Integendeel leverde dat makkelijker spel op voor zijn tegenstander, met remise als gevolg (14-2).

 

 

 

Bijzonder verassend was het resultaat van de partij Ricardo Tong Sang versus Willem Fokkert met een 300 punten lagere rating dan Ricardo. Binnen een uur spelen stond Ricardo al een schijf achter, het gevolg van een dubbele dreiging van zijn opponent. Wellicht geschrokken door deze snelle actie van Fokkert gaf Ricardo onnodig een schijf weg. Omdat hij dacht die schijf toch kwijt te zijn. Niets was echter minder waar, want met een simpele 3 om 3 kon Ricardo de stand gewoon gelijk houden. Rond 14.30 uur werd Ricardo opnieuw in het nauw gedreven, waardoor hij gedwongen werd andermaal een schijf weg te geven.

 

Ricardo bleef er echter in geloven en bleef ondanks twee schijven achterstand knokken alsof zijn leven er van af hing, en haalde zowaar tot ieders verbazing nog een puntendeling uit deze zwaar bevochten strijd (15-3).

 

 

 

Wellicht de mooiste partij van de dag en ook de langste, was die tussen Sam Pryor en Lars Knol. Lars had 2 dammen en 2 schijven, tegen 1 dam en 1 schijf van Sam. De Westerhaarder wist zo zijn stukken te positioneren dat Sam geen kant meer op kon, en moest opgeven. Eindstand 15-5. Een ruime overwinning welliswaar maar dat zeker niet over een leien dakje ging.

 

 

28-10-2017

Spannende damstrijd in en tegen Kampen

 

Het begon al vroeg met een teleurstellende nederlaag van Robby Koendjbiharie, die blijkbaar onvoldoende geconcentreerd in een beginnerszetje trapte, tegen Harmen Reuvekamp. En met het schaamrood op de kaken staakte hij onmiddellijk de strijd (0-2).

 

Wijnand groen kwam al binnen een uur een schijf achter, wat hem de hele verdere partij, parten speelde. En na lang zwoegen tegen beter weten in gaf hij Henk Kamminga de hand (0-4).

 

Het leek alles behalve fraai voor de Lelystedelingen na de snelle achterstand, van 4 punten. Maar ze bleven er in geloven en gingen er nog eens extra voor zitten.

 

Inmiddels was Cyril Sluisdom in een enerverende strijd verwikkeld geraakt tegen de sluwe Arie Heikoop. Maar alle slimme foefjes van Heikoop, werden doorzien.

En rond de 36e zet wist de Lelystedeling een forcing in de stand te vlechten, die niet of nauwelijks te pareren viel. En na lang nadenken kwam er een antwoord die de Lelystedeling verwachtte en met een lichte combinatie maakte hij een eind aan de strijd, waardoor de achterstand werd verkleind (2-4).

 

Daarna volgde een rustige en gelijkwaardige strijd tussen Boike Mathoera en Teun van Gelder, welke zoals verwacht ook in een puntendeling eindigde (3-5).

 

Ricardo Tong Sang en Wim Dekker gaven elkaar geen duimbreed toe. Wim Dekker van Kampen kon ondanks zijn hogere rating niet zijn wil opleggen, met remise als gevolg (4-6).

 

De spelers van SSS Kampen werkten keihard om de voorsprong te behouden, want korte tijd later volgde opnieuw een puntendeling in de partij Don Khedoe – Gerlof de Jong (5-7).

 

Even leek het er op dat Valentino Tjokro de stand gelijk zou trekken, omdat hij positioneel iets beter stond. Maar de sterk verdedigende Harm Kist, bleef alert en liet zich niet beetnemen.

Nadat Harm achter 3 schijven kroop, plakte Valentino en haalde een dam. Met de behaalde dam probeerde Valentino te verhinderen dat Harm Kist zelf naar de damlijn kroop, maar door de grote overmacht aan schijven, kon de speler van Kampen makkelijk enkele schijven weggeven en zelf damhalen, en de remise was een feit (6-8).

 

Het duurde lang, maar uiteindelijk was het Bert Zijlstra die zijn tegenstander Johan Wezenberg in grote problemen wist te manoeuvreren. Langzaam, maar na iedere zet brokkelde de ogenschijnlijk solide stand van Johan Wezenberg af.

Elke zet van Bert was duidelijk daar ook op gericht. Het leek op een bepaald moment, dat Bert bezig was een demonstratie in het eindspel te geven.

En net toen Wezenberg dacht een ontsnapping te hebben gevonden, volgde een fantastisch mooi eindoffensief van de Lelystedeling en aan alle illusies van de sympathieke heer Wezenberg kwam een abrupt eind (8-8).

En eindelijk het na bijna 4 uur dammen was de stand gelijk getrokken.

 

En voor de eerste keer kwam Lelystad zelf voor in deze spannende strijd.

Want ook Dirk van Roozelaar was in bloedvorm en speelde deze middag de sterren van de hemel. Reeds in het middenspel zagen omstanders hoe hij langzaam maar zeker zijn tegenstander Henk Ramon, op de knieën dwong, om in een later stadium. (Het zo belangrijke eindspel) de vruchten van te plukken. De 5 om 3 eindspel met wederzijds een dam. Was voor Dirk dan niet zo moeilijk meer om in winst om te zetten (8-10).

 

De spanning was op dat moment te snijden, zou het dan toch gaan gebeuren leek van de gezichten af te lezen. Alles was van die laatste partij afhankelijk.

Want als Sam Pryor het hoofd koel houd, en er nog een remise uitsleept tegen de sterkste dammer van SSS Kampen dan wint Lelystad met (9-11).

Maar helaas was het eindspel van Sam Pryor tegen Nico Lugthart niet meer te redden voor Sam. Met een hele fraaie winstforcing maakte Lugthart een einde aan de partij en won.

Eindstand 10-10.

 

====================================================================================

30-09-2017 

Lelystad legt het af tegen Dios /IJsselstreek

 

In de tweede ronde van het nationaal damkampioenschap voor clubteams in de tweede klasse, heeft het eerste team van damclub Lelystad de wedstrijd tegen het combinatie team Dios/IJsselstreek met 9-11 verloren.  

Kinderlijk eenvoudig liet Boike Mathoera zich combinatief aftroeven door zijn opponent Jaap Vos. Na een achterloop van Boike zette Jaap Vos hem slim op een 2- slag, welke hem hoe dan ook een schijf zou kosten. En niet alleen een schijf maar ook de partij ging verloren (0-2). 

Kort daarna volgde een gelijkwaardige remise van Robby Koendjbiharie tegen Gerrit Klompenhouwer (1-3).  

De partij van Huub Nollet tegen Harry Vos liep lange tijd gelijk op, tot Harry Vos rond de 45e zet kans zag te combineren. Hij gaf maar liefst 4 schijven weg en sloeg er 3 naar dam. Even leek die actie op Huub’s ondergang uit te draaien, maar hij verdedigde zich uitstekend en bereikte veilig de remise haven (2-4). 

Maar Lelystad bleef op achterstand want ook clubkampioen Don Khedoe werd op een combinatie getrakteerd, rond de 38e zet. Hij verloor daardoor een schijf en tegenstander Jay Amatmoestar gaf hem geen kans meer tot herstel (2-6).  

In zijn partij tegen Bernard Renting had Ricardo Tong Sang alle geluk van de wereld. Een verkeerde tempo op de 49e zet werd Renting fataal. En Lelystad kon het gat verkleinen (4-6).  

Sam Pryor nam een combinatie naar dam, maar overzag de verraderlijke tegen combinatie van zijn tegenstander Gerard Korten. En zwaar teleurgesteld moest Sam zich gewonnen geven (4-8).  

Dirk van Roozelaar kan terug zien op een gelijkwaardig sterke positiepartij, tegen C. Keurentjes (5-9).  

Cyril Sluisdom had eigenlijk ook een beetje het geluk aan zijn zijde, in zijn partij tegen Toon Baks. Toon Baks stond welliswaar slecht, maar kon toch op de 57e zet remise forceren, maar hij overzag dat buitenkansje, en verloor daarna kansloos (7-9).  

De partij Bert Zijlstra – Dick Reurink was tot aan het middenspel enigszins gelijk opgaand. Daarna rond de 47e/ 48e zet nam de druk toe. Maar met Bert’s 50e zet kwam er weer wat lucht voor Reurink. Over en weer werden er fouten gemaakt. Maar nadat Dirk Reurink op de 65e zet opnieuw een remise combinatie miste, liet Bert Zijlstra hem niet meer ontsnappen (9-9). En met deze overwinning kwam Lelystad eindelijk op gelijke hoogte en de hoop was gevestigd op de laatste partij van Wiebren de Vries tegen Gert Wisselink. 

In tijdnoodfase deed Wiebren rond de 48e zet de ene foute zet na de andere (vanwege de tijdnood kon hij niet de betere zetten berekenen) en Gert Wisselink hoefde niets anders te doen dan het capituleren van zijn tegenstander af te wachten. En rond de 53e zet was capitulatie inderdaad een feit.  

Eindstand (9-11).

 

==================================================

 

Damseizoen weer begonnen, goede start voor Lelystad

 

16/09/2017 

Damteam Lelystad wint overtuigend  

In de 1e ronde van het nationaal damkampioenschap voor clubteams in de 2e klasse heeft het 1e team van damclub Lelystad fors uitgehaald tegen het combinatieteam Hartholt Olie  uit Heino. Met 7 -13 werd Hartholt Olie in eigen huis verslagen. 

Met deze uitslag kwam het 10-tal van Heino nog goed weg,  want Dirk van Roozelaar kreeg de winst op een presenteerblaadje aangeboden. In een 1 zet diepe combinatie met doorbraak naar dam had hij de partij kunnen beslissen. Dirk overzag dat buitenkansje en Jan v d Kolk kon met een puntendeling wegkomen.  

Ook Valentino Tjokro had in een 4 om 2 eindstand tegen Henk Smit goede winstkansen, maar het blijven jagen op een stuk van Valentino lukte de Heino’er wonder wel. En de ontstane 3 om 1 stand was niet meer te winnen, met remise tot gevolg.  

Wiebren de Vries kwam in zijn partij tegen Jan Rensink in hevige tijdnood en in die tijdnoodfase blunderde hij, waardoor Rensink middels een hielslag op beslissend voordeel kwam, en Wiebren het kon opgeven.  

Maar met 5 overwiningen aan Lelystadse zijde viel er niets af te dingen op de overwinning van het Lelystadse 10-tal.  

De gedetailleerde uitslag: 

 

Hartholt Olie                    - Dc Lelystad 

 

1.  H. Smit                          - V. Tjokro                          1-1

 

2.  V. Lievense                  - R. Tong Sang                   0-2

 

3.  J. Rensink                     - W. de Vries                     2-0

 

4.  . Dijk                            - S. Pryor                             0-2

 

5.  E. Ploeger                     - R. Mathoera                   0-2

 

6.  G. Klaseboer               - B. Zijlstra                         2-0

 

.  W. Leijssenaar           - W. Groen                        1-1

 

8.  B. Straetemans          - C. Sluisdom                    0-2

 

9.  J. v d Kolk                     - D. van Roozelaar          1-1

 

10.M. Schotman              - R. Koendjbiharie          0-2

 

eindstand                                                                         7-13

 

=====================================================

 

18 februari 2017 Definitieve degradatie na teleurstellend seizoen 

Het eerste team van damclub Lelystad delft het onderspit tegen mede degradatie kandidaat Heerenveen 2.  

De eerste uitslag liet lang op zich wachten, doordat invaller Wijnand Groen aanvankelijk goed partij gaf tegen G. van de Molen. De tactische opstelling leek goed uit te pakken. Wijnand had namelijk een speler van gelijk niveau qua rating, maar de gelijkwaardigheid was op het dambord na 30 zetten ver te zoeken. Van de Molen veroverde met enkele krachtzetten eerst de centrumvelden, en drukte de Lelystedeling daarna positioneel van het bord (0-2). 

Gelukkig trok Sam Pryor korte tijd later de stand weer gelijk. Sam’s 28e zet leek een onschuldige opbouw zet, maar er zat veel meer achter. Zijn opponent U. Koopman mocht niet achter de twee aangeboden schijven lopen, vanwege een niet al te moeilijke, maar zeer venijnige plakker, met schijfwinst. Niet achterlopen zou Sam de mogelijkheid hebben gegeven om het klaverblad van de tegenstander in een wurggreep te nemen. Het eerste gebeurde, de tegenstander kroop achter twee stukken, en verloor eerst een schijf, en middels een schitterende combinatie daarna, met doorbraak naar dam pakte Sam de winst (2-2).  

Don Khedoe trof ook een speler van gelijk niveau Martin Boersbroek (995) en Don (993), maar veel bijzonders valt er over deze partij niet te vertellen, want het werd één grote hakpartij van begin tot end, waar Boersbroek zich het meest schuldig aan maakte. En nadat er over en weer nog drie schijven over waren besloten de heren de punten te delen (3-3).  

In de partij Boike Mathoera tegen Iepie Poepjes, ontstond de indruk dat Boike wellicht te vroeg tevreden was met remise. In een 4 om 4 stand waarbij mevrouw Poepjes nog ver op eigen speelhelft stond met haar schijven en Boike dus behoorlijk tempo voordeel had,  was doorspelen zonder meer een betere optie (4-4).  

Helaas liet Ricardo Tong Sang ergens in zijn partij tegen J. Jongsma de winst lopen. Het begon met een prachtig positioneel offer op de 45e zet. En daarna was het eigenlijk een kwestie van techniek, om zijn tegenstander op de knieën te dwingen. Maar door een verkeerde voortzetting of beter gezegd een verkeerde volgorde van de voortzettingen, vond Jongsma een eveneens prachtig tegen offer, waarna de rollen omdraaide en Ricardo hard moest werken om remise veilig te stellen (5-5). 

De spanning was op dat moment te snijden.  

Een goede voorbereiding is vaak het halve werk, ervoer Cyril Sluisdom in zijn partij tegen J. Modderman. Het toeval wil dat Cyril alle partijen uit deze competitie van Modderman, had nagespeeld en daardoor precies wist, waar deze speler in klassieke standen op aanstuurt. Op zijn 34e zet echter, speelde modderman een lok zetje, door een damcombinatie open te zetten. De Lelystedeling trapte hier niet in, en in het verdere verloop van de partij bleek de zogenaamde lok zet juist een positioneel zwakke zet te zijn. Want vanaf dat moment lag het initiatief volledig bij Cyril Sluisdom.  Alle trucks en valletjes van Modderman ten spijt (7-5). 

En Lelystad nam na 4 uur spelen eindelijk de leiding.  

Maar helaas was de vreugde van korte duur, want Cees Barends liet zijn tegenstander J. Veld met een simpele 1 om 1 ruil doorbreken. En die doorbraak was voldoende voor Heerenveen om de stand weer recht te trekken (7-7).  

Wiebren de Vries miste in het eindspel tegen M. Zijlstra tot 2 keer toe de remise variant. En trapte uiteindelijk door damblindheid in een simpele 1 om 2 en het was over en uit (7-9).  

Bert Zijlstra had tegen W. v/d Molen een gelijkwaardige partij, maar op de 54e  zet offerde Bert merkwaardig genoeg een schijf, wat sommige omstanders niet zo goed begrepen, althans de noodzaak van dat offer. Meteen richting de damlijn met bijvoorbeeld 30-24 was wellicht beter,omdat hij uiteindelijk met een schijf meer  het eindspel in zou gaan. Van de Molen zou namelijk zelf moeten offeren om ook door te breken. Maar na een 10 tal zetten werd tot remise besloten (8-10).  

In zijn partij tegen R. Veldstra zou Valentino een schijf verliezen. Maar na lang nadenken en rekenen toch een doorbraakcombinatie. Er verdwenen maar liefst 5 schijven van het bord en slechts 3 van Valentino’s tegenstander. Het was voor van de Velde dan ook niet zo moeilijk om remise te maken, want dan was de buit ook binnen voor Heerenveen.  

Eindstand (9-11).

 

================================================

 

4 februari 2017

 

Huilen met de pet op voor dammers Lelystad  

De wedstrijd tegen Roden/Leek uit Leek was voor damclub Lelystad huilen met de pet op. Maar liefst 4 spelers delfden het onderspit.

 

Invaller Hans Larooij was de eerste die het onderspit moest delven. Op zich speelde Hans een goede partij in de Hollandse opening. Bij zet 30 ging Hans echter in de fout, door een verkeerde ruil. Was de ruil goed genomen en naar het centrum gericht was de stand gelijk gebleven (2-0). 

 

Cees Barends moest diep gaan voor de remise tegen Jouke de Haan. Maar na noeste arbeid gelukte het hem veilig de remise haven te bereiken (3-1).

 

 Cyril Sluisdom trof per toeval een oud bekende. In 2014 in de bondscompetitie en in Paramaribo tijdens het Roethof Open toernooi, Bert Begeman nam geen risico’s gezien zijn ervaring in 2014, En speelde voorzichtig maar wel gedegen naar een veilige remise toe (4-2). 

 

Tegen Dennie van Dijk ging Bert Zijlstra gelijk op. Dwz tot kort, na het spannende middenspel, want daarna moest Bert, zeer alert manuvreren, om niet in gemene valletjes te trappen. En dat is over het algemeen Bert wel toevertrouwd, en hij haalde zonder problemen de remise haven (5-3). 

 

Ricardo Tong Sang trof de topscoorder Eric van Sonderen van Roden/Leek, die op dat moment 12 uit 8 gescoord had. Niets wees er op dat laatst genoemde zijn score naar 14 punten zou tillen, maar vakkundig werd Ricardo naar een moeilijk te hanteren middenspel gemanuvreerd, om het later in het eindspel definitief af te maken (7-3). 

 

Wijnand Groen en Dirk van Roozelaar hebben tegen respectievelijk Jaap Huizinga en Bert Honderd alles gegeven wat ze in huis hadden, maar de meer ervaren tegenstanders van Roden/Leek met bovendien ook hogere ratings bleken toch te sterk en beide Lelystedelingen moesten buigen (11-3).  

 

De tegenstander van Sam Pryor Fokke Smid, met een lagere rating hield Sam aardig bezig. Want wat Sam ook probeerde, werd door zijn tegenstander doorzien, met als gevolg een enigszins teleurstellende remise voor Sam (12-4). 

 

Valentino en Jan Harm Alkema gaven elkaar geen duimbreed toe en wat iedereen verwachtte gebeurde, namelijk een gelijkwaardige remise (13-5). 

 

Intussen was Wiebren de Vries bezig met een partij welke alle belangstelling trok. Iedereen was immers al uitgespeeld. Bijna alle omstanders taxeerden ondanks het materiaal voordeel van Wiebren de uitslag op remise. Bij normaal goed spel van zijn tegenstander en naamgenoot Roel de Vries, zou de partij n.l. ook in remise zijn geëindigd. Maar tot ieders verbazing posteerde Roel de Vries zijn dam precies op het verkeerde veld, en met een simpele 1 om 2 besliste Wiebren de langste partij van de dag in winst. 

 

Eindstand (13-7).

 

=====================================================

 

28 januari 2017 

Doek valt na 3 seizoenen 1e klasse 

Het zwaar gehandicapte damteam van Lelystad, welke al weken enkele vaste sterke basisspelers noodgedwongen moet missen door uiteenlopende persoonlijke omstandigheden, liep zaterdag j.l. opnieuw averij op in Leeuwarden. Om toch enigszins verassend te zijn werd een tactische opstelling uit de hoge hoed getoverd, welke ook bijna tot succes leidde. 

Dat bord 1 voor de meesten van dit verzwakte team van Lelystad, een probleem zou worden werd vooraf dan ook ingecalculeerd. Dirk van Roozelaar aan bord 1 werd in een verraderlijke kettingstelling genomen, welke zijn tegenstander Jan Algra een volle schijf en later ook nog de partij opleverde (2-0). Latere analyse gaf echter aan dat Dirk van Roozelaar, met een zelfde soort slagzet drie zetten later de verloren schijf terug kon winnen. Geen garantie uiteraard dat de uitslag anders zou zijn, maar in ieder geval zou de strijd met gelijke stukken verder kunnen gaan.  

Boike Mathoera hield zijn op papier veel sterkere tegenstander Bob Nuys keurig op remise. Tot vervelens toe bood Bob Nuys wel meer dan drie keer remise aan. Niet helemaal in de haak volgens de regels, maar ook dat soort vervelende zaken komen voor af en toe voor (3-1).  

Valentino Tjokro had zijn handen vol aan het stug verdedigende spel van Lucas Huitema. Maar op de 39e zet beging laatst genoemde toch een positionele fout, waarna Valentino een doorbraak combinatie kon nemen. 

Het spel ging nog wel even door, totdat Lucas Huitema op de 52e zet opnieuw in de fout ging, door achter een schijf van Valentino te kruipen. En de mokerslag die daarop volgde was meteen dodelijk (3-3).  

Bijzonder jammer was het gewonnen eindspel van Sam Pryor tegen Hylke Dykstra, welke door onnauwkeurig spel niet in winst werd omgezet, door de Lelystedeling. Maar met een teleurstellende remise moest hij uiteindelijk genoegen nemen (4-4).  

Bert Zijlstra speelde een gedegen partij tegen Nick de La Fonteyne. De heren gaven elkaar geen duimbreed toe, en na een enerverende strijd sloten zij de vrede (5-5).  

Hetzelfde geld voor de partij van Cees Barends tegen Theo Wolthers (6-6).  

De partij tussen Don Khedoe en Bernard Post ging lange tijd gelijk op, totdat Don op zijn 34e zet met het foutieve (8-12) vervolgde. Bernard Post liet dit buitenkansje niet aan zijn neus voorbij gaan. Hij combineerde vervolgens door eerst 4 schijven weg te geven en 3 terug te pakken maar wel met doorbraak naar de dam. Don knokte voor wat hij waard was en haalde alles uit zijn trukendoos om toch nog remise te halen, maar het mocht niet meer baten (8-6).  

Ricardo Tong Sang had het bepaald niet makkelijk tegen de enige vrouw in het team van De Oldehove mej. Munkhtuya Nasanbayar. Het eindspel vereiste uiterste nauwkeurigheid en volledige concentratie van Rik. Maar dat was hem wel toevertrouwd. En hoewel hij er diep voor moest gaan bereikte hij zonder kleerscheuren de remise haven (9-7).  

De partij Cyril Sluisdom tegen Geoffrey de La Fonteyne was ogenschijnlijk in het voordeel van de Lelystedeling qua materiaal. Maar niets is wat het lijkt. Want op geen enkele manier kon Cyril de winst vinden. En ook hij moest met remise genoegen nemen (10-8). 

De partij Wiebren de Vries tegen de veel sterkere Oege Dijkstra met een rating van maar liefst 1284 was een waar spektakel. Wiebren liet zich niet beïnvloeden door de hoge rating van zijn opponent en ging volop in de strijd. En zijn strijdlust zonder vrees werd met een gave remise beloond (11-9).  

Een nipte overwinning voor de Oldehove, welke misschien met een beetje meer geluk ook wat anders had kunnen uitvallen, maar dit is een feit. En hiermee is het doek ook definitief gevallen. Lelystad zal het volgend seizoen in de landelijke tweede klasse moeten gaan doen. 

 ===============================================================

 

21 jan 2017 Damvereniging Lelystad strijdend ten onder tegen Hijken DTC 2.

 

Ricardo Tong Sang was als eerste uit, maar tot aan de 55 zet is hij geen moment in gevaar geweest en eindigde de partij tegen Rik Smit in een gelijkwaardige remise (1-1).  

In zijn partij tegen Gerhard Dunning beging Cyril Sluisdom een verschrikkelijke blunder. De combinatie die hij zag en uitvoerde was verkeerd gezien. Dunning kon n.l. op twee manieren twee schijven slaan en dat laatste had Cyril compleet overzien, met een akelige nul als resultaat (1-3).   

In zijn partij tegen Herm Jan Brascamp leek Don Khedoe in het eindspel even positioneel wat beter te staan, maar Brascamp vond op het juiste moment de bevrijdende ruil naar remise (2-4).  

Boike Mathoera had beslist een ongelukkige paring. Hij trof n.l. Jan Mente Drent met een rating van 1340, maar liefst 400 rating punten meer dan Boike. Op de 31e zet nam Drent een ruil als voorbereiding op de hielslag die daarna volgde. Boike moest het vanaf dat moment met een schijf minder doen, en dat was voor de dammer uit Hijken, een kwestie van geduld, om de 2 punten binnen te halen (2-6). 

Op de 26e zet verraste Wiebren de Vries zijn tegenstander Benjo Verberkt met een schitterende combinatie. Wiebren met zwart gaf eerst twee schijven weg en won er daarna drie omdat verberkt op slag bleef staan zoals dat zo mooi heet, en niets tegen de achterloop van Wiebren de Vries kon uitrichten. Verberkt ging nog lang door, maar Wiebren vlocht  rond de 44e zet opnieuw een gemene combinatie in de stand welke dit keer meteen vernietigend was (4-6).  

Dirk van Roozelaar ging redelijk goed tegen de meer ervaren Bert Dollekamp, tot er op de 46e zet een combinatie in kwam, welke Dirk als het ware zelf had ingeluid, door achter een vijandig stuk te kruipen. Bert Dollekamp liet vervolgens drie stukken slaan en sloeg toe, met een doorbraak combinatie (4-8).  

Ook Cees Barends trof een speler (Henk Kalk) met een veel hogere rating. Maar dat was aan bord 1 wel verwachtbaar. Op de 44e zet offerde Henk Kalk een schijf om op Cees Barends rechtervleugel te kunnen doorbreken. Met gelijke stukken maar een gunstigere stand en bovendien nog de mogelijkheid van zijn tegenstander om nog twee dammen te halen, heeft Cees Barends doen besluiten toch maar op te geven (4-10).  

Eindelijk had Sam Pryor succes met zijn favoriete openingszet 31-27 . Op de 50e zet werd zijn opponent Jaap Knipper gedwongen een schijf weg te geven. Het prachtige eindspel wat daarna volgde was een lust voor het oog. Sam op zijn beurt offerde n.l. ook een schijf om doorbraak mogelijkheden van zijn tegenstander tot een minimum te beperken en om intussen zelf zo snel als mogelijk de damlijn te bereiken. Het leek de middag van de offers wel, want opnieuw offerde zijn tegenstander, om door te kunnen breken. De 4 om 3 stand (met 4 schijven voor Sam) die toen ontstond, vereiste uiterst nauwkeurig spel en opperste concentratie voor beide spelers maar met name voor de Lelystedeling die naar winst moest zien te schuiven. Maar vastberaden en met vaste hand schoof Sam de partij naar winst (6-10).  

Bert Zijlstra kwam rond de 47e zet wel een schijf voor tegen opponent Berend Plijter maar laatst genoemde had goed berekend dat de overgebleven stand niets meer zou opleveren dan een puntendeling, hetgeen ook geschiedde (7-11). En hiermee was het winnende punt voor Hijken binnen. 

Ook in de laatste bijzonder spannende partij tussen Valentino Tjokro en Siep Buurke werd gebruik gemaakt van het offer, welke zoals eerder vermeld veelvuldig van stal werd gehaald. Deze keer was het Valentino die hier gebruik van moest maken. Maar zelf met een schijf minder wist Valentino zich kranig te weren, en tot teleurstelling van zijn tegenstander het punt veilig te stellen (8-12).  

Een uitslag tegen de koploper waarmee te leven valt. Was de jammerlijke blunder van Cyril Sluisdom niet voorgevallen had de einduitslag misschien nog wat gunstiger geweest. 

 ========================================================================

 

10-12-2016 MTB Hoogeveen2 ook te sterk voor het Lelystadse damteam 

 

Op de 24e zet werd Valentino Tjokro onaangenaam verrast met een 2 om 3 doorbraakcombinatie, welke zijn tegenstander Gert Bosker 2 schijven opleverde. In zijn poging een schijf terug te winnen, zag hij in een flits een volgende combinatie aankomen, dit liet Valentino zich niet meer bewijzen en gaf zich gewonnen (2-0).  

Boike Mathoera speelde een gedegen positiepartij tegen de zeer ervaren Jan Bazuin. Beide spelers gaven elkaar echter geen duimbreed toe en, tekenden na een enerverende strijd uiteindelijk toch de vrede (3-1).  

Met zijn vervolg 27-22 op de 31e zet leek Alexander Slot een schijf te gaan winnen in zijn partij tegen Lelystedeling, Don Khedoe. Maar de ruil die daarop volgde was genoeg om de snode plannen van Alexander Slot te verijdelen. Maar op de 42e zet maakte Alexander Slot toch een fout, welke rigoureus  door Don werd afgestraft (3-3).  

Huub Nollet moest het opnemen tegen een van de vele jeugdspelers van het Hoogeveense team, Wouter Sosef. En dat de 12 jarige Wouter Sosef goed kan dammen bewees hij rond de 36e zet, met een venijnige damcombinatie, waarbij hij maar liefst 5 schijven weggaf om daarna met een drieslag dam te halen. Maar de schade voor Huub bleef beperkt, want de overgebleven 5 om 5 nadat de dam onschadelijk was gemaakt, was voor Huub voldoende om er minimaal remise uit te slepen (4-4). Tot dit moment ging de strijd nog gelijk op.  

Maar het team van Hoogeveen had nog meer gevaarlijke jeugd spelers ingezet. Op de 19e zet voerde Nicole de Vries, de 13 jarige kampioen van Nederland bij de meisjes pupillen  ook een combinatie uit tegen Sam Pryor, wat resulteerde in verlies van twee schijven. Sam kon vrijwel direct een schijf terug winnen en hoopte hiermee nog wat compensatie te kunnen verkrijgen, maar Nicole drukte Sam langzaam maar zeker de afgrond in (6-4).  

Rond zet 34 kwam Ricardo Tong Sang geforceerd door tegenstander Aike Smid een schijf achter, maar Ricardo bleef keihard doorknokken tot hij op de 61e zet de remise grens bereikt had. En enigszins opgelucht tekende hij de vrede (7-5).  

Cees Barends liet in zijn partij  tegen Gerard Bruins in het late 3 om 3 eindspel zich beetnemen. Door een slim offer bereikte zijn opponent eerder de damlijn en won (9-5). 

In de parij tussen Cyril Sluisdom en Be Brakels bleef het tot de 45e zet bijzonder spannend, met een licht positioneel voordeel voor Brakels. Twee zetten later waren de rollen  ineens omgedraaid, doordat Cyril een sterk stuk op het strategische veld 24 posteerde. De beste zet voor Brakels op dat moment was het offeren van een schijf welke hem uiteindelijk de partij kostte (9-7).  

Bert Zijlstra had het bepaald niet makkelijk tegen de op papier sterkste speler van dat team Be Eggens met een rating van 1228. Op de 21e zet offerde Bert een schijf, omdat de druk op zijn korte vleugel toenam. Dit offer bleek noodzakelijk, want ook de computer koos voor datzelfde offer zij het twee zetten later. Maar ondanks de schijf achter hield Bert het hoofd koel en moest routinier Be Eggens met remise genoegen nemen (10-8).  

Wiebren de Vries deed alles wat hij kon om Lelystad toch minimaal aan een punt te helpen. Maar zijn ervaren tegenstander Meint de Vries, zag kans met twee schijven door te breken. En daardoor kon Wiebren ondanks de dam die hij haalde niet meer bereiken dan een punten deling.  

Eindstand (11-9).

 

=====================================================

 

26 november 2016

 

Verzwakt damteam Lelystad niet opgewassen tegen Ons Genoegen Drachten. 


Rond de 13e zet met nog geen uur gespeeld te hebben blunderde Wijnand Groen in zijn partij tegen Wopke de Vries. Wijnand dacht een doorbraak te hebben, maar dat was slechts een gedachtenkronkel, want nadat Wijnand twee schijven had weggegeven, kwam hij tot zijn schrik erachter dat zijn tegenstander op twee manieren kon slaan. Wijnand liet het zich niet verder bewijzen en gaf meteen op (0-2).

In zijn partij tegen Jeroen Cremers werd Ricardo Tong Sang verrast met een slimmigheidje. Jeroen Cremers nam een twee om twee doorbraak. Ricardo kon de opmars naar dam van zijn tegenstander wel verhinderen, maar na de één om één ruil naar voren kwam de te ver naar voren gedrongen schijf van Ricardo onder zware druk te staan. Ricardo verloor die schijf en even later de partij (0-4).

Rond de 34ste zet ontstond er een situatie in de klassieke partij tussen Cyril Sluisdom en Eake Roosma, waarbij laatst genoemde speler geen goede zet meer had. Elke zet op dat moment kostte namelijk een schijf. Dat gebeurde ook maar door een slim offer van Roosma en goed verdedigend werk, viel er voor Cyril uiteindelijk niet meer te halen dan één punt (1-5).

De strijd tussen Huub Nollet en MF Gabriël Heerema was een taaie positiespel, waarbij Gabriël Heerema pas rond de 50ste zet grip op het spel van zijn tegenstander kreeg. En vanaf dat moment was het voor de sterkste speler van Drachten met een rating van 1391  slechts een kwestie van geduld (1-7).

De remise van Cees Barends tegen Richard Koot was goed voor een blauwe vermelding op internet, en terecht, want Cees kwam geen moment in gevaar tegen een speler met een rating welke ruim 200 punten hoger ligt dan die van Cees Barends (2-8).

Dirk van Roozelaar speelde een goede positie partij, maar vergat in het overmachtseindspel de beslissende dreun uit te delen. Dirk had in dat eindstandje reeds alle belangrijke velden in bezit, en verhinderde het damhalen van zijn tegenstander Anne Veenstra maar na een verkeerde voortzetting van Dirk kon Veenstra ongehinderd dam halen, met een puntendeling als gevolg (3-9).

Valentino Tjokro en zijn tegenstander Iskander Al Sarayfi zorgden samen voor een ware demonstratie klassiek spel, maar rond de 47ste zet koos Valentino noodgedwongen voor een remisecombinatie. Hij kwam daarbij wel een schijf achter, maar haalde zonder problemen de damlijn en daarna de remise (4-10).

Tot de 49e zet ging het in de partij tussen Peter Achterstraat en Boike Mathoera redelijk gelijk op. Maar omdat Boike dreigde vast te lopen , was hij gedoemd een schijf te offeren. Maar de schade met een stuk minder bleek niet te kunnen worden gerepareerd (4-12).

De stand die na de 34ste zet ontstond in de partij van Sam Pryor tegen Henk Jonker gaf weinig hoop voor de Lelystedeling omdat Henk Jonker het centrum volledig beheerste. Sam bleef echter knokken voor een goed resultaat maar in het eindspel maakte Jonker middels een prachtige combinatie een einde aan alle illusies van de Lelystedeling (4-14).

Een fraaie positiepartij ontstond in de partij van Bert Zijlstra tegen de op één na sterkste speler van het damteam van Drachten. Ondanks het hoge ratingverschil (186) bleef Bert van begin tot eind fier overeind. En Jan Hoogterp  kreeg geen kans om de goed spelende Bert aan het wankelen te brengen met een gelijkwaardige remise als gevolg.
Eindstand 5-15.

 

==================================================

 

12 november 2016 

Zwaar seizoen voor Lelystads damteam 

ook de 5e wedstrijd van dit seizoen in de landelijke 1e klasse A ging verloren. Nog 6 kansen op punten en die zullen gepakt moeten worden wil de vereniging nog een jaar in de 1e klasse spelen.
De beheerder van de website wacht nog op het echte wedstrijdverslag.

 

=================================================

 

29 oktober 2016 

vierde verlies op rij voor Damclub Lelystad. Het verzwakte team van Lelystad (de 2 spelers met de hoogste rating ontbraken) ging onderuit tegen het gelijkwaardige Dokkum.
Het echte verslag volgt zsm (de pc van de schrijver van de stukjes is nog steeds buiten werking en de website beheerder was niet bij de wedstrijd aanwezig)

 

 

28-10-2017

Spannende damstrijd in en tegen Kampen

 

Het begon al vroeg met een teleurstellende nederlaag van Robby Koendjbiharie, die blijkbaar onvoldoende geconcentreerd in een beginnerszetje

trapte, tegen Harmen Reuvekamp. En met het schaamrood op de kaken staakte hij onmiddellijk de strijd (0-2).

 

Wijnand groen kwam al binnen een uur een schijf achter, wat hem de hele verdere partij, parten speelde. En na lang zwoegen tegen beter weten in gaf hij Henk Kamminga de hand (0-4).

 

Het leek alles behalve fraai voor de Lelystedelingen na de snelle achterstand, van 4 punten. Maar ze bleven er in geloven en gingen er nog eens extra voor zitten.

 

Inmiddels was Cyril Sluisdom in een enerverende strijd verwikkeld geraakt tegen de sluwe Arie Heikoop. Maar alle slimme foefjes van Heikoop, werden doorzien.

En rond de 36e zet wist de Lelystedeling een forcing in de stand te vlechten, die niet of nauwelijks te pareren viel. En na lang nadenken kwam er een antwoord die de Lelystedeling verwachtte en met een lichte combinatie maakte hij een eind aan de strijd, waardoor de achterstand werd verkleind (2-4).

 

Daarna volgde een rustige en gelijkwaardige strijd tussen Boike Mathoera en Teun van Gelder, welke zoals verwacht ook in een puntendeling eindigde (3-5).

 

Ricardo Tong Sang en Wim Dekker gaven elkaar geen duimbreed toe. Wim Dekker van Kampen kon ondanks zijn hogere rating niet zijn wil opleggen, met remise als gevolg (4-6).

 

De spelers van SSS Kampen werkten keihard om de voorsprong te behouden, want korte tijd later volgde opnieuw een puntendeling in de partij Don Khedoe – Gerlof de Jong (5-7).

 

Even leek het er op dat Valentino Tjokro de stand gelijk zou trekken, omdat hij positioneel iets beter stond. Maar de sterk verdedigende Harm Kist, bleef alert en liet zich niet beetnemen.

Nadat Harm achter 3 schijven kroop, plakte Valentino en haalde een dam. Met de behaalde dam probeerde Valentino te verhinderen dat Harm Kist zelf naar de damlijn kroop, maar door de grote overmacht aan schijven, kon de speler van Kampen makkelijk enkele schijven weggeven en zelf damhalen, en de remise was een feit (6-8).

 

Het duurde lang, maar uiteindelijk was het Bert Zijlstra die zijn tegenstander Johan Wezenberg in grote problemen wist te manoeuvreren. Langzaam, maar na iedere zet brokkelde de ogenschijnlijk solide stand van Johan Wezenberg af.

Elke zet van Bert was duidelijk daar ook op gericht. Het leek op een bepaald moment, dat Bert bezig was een demonstratie in het eindspel te geven.

En net toen Wezenberg dacht een ontsnapping te hebben gevonden, volgde een fantastisch mooi eindoffensief van de Lelystedeling en aan alle illusies van de sympathieke heer Wezenberg kwam een abrupt eind (8-8).

En eindelijk het na bijna 4 uur dammen was de stand gelijk getrokken.

 

En voor de eerste keer kwam Lelystad zelf voor in deze spannende strijd.

Want ook Dirk van Roozelaar was in bloedvorm en speelde deze middag de sterren van de hemel. Reeds in het middenspel zagen omstanders hoe hij langzaam maar zeker zijn tegenstander Henk Ramon, op de knieën dwong, om in een later stadium. (Het zo belangrijke eindspel) de vruchten van te plukken. De 5 om 3 eindspel met wederzijds een dam. Was voor Dirk dan niet zo moeilijk meer om in winst om te zetten (8-10).

 

De spanning was op dat moment te snijden, zou het dan toch gaan gebeuren leek van de gezichten af te lezen. Alles was van die laatste partij afhankelijk.

Want als Sam Pryor het hoofd koel houd, en er nog een remise uitsleept tegen de sterkste dammer van SSS Kampen dan wint Lelystad met (9-11).

Maar helaas was het eindspel van Sam Pryor tegen Nico Lugthart niet meer te redden voor Sam. Met een hele fraaie winstforcing maakte Lugthart een einde aan de partij en won.

Eindstand 10-10.

 

====================================================================================

30-09-2017 

Lelystad legt het af tegen Dios /IJsselstreek

 

In de tweede ronde van het nationaal damkampioenschap voor clubteams in de tweede klasse, heeft het eerste team van damclub Lelystad de wedstrijd tegen het combinatie team Dios/IJsselstreek met 9-11 verloren.  

Kinderlijk eenvoudig liet Boike Mathoera zich combinatief aftroeven door zijn opponent Jaap Vos. Na een achterloop van Boike zette Jaap Vos hem slim op een 2- slag, welke hem hoe dan ook een schijf zou kosten. En niet alleen een schijf maar ook de partij ging verloren (0-2). 

Kort daarna volgde een gelijkwaardige remise van Robby Koendjbiharie tegen Gerrit Klompenhouwer (1-3).  

De partij van Huub Nollet tegen Harry Vos liep lange tijd gelijk op, tot Harry Vos rond de 45e zet kans zag te combineren. Hij gaf maar liefst 4 schijven weg en sloeg er 3 naar dam. Even leek die actie op Huub’s ondergang uit te draaien, maar hij verdedigde zich uitstekend en bereikte veilig de remise haven (2-4). 

Maar Lelystad bleef op achterstand want ook clubkampioen Don Khedoe werd op een combinatie getrakteerd, rond de 38e zet. Hij verloor daardoor een schijf en tegenstander Jay Amatmoestar gaf hem geen kans meer tot herstel (2-6).  

In zijn partij tegen Bernard Renting had Ricardo Tong Sang alle geluk van de wereld. Een verkeerde tempo op de 49e zet werd Renting fataal. En Lelystad kon het gat verkleinen (4-6).  

Sam Pryor nam een combinatie naar dam, maar overzag de verraderlijke tegen combinatie van zijn tegenstander Gerard Korten. En zwaar teleurgesteld moest Sam zich gewonnen geven (4-8).  

Dirk van Roozelaar kan terug zien op een gelijkwaardig sterke positiepartij, tegen C. Keurentjes (5-9).  

Cyril Sluisdom had eigenlijk ook een beetje het geluk aan zijn zijde, in zijn partij tegen Toon Baks. Toon Baks stond welliswaar slecht, maar kon toch op de 57e zet remise forceren, maar hij overzag dat buitenkansje, en verloor daarna kansloos (7-9).  

De partij Bert Zijlstra – Dick Reurink was tot aan het middenspel enigszins gelijk opgaand. Daarna rond de 47e/ 48e zet nam de druk toe. Maar met Bert’s 50e zet kwam er weer wat lucht voor Reurink. Over en weer werden er fouten gemaakt. Maar nadat Dirk Reurink op de 65e zet opnieuw een remise combinatie miste, liet Bert Zijlstra hem niet meer ontsnappen (9-9). En met deze overwinning kwam Lelystad eindelijk op gelijke hoogte en de hoop was gevestigd op de laatste partij van Wiebren de Vries tegen Gert Wisselink. 

In tijdnoodfase deed Wiebren rond de 48e zet de ene foute zet na de andere (vanwege de tijdnood kon hij niet de betere zetten berekenen) en Gert Wisselink hoefde niets anders te doen dan het capituleren van zijn tegenstander af te wachten. En rond de 53e zet was capitulatie inderdaad een feit.  

Eindstand (9-11).

 

==================================================

 

Damseizoen weer begonnen, goede start voor Lelystad

 

16/09/2017 

Damteam Lelystad wint overtuigend  

In de 1e ronde van het nationaal damkampioenschap voor clubteams in de 2e klasse heeft het 1e team van damclub Lelystad fors uitgehaald tegen het combinatieteam Hartholt Olie  uit Heino. Met 7 -13 werd Hartholt Olie in eigen huis verslagen. 

Met deze uitslag kwam het 10-tal van Heino nog goed weg,  want Dirk van Roozelaar kreeg de winst op een presenteerblaadje aangeboden. In een 1 zet diepe combinatie met doorbraak naar dam had hij de partij kunnen beslissen. Dirk overzag dat buitenkansje en Jan v d Kolk kon met een puntendeling wegkomen.  

Ook Valentino Tjokro had in een 4 om 2 eindstand tegen Henk Smit goede winstkansen, maar het blijven jagen op een stuk van Valentino lukte de Heino’er wonder wel. En de ontstane 3 om 1 stand was niet meer te winnen, met remise tot gevolg.  

Wiebren de Vries kwam in zijn partij tegen Jan Rensink in hevige tijdnood en in die tijdnoodfase blunderde hij, waardoor Rensink middels een hielslag op beslissend voordeel kwam, en Wiebren het kon opgeven.  

Maar met 5 overwiningen aan Lelystadse zijde viel er niets af te dingen op de overwinning van het Lelystadse 10-tal.  

De gedetailleerde uitslag: 

 

Hartholt Olie                    - Dc Lelystad 

 

1.  H. Smit                          - V. Tjokro                          1-1

 

2.  V. Lievense                  - R. Tong Sang                   0-2

 

3.  J. Rensink                     - W. de Vries                     2-0

 

4.  . Dijk                            - S. Pryor                             0-2

 

5.  E. Ploeger                     - R. Mathoera                   0-2

 

6.  G. Klaseboer               - B. Zijlstra                         2-0

 

.  W. Leijssenaar           - W. Groen                        1-1

 

8.  B. Straetemans          - C. Sluisdom                    0-2

 

9.  J. v d Kolk                     - D. van Roozelaar          1-1

 

10.M. Schotman              - R. Koendjbiharie          0-2

 

eindstand                                                                         7-13

 

=====================================================

 

18 februari 2017 Definitieve degradatie na teleurstellend seizoen 

Het eerste team van damclub Lelystad delft het onderspit tegen mede degradatie kandidaat Heerenveen 2.  

De eerste uitslag liet lang op zich wachten, doordat invaller Wijnand Groen aanvankelijk goed partij gaf tegen G. van de Molen. De tactische opstelling leek goed uit te pakken. Wijnand had namelijk een speler van gelijk niveau qua rating, maar de gelijkwaardigheid was op het dambord na 30 zetten ver te zoeken. Van de Molen veroverde met enkele krachtzetten eerst de centrumvelden, en drukte de Lelystedeling daarna positioneel van het bord (0-2). 

Gelukkig trok Sam Pryor korte tijd later de stand weer gelijk. Sam’s 28e zet leek een onschuldige opbouw zet, maar er zat veel meer achter. Zijn opponent U. Koopman mocht niet achter de twee aangeboden schijven lopen, vanwege een niet al te moeilijke, maar zeer venijnige plakker, met schijfwinst. Niet achterlopen zou Sam de mogelijkheid hebben gegeven om het klaverblad van de tegenstander in een wurggreep te nemen. Het eerste gebeurde, de tegenstander kroop achter twee stukken, en verloor eerst een schijf, en middels een schitterende combinatie daarna, met doorbraak naar dam pakte Sam de winst (2-2).  

Don Khedoe trof ook een speler van gelijk niveau Martin Boersbroek (995) en Don (993), maar veel bijzonders valt er over deze partij niet te vertellen, want het werd één grote hakpartij van begin tot end, waar Boersbroek zich het meest schuldig aan maakte. En nadat er over en weer nog drie schijven over waren besloten de heren de punten te delen (3-3).  

In de partij Boike Mathoera tegen Iepie Poepjes, ontstond de indruk dat Boike wellicht te vroeg tevreden was met remise. In een 4 om 4 stand waarbij mevrouw Poepjes nog ver op eigen speelhelft stond met haar schijven en Boike dus behoorlijk tempo voordeel had,  was doorspelen zonder meer een betere optie (4-4).  

Helaas liet Ricardo Tong Sang ergens in zijn partij tegen J. Jongsma de winst lopen. Het begon met een prachtig positioneel offer op de 45e zet. En daarna was het eigenlijk een kwestie van techniek, om zijn tegenstander op de knieën te dwingen. Maar door een verkeerde voortzetting of beter gezegd een verkeerde volgorde van de voortzettingen, vond Jongsma een eveneens prachtig tegen offer, waarna de rollen omdraaide en Ricardo hard moest werken om remise veilig te stellen (5-5). 

De spanning was op dat moment te snijden.  

Een goede voorbereiding is vaak het halve werk, ervoer Cyril Sluisdom in zijn partij tegen J. Modderman. Het toeval wil dat Cyril alle partijen uit deze competitie van Modderman, had nagespeeld en daardoor precies wist, waar deze speler in klassieke standen op aanstuurt. Op zijn 34e zet echter, speelde modderman een lok zetje, door een damcombinatie open te zetten. De Lelystedeling trapte hier niet in, en in het verdere verloop van de partij bleek de zogenaamde lok zet juist een positioneel zwakke zet te zijn. Want vanaf dat moment lag het initiatief volledig bij Cyril Sluisdom.  Alle trucks en valletjes van Modderman ten spijt (7-5). 

En Lelystad nam na 4 uur spelen eindelijk de leiding.  

Maar helaas was de vreugde van korte duur, want Cees Barends liet zijn tegenstander J. Veld met een simpele 1 om 1 ruil doorbreken. En die doorbraak was voldoende voor Heerenveen om de stand weer recht te trekken (7-7).  

Wiebren de Vries miste in het eindspel tegen M. Zijlstra tot 2 keer toe de remise variant. En trapte uiteindelijk door damblindheid in een simpele 1 om 2 en het was over en uit (7-9).  

Bert Zijlstra had tegen W. v/d Molen een gelijkwaardige partij, maar op de 54e  zet offerde Bert merkwaardig genoeg een schijf, wat sommige omstanders niet zo goed begrepen, althans de noodzaak van dat offer. Meteen richting de damlijn met bijvoorbeeld 30-24 was wellicht beter,omdat hij uiteindelijk met een schijf meer  het eindspel in zou gaan. Van de Molen zou namelijk zelf moeten offeren om ook door te breken. Maar na een 10 tal zetten werd tot remise besloten (8-10).  

In zijn partij tegen R. Veldstra zou Valentino een schijf verliezen. Maar na lang nadenken en rekenen toch een doorbraakcombinatie. Er verdwenen maar liefst 5 schijven van het bord en slechts 3 van Valentino’s tegenstander. Het was voor van de Velde dan ook niet zo moeilijk om remise te maken, want dan was de buit ook binnen voor Heerenveen.  

Eindstand (9-11).

 

================================================

 

4 februari 2017

 

Huilen met de pet op voor dammers Lelystad  

De wedstrijd tegen Roden/Leek uit Leek was voor damclub Lelystad huilen met de pet op. Maar liefst 4 spelers delfden het onderspit.

 

Invaller Hans Larooij was de eerste die het onderspit moest delven. Op zich speelde Hans een goede partij in de Hollandse opening. Bij zet 30 ging Hans echter in de fout, door een verkeerde ruil. Was de ruil goed genomen en naar het centrum gericht was de stand gelijk gebleven (2-0). 

 

Cees Barends moest diep gaan voor de remise tegen Jouke de Haan. Maar na noeste arbeid gelukte het hem veilig de remise haven te bereiken (3-1).

 

 Cyril Sluisdom trof per toeval een oud bekende. In 2014 in de bondscompetitie en in Paramaribo tijdens het Roethof Open toernooi, Bert Begeman nam geen risico’s gezien zijn ervaring in 2014, En speelde voorzichtig maar wel gedegen naar een veilige remise toe (4-2). 

 

Tegen Dennie van Dijk ging Bert Zijlstra gelijk op. Dwz tot kort, na het spannende middenspel, want daarna moest Bert, zeer alert manuvreren, om niet in gemene valletjes te trappen. En dat is over het algemeen Bert wel toevertrouwd, en hij haalde zonder problemen de remise haven (5-3). 

 

Ricardo Tong Sang trof de topscoorder Eric van Sonderen van Roden/Leek, die op dat moment 12 uit 8 gescoord had. Niets wees er op dat laatst genoemde zijn score naar 14 punten zou tillen, maar vakkundig werd Ricardo naar een moeilijk te hanteren middenspel gemanuvreerd, om het later in het eindspel definitief af te maken (7-3). 

 

Wijnand Groen en Dirk van Roozelaar hebben tegen respectievelijk Jaap Huizinga en Bert Honderd alles gegeven wat ze in huis hadden, maar de meer ervaren tegenstanders van Roden/Leek met bovendien ook hogere ratings bleken toch te sterk en beide Lelystedelingen moesten buigen (11-3).  

 

De tegenstander van Sam Pryor Fokke Smid, met een lagere rating hield Sam aardig bezig. Want wat Sam ook probeerde, werd door zijn tegenstander doorzien, met als gevolg een enigszins teleurstellende remise voor Sam (12-4). 

 

Valentino en Jan Harm Alkema gaven elkaar geen duimbreed toe en wat iedereen verwachtte gebeurde, namelijk een gelijkwaardige remise (13-5). 

 

Intussen was Wiebren de Vries bezig met een partij welke alle belangstelling trok. Iedereen was immers al uitgespeeld. Bijna alle omstanders taxeerden ondanks het materiaal voordeel van Wiebren de uitslag op remise. Bij normaal goed spel van zijn tegenstander en naamgenoot Roel de Vries, zou de partij n.l. ook in remise zijn geëindigd. Maar tot ieders verbazing posteerde Roel de Vries zijn dam precies op het verkeerde veld, en met een simpele 1 om 2 besliste Wiebren de langste partij van de dag in winst. 

 

Eindstand (13-7).

 

=====================================================

 

28 januari 2017 

Doek valt na 3 seizoenen 1e klasse 

Het zwaar gehandicapte damteam van Lelystad, welke al weken enkele vaste sterke basisspelers noodgedwongen moet missen door uiteenlopende persoonlijke omstandigheden, liep zaterdag j.l. opnieuw averij op in Leeuwarden. Om toch enigszins verassend te zijn werd een tactische opstelling uit de hoge hoed getoverd, welke ook bijna tot succes leidde. 

Dat bord 1 voor de meesten van dit verzwakte team van Lelystad, een probleem zou worden werd vooraf dan ook ingecalculeerd. Dirk van Roozelaar aan bord 1 werd in een verraderlijke kettingstelling genomen, welke zijn tegenstander Jan Algra een volle schijf en later ook nog de partij opleverde (2-0). Latere analyse gaf echter aan dat Dirk van Roozelaar, met een zelfde soort slagzet drie zetten later de verloren schijf terug kon winnen. Geen garantie uiteraard dat de uitslag anders zou zijn, maar in ieder geval zou de strijd met gelijke stukken verder kunnen gaan.  

Boike Mathoera hield zijn op papier veel sterkere tegenstander Bob Nuys keurig op remise. Tot vervelens toe bood Bob Nuys wel meer dan drie keer remise aan. Niet helemaal in de haak volgens de regels, maar ook dat soort vervelende zaken komen voor af en toe voor (3-1).  

Valentino Tjokro had zijn handen vol aan het stug verdedigende spel van Lucas Huitema. Maar op de 39e zet beging laatst genoemde toch een positionele fout, waarna Valentino een doorbraak combinatie kon nemen. 

Het spel ging nog wel even door, totdat Lucas Huitema op de 52e zet opnieuw in de fout ging, door achter een schijf van Valentino te kruipen. En de mokerslag die daarop volgde was meteen dodelijk (3-3).  

Bijzonder jammer was het gewonnen eindspel van Sam Pryor tegen Hylke Dykstra, welke door onnauwkeurig spel niet in winst werd omgezet, door de Lelystedeling. Maar met een teleurstellende remise moest hij uiteindelijk genoegen nemen (4-4).  

Bert Zijlstra speelde een gedegen partij tegen Nick de La Fonteyne. De heren gaven elkaar geen duimbreed toe, en na een enerverende strijd sloten zij de vrede (5-5).  

Hetzelfde geld voor de partij van Cees Barends tegen Theo Wolthers (6-6).  

De partij tussen Don Khedoe en Bernard Post ging lange tijd gelijk op, totdat Don op zijn 34e zet met het foutieve (8-12) vervolgde. Bernard Post liet dit buitenkansje niet aan zijn neus voorbij gaan. Hij combineerde vervolgens door eerst 4 schijven weg te geven en 3 terug te pakken maar wel met doorbraak naar de dam. Don knokte voor wat hij waard was en haalde alles uit zijn trukendoos om toch nog remise te halen, maar het mocht niet meer baten (8-6).  

Ricardo Tong Sang had het bepaald niet makkelijk tegen de enige vrouw in het team van De Oldehove mej. Munkhtuya Nasanbayar. Het eindspel vereiste uiterste nauwkeurigheid en volledige concentratie van Rik. Maar dat was hem wel toevertrouwd. En hoewel hij er diep voor moest gaan bereikte hij zonder kleerscheuren de remise haven (9-7).  

De partij Cyril Sluisdom tegen Geoffrey de La Fonteyne was ogenschijnlijk in het voordeel van de Lelystedeling qua materiaal. Maar niets is wat het lijkt. Want op geen enkele manier kon Cyril de winst vinden. En ook hij moest met remise genoegen nemen (10-8). 

De partij Wiebren de Vries tegen de veel sterkere Oege Dijkstra met een rating van maar liefst 1284 was een waar spektakel. Wiebren liet zich niet beïnvloeden door de hoge rating van zijn opponent en ging volop in de strijd. En zijn strijdlust zonder vrees werd met een gave remise beloond (11-9).  

Een nipte overwinning voor de Oldehove, welke misschien met een beetje meer geluk ook wat anders had kunnen uitvallen, maar dit is een feit. En hiermee is het doek ook definitief gevallen. Lelystad zal het volgend seizoen in de landelijke tweede klasse moeten gaan doen. 

 ===============================================================

 

21 jan 2017 Damvereniging Lelystad strijdend ten onder tegen Hijken DTC 2.

 

Ricardo Tong Sang was als eerste uit, maar tot aan de 55 zet is hij geen moment in gevaar geweest en eindigde de partij tegen Rik Smit in een gelijkwaardige remise (1-1).  

In zijn partij tegen Gerhard Dunning beging Cyril Sluisdom een verschrikkelijke blunder. De combinatie die hij zag en uitvoerde was verkeerd gezien. Dunning kon n.l. op twee manieren twee schijven slaan en dat laatste had Cyril compleet overzien, met een akelige nul als resultaat (1-3).   

In zijn partij tegen Herm Jan Brascamp leek Don Khedoe in het eindspel even positioneel wat beter te staan, maar Brascamp vond op het juiste moment de bevrijdende ruil naar remise (2-4).  

Boike Mathoera had beslist een ongelukkige paring. Hij trof n.l. Jan Mente Drent met een rating van 1340, maar liefst 400 rating punten meer dan Boike. Op de 31e zet nam Drent een ruil als voorbereiding op de hielslag die daarna volgde. Boike moest het vanaf dat moment met een schijf minder doen, en dat was voor de dammer uit Hijken, een kwestie van geduld, om de 2 punten binnen te halen (2-6). 

Op de 26e zet verraste Wiebren de Vries zijn tegenstander Benjo Verberkt met een schitterende combinatie. Wiebren met zwart gaf eerst twee schijven weg en won er daarna drie omdat verberkt op slag bleef staan zoals dat zo mooi heet, en niets tegen de achterloop van Wiebren de Vries kon uitrichten. Verberkt ging nog lang door, maar Wiebren vlocht  rond de 44e zet opnieuw een gemene combinatie in de stand welke dit keer meteen vernietigend was (4-6).  

Dirk van Roozelaar ging redelijk goed tegen de meer ervaren Bert Dollekamp, tot er op de 46e zet een combinatie in kwam, welke Dirk als het ware zelf had ingeluid, door achter een vijandig stuk te kruipen. Bert Dollekamp liet vervolgens drie stukken slaan en sloeg toe, met een doorbraak combinatie (4-8).  

Ook Cees Barends trof een speler (Henk Kalk) met een veel hogere rating. Maar dat was aan bord 1 wel verwachtbaar. Op de 44e zet offerde Henk Kalk een schijf om op Cees Barends rechtervleugel te kunnen doorbreken. Met gelijke stukken maar een gunstigere stand en bovendien nog de mogelijkheid van zijn tegenstander om nog twee dammen te halen, heeft Cees Barends doen besluiten toch maar op te geven (4-10).  

Eindelijk had Sam Pryor succes met zijn favoriete openingszet 31-27 . Op de 50e zet werd zijn opponent Jaap Knipper gedwongen een schijf weg te geven. Het prachtige eindspel wat daarna volgde was een lust voor het oog. Sam op zijn beurt offerde n.l. ook een schijf om doorbraak mogelijkheden van zijn tegenstander tot een minimum te beperken en om intussen zelf zo snel als mogelijk de damlijn te bereiken. Het leek de middag van de offers wel, want opnieuw offerde zijn tegenstander, om door te kunnen breken. De 4 om 3 stand (met 4 schijven voor Sam) die toen ontstond, vereiste uiterst nauwkeurig spel en opperste concentratie voor beide spelers maar met name voor de Lelystedeling die naar winst moest zien te schuiven. Maar vastberaden en met vaste hand schoof Sam de partij naar winst (6-10).  

Bert Zijlstra kwam rond de 47e zet wel een schijf voor tegen opponent Berend Plijter maar laatst genoemde had goed berekend dat de overgebleven stand niets meer zou opleveren dan een puntendeling, hetgeen ook geschiedde (7-11). En hiermee was het winnende punt voor Hijken binnen. 

Ook in de laatste bijzonder spannende partij tussen Valentino Tjokro en Siep Buurke werd gebruik gemaakt van het offer, welke zoals eerder vermeld veelvuldig van stal werd gehaald. Deze keer was het Valentino die hier gebruik van moest maken. Maar zelf met een schijf minder wist Valentino zich kranig te weren, en tot teleurstelling van zijn tegenstander het punt veilig te stellen (8-12).  

Een uitslag tegen de koploper waarmee te leven valt. Was de jammerlijke blunder van Cyril Sluisdom niet voorgevallen had de einduitslag misschien nog wat gunstiger geweest. 

 ========================================================================

 

10-12-2016 MTB Hoogeveen2 ook te sterk voor het Lelystadse damteam 

 

Op de 24e zet werd Valentino Tjokro onaangenaam verrast met een 2 om 3 doorbraakcombinatie, welke zijn tegenstander Gert Bosker 2 schijven opleverde. In zijn poging een schijf terug te winnen, zag hij in een flits een volgende combinatie aankomen, dit liet Valentino zich niet meer bewijzen en gaf zich gewonnen (2-0).  

Boike Mathoera speelde een gedegen positiepartij tegen de zeer ervaren Jan Bazuin. Beide spelers gaven elkaar echter geen duimbreed toe en, tekenden na een enerverende strijd uiteindelijk toch de vrede (3-1).  

Met zijn vervolg 27-22 op de 31e zet leek Alexander Slot een schijf te gaan winnen in zijn partij tegen Lelystedeling, Don Khedoe. Maar de ruil die daarop volgde was genoeg om de snode plannen van Alexander Slot te verijdelen. Maar op de 42e zet maakte Alexander Slot toch een fout, welke rigoureus  door Don werd afgestraft (3-3).  

Huub Nollet moest het opnemen tegen een van de vele jeugdspelers van het Hoogeveense team, Wouter Sosef. En dat de 12 jarige Wouter Sosef goed kan dammen bewees hij rond de 36e zet, met een venijnige damcombinatie, waarbij hij maar liefst 5 schijven weggaf om daarna met een drieslag dam te halen. Maar de schade voor Huub bleef beperkt, want de overgebleven 5 om 5 nadat de dam onschadelijk was gemaakt, was voor Huub voldoende om er minimaal remise uit te slepen (4-4). Tot dit moment ging de strijd nog gelijk op.  

Maar het team van Hoogeveen had nog meer gevaarlijke jeugd spelers ingezet. Op de 19e zet voerde Nicole de Vries, de 13 jarige kampioen van Nederland bij de meisjes pupillen  ook een combinatie uit tegen Sam Pryor, wat resulteerde in verlies van twee schijven. Sam kon vrijwel direct een schijf terug winnen en hoopte hiermee nog wat compensatie te kunnen verkrijgen, maar Nicole drukte Sam langzaam maar zeker de afgrond in (6-4).  

Rond zet 34 kwam Ricardo Tong Sang geforceerd door tegenstander Aike Smid een schijf achter, maar Ricardo bleef keihard doorknokken tot hij op de 61e zet de remise grens bereikt had. En enigszins opgelucht tekende hij de vrede (7-5).  

Cees Barends liet in zijn partij  tegen Gerard Bruins in het late 3 om 3 eindspel zich beetnemen. Door een slim offer bereikte zijn opponent eerder de damlijn en won (9-5). 

In de parij tussen Cyril Sluisdom en Be Brakels bleef het tot de 45e zet bijzonder spannend, met een licht positioneel voordeel voor Brakels. Twee zetten later waren de rollen  ineens omgedraaid, doordat Cyril een sterk stuk op het strategische veld 24 posteerde. De beste zet voor Brakels op dat moment was het offeren van een schijf welke hem uiteindelijk de partij kostte (9-7).  

Bert Zijlstra had het bepaald niet makkelijk tegen de op papier sterkste speler van dat team Be Eggens met een rating van 1228. Op de 21e zet offerde Bert een schijf, omdat de druk op zijn korte vleugel toenam. Dit offer bleek noodzakelijk, want ook de computer koos voor datzelfde offer zij het twee zetten later. Maar ondanks de schijf achter hield Bert het hoofd koel en moest routinier Be Eggens met remise genoegen nemen (10-8).  

Wiebren de Vries deed alles wat hij kon om Lelystad toch minimaal aan een punt te helpen. Maar zijn ervaren tegenstander Meint de Vries, zag kans met twee schijven door te breken. En daardoor kon Wiebren ondanks de dam die hij haalde niet meer bereiken dan een punten deling.  

Eindstand (11-9).

 

=====================================================

 

26 november 2016

 

Verzwakt damteam Lelystad niet opgewassen tegen Ons Genoegen Drachten. 


Rond de 13e zet met nog geen uur gespeeld te hebben blunderde Wijnand Groen in zijn partij tegen Wopke de Vries. Wijnand dacht een doorbraak te hebben, maar dat was slechts een gedachtenkronkel, want nadat Wijnand twee schijven had weggegeven, kwam hij tot zijn schrik erachter dat zijn tegenstander op twee manieren kon slaan. Wijnand liet het zich niet verder bewijzen en gaf meteen op (0-2).

In zijn partij tegen Jeroen Cremers werd Ricardo Tong Sang verrast met een slimmigheidje. Jeroen Cremers nam een twee om twee doorbraak. Ricardo kon de opmars naar dam van zijn tegenstander wel verhinderen, maar na de één om één ruil naar voren kwam de te ver naar voren gedrongen schijf van Ricardo onder zware druk te staan. Ricardo verloor die schijf en even later de partij (0-4).

Rond de 34ste zet ontstond er een situatie in de klassieke partij tussen Cyril Sluisdom en Eake Roosma, waarbij laatst genoemde speler geen goede zet meer had. Elke zet op dat moment kostte namelijk een schijf. Dat gebeurde ook maar door een slim offer van Roosma en goed verdedigend werk, viel er voor Cyril uiteindelijk niet meer te halen dan één punt (1-5).

De strijd tussen Huub Nollet en MF Gabriël Heerema was een taaie positiespel, waarbij Gabriël Heerema pas rond de 50ste zet grip op het spel van zijn tegenstander kreeg. En vanaf dat moment was het voor de sterkste speler van Drachten met een rating van 1391  slechts een kwestie van geduld (1-7).

De remise van Cees Barends tegen Richard Koot was goed voor een blauwe vermelding op internet, en terecht, want Cees kwam geen moment in gevaar tegen een speler met een rating welke ruim 200 punten hoger ligt dan die van Cees Barends (2-8).

Dirk van Roozelaar speelde een goede positie partij, maar vergat in het overmachtseindspel de beslissende dreun uit te delen. Dirk had in dat eindstandje reeds alle belangrijke velden in bezit, en verhinderde het damhalen van zijn tegenstander Anne Veenstra maar na een verkeerde voortzetting van Dirk kon Veenstra ongehinderd dam halen, met een puntendeling als gevolg (3-9).

Valentino Tjokro en zijn tegenstander Iskander Al Sarayfi zorgden samen voor een ware demonstratie klassiek spel, maar rond de 47ste zet koos Valentino noodgedwongen voor een remisecombinatie. Hij kwam daarbij wel een schijf achter, maar haalde zonder problemen de damlijn en daarna de remise (4-10).

Tot de 49e zet ging het in de partij tussen Peter Achterstraat en Boike Mathoera redelijk gelijk op. Maar omdat Boike dreigde vast te lopen , was hij gedoemd een schijf te offeren. Maar de schade met een stuk minder bleek niet te kunnen worden gerepareerd (4-12).

De stand die na de 34ste zet ontstond in de partij van Sam Pryor tegen Henk Jonker gaf weinig hoop voor de Lelystedeling omdat Henk Jonker het centrum volledig beheerste. Sam bleef echter knokken voor een goed resultaat maar in het eindspel maakte Jonker middels een prachtige combinatie een einde aan alle illusies van de Lelystedeling (4-14).

Een fraaie positiepartij ontstond in de partij van Bert Zijlstra tegen de op één na sterkste speler van het damteam van Drachten. Ondanks het hoge ratingverschil (186) bleef Bert van begin tot eind fier overeind. En Jan Hoogterp  kreeg geen kans om de goed spelende Bert aan het wankelen te brengen met een gelijkwaardige remise als gevolg.
Eindstand 5-15.

 

==================================================

 

12 november 2016 

Zwaar seizoen voor Lelystads damteam 

ook de 5e wedstrijd van dit seizoen in de landelijke 1e klasse A ging verloren. Nog 6 kansen op punten en die zullen gepakt moeten worden wil de vereniging nog een jaar in de 1e klasse spelen.
De beheerder van de website wacht nog op het echte wedstrijdverslag.

 

=================================================

 

29 oktober 2016 

vierde verlies op rij voor Damclub Lelystad. Het verzwakte team van Lelystad (de 2 spelers met de hoogste rating ontbraken) ging onderuit tegen het gelijkwaardige Dokkum.
Het echte verslag volgt zsm (de pc van de schrijver van de stukjes is nog steeds buiten werking en de website beheerder was niet bij de wedstrijd aanwezig)