Met toestemming overgenomen fragment van de website van radio Lelystad, een verslag van Marc Broekmans.

Het verslag met foto's is te vinden via:  https://radiolelystad.nl/5168-lelystadse-dammers-scoren-nationaal-maar-waar-is-de-jeugd

 

Lelystadse dammers scoren nationaal, maar waar is de jeugd?

Geschreven door Marc Broekmans

Damclub Lelystad is de competitie in de landelijke eerste klasse voortreffelijk begonnen, met drie opeenvolgende overwinningen. Op 4 november is de voorlopige topper tegen Apeldoorn; teams uit Friesland en Enschede hebben op papier meer kwaliteit. In elk geval verdedigt Lelystad de Flevolandse eer op damgebied, want voormalig concurrent Marknesse trok het team terug nadat de jonge vedette Matheo Boxum naar de Drentse ereklasser Hijken verkaste. In Almere en Dronten bestaat voor dammen in competitieverband weinig animo.

Dammen lijdt onder vergrijzing en veel dammers dammen een potje digitaal. De sociale component houdt de Lelystadse club, een bolwerkje van mannen, vooralsnog overeind met twintig leden. Thuishaven is het multifunctionele buurthuis Het Palet aan de Voorhof, dat naar verwachting binnen enkele jaren zal worden platgegooid en vervangen. De damclub, die ook meer jeugd wil interesseren, kan er alleen maar profijt van trekken. Vijftiger Bert Zijlstra schat de gemiddelde leeftijd op zestig jaar.

Hij en zestiger Cyril Sluisdom, twee van de waardevaste spelers uit het eerste tiental, zijn content met de flitsende competitiestart. Lelystad speelt op het derde niveau van Nederland, dat vier niveaus kent: tweede klasse, eerste klasse, hoofdklasse en ereklasse. Enkele jaren geleden promoveerde Lelystad en consolidatie van het niveau is de doelstelling."

Wereldkampioenen

Zijlstra benadrukt de aantrekkelijke kanten van het door Fransen en Russen gedomineerde eeuwenoude spel, waarin Nederland geregeld wereldkampioenen (Hoogland, Roozenburg, Sijbrands, Wiersma, Van der Wal, Boomstra) voortbrengt. “Het is een creatief spel, je leert oplossingen te vinden, het verrast me steeds dat ik weer nieuwe dingen zie in deze sport die ik eerder niet zag dankzij de nieuwe digitale technieken. En het is goed voor de hersenen en de scherpte, zeker op latere leeftijd is dat heel belangrijk.”

“We oefenen in de kleine zaal en spelen de wedstrijden hier in de grote zaal, het is daar ruim genoeg voor en we delen de ruimte met andere clubs, waaronder de darters. Binnen enkele jaren komt hier een nieuw gebouw. Dat is de intentie van de politieke partijen hier. Voor het sociale karakter van de wijk is deze ruimte van belang.” Sluisdom: “We hadden gehoopt en verwacht dat er wel een stroom nieuwe leden vanuit Almere op gang zou komen na het opdoeken van de club daar, maar dat is niet gebeurd helaas.”

Het fascinerende spel wordt in Het Palet op meerdere borden gespeeld. Dat gebeurt op de dinsdagavond vanaf half acht, de clubavond. De  contributie is 120 euro per seizoen. Wie op Damclub Lelystad klikt op internet, komt de aanduiding damvereniging tegen. Daar is niet strikt op gelet, zegt Sluisdom. “We zijn een club, al gebruiken we de uitdrukking vereniging ook wel. We hebben echter geen inschrijving bij de kamer van koophandel en hebben geen juridische grondslag, zoals een vereniging die heeft. We zijn een kluppie.”

'Iedere partij anders'

De wedstrijden zijn meestal op zaterdagen. En het karakter van die wedstrijden is even divers als de samenstelling van het eerste team, waar spelers uit alle windstreken vertegenwoordigd zijn. Sluisdom: “Iedere partij is anders. Speltypen verschillen en ook de partijen onderling. Ik ben een verdediger qua speelstijl.” Zijlstra:"‘En ik ben meer een aanvaller, maar laat mijn stijl ook vaak afhangen van de stand en het teambelang.”

“We hebben nu van Kampen, Wapenveld, Borne en Almelo gewonnen. Tegen Apeldoorn hebben we weer een belangrijk duel. Er doen twaalf teams mee en er degraderen vier teams. We voelen ons wel thuis in deze klasse,” zegt hij over de resultaten. Maar over de nabije toekomst: “Er vindt aan het eind van dit seizoen voor 2024 een herschikking van competitieklassen plaats binnen de dambond, omdat de tweede klasse qua deelname te klein wordt. Hoofdklasse is met ons huidige tiental waarschijnlijk niet haalbaar qua rating. Enschede is gedegradeerd naar de eerste klasse, heeft het heel zwaar gehad met betere spelers en had er niets te zoeken. Dat zegt veel.”

Sluisdom damt al vanaf zijn jeugd en speelt in wedstrijdverband vanaf zijn late tienerjaren. Ruim vijftig jaar ziet hij het zwart en wit voorbijtrekken. “Dammen kun je tot je honderdste zo lang je fit bent. Ik blijf zeker doorgaan.” Zijlstra begon op zijn tiende en zette de sport na zijn studie voort. “De creativiteit is zo groot, elke zet geeft nieuwe kansen en dreigingen. Je kunt jezelf blijven verbeteren, ook op latere leeftijd.”

Hij deed als broekie in de jaren tachtig mee aan een simultaanseance tegen grootmeester Jannes van der Wal. Hij bleef na langdurig nadenken tegen het einde over met tien spelers die het de excentrieke wereldkampioen van toen lastig maakten. Die bood hem uiteindelijk remise aan. “Ik durfde hem natuurlijk geen remise aan te bieden en toen deed hij het. Ik heb het resultaat in het daarvoor bestemde boekje niet ingelijst, maar weet het nog wel te vinden.”

Studie en theorie

Wiebren de Vries is de nestor van de club en begon op zijn dertiende in een Fries dorp. “Ik kreeg een damboekje en op mijn veertiende werd ik meteen clubkampioen met slagzetten, die ik uit mijn hoofd had geleerd. Veel andere leden studeerden niet, en studie en theorie zijn belangrijk om beter te worden. In het kampioenschap van Friesland in de jaren zestig speelde ik remise tegen toenmalig nationaal kampioen Peter Bergsma, die had gezegd dat ik wel aardig kon dammen, maar dat dat niet wilde zeggen dat ik sterk was. Dat ik nog veel moest leren. Ik dacht toen, dat laat ik mij niet zeggen.” Hij blijft fanatiek voor elke wedstrijd. “Ik slaap nog steeds slecht voor een wedstrijd, terwijl ik al zeventig jaar speel. Ik ben nu 82 en een half, de oudste speler van de club.”

Sluisdom zag de traditie van zijn thuisland: “In Suriname zijn voetbal én dammen topsport en worden borden met de hand in elkaar gezet. De dopjes van flesjes frisdrank worden in Paramaribo op hoeken van de straat nog steeds gebruikt als stenen.”

De dammers spelen tot in maart nog een achttal duels. Enkele zwakkere tegenstanders volgen nog, maar aan Enschede, het taaie Rinsumageest nabij Dokkum en de combinatie Friesland 2 krijgt het team nog de handen vol. “We hopen bij de beste vijf te eindigen, want daaronder moeten we promotie-degradatie gaan spelen.”

“Op dit moment proberen we de vergrijzing binnen de club te pareren door initiatieven om de jeugd te leren dammen. In het verleden hadden we via de dambond een simultaan met voormalig nationaal kampioen Roel Boomstra. Nu doen we mee aan het project School en Omgeving (een landelijk project voor buitenschoolse activiteiten – red.) op diverse locaties en we hebben altijd veel gedaan aan schooldammen. Helaas is dat schooldammen een beetje ingesukkeld sinds de coronatijd en bleef het moeilijk inpasbaar. Er is nog maar een enkele school over voor het schooldammen, De Sluis in Lelystad Haven.”

Meisjes

Sluisdom en Zijlstra begeleiden waar mogelijk de jeugd en Jan van de Veen, de man met de hoogste rating (boven de 12) traint het tiental toppers bij de senioren, die het gezicht bepalen van het Flevolandse dammen. Zijlstra hoopt op verjonging: “Het is mijn droomwereld dat kinderen weer actief achter een bord gaan denken en niet met een schermpje voor hun neus. De belangstelling van meisjes is gelukkig even groot als die van jongens op school.”

Geduld is daarbij een schone zaak. “Dammen vergt veel denkwerk. Een gemiddelde partij is wel anderhalf uur. Er bestaat ook sneldammen. Daar doen wij soms voor de gein aan mee, maar er is hierin bij ons geen competitie.”

Dammen blijft het drietal beslist doen, als het moet tot de laatste snik. De Vries tennist nog in Dronten. Zijlstra: doet niks anders meer: “Het is na korfbal mijn enige sport. Ik kom op een andere manier wel aan mijn beweging.” Sluisdom: “Ik probeer ook regelmatig te fitnessen, vooral om langer geconcentreerd achter het bord te kunnen zitten.”

De spelers van het Lelystadse tiental zijn: Peter Frans Koops, Jan van de Veen, Boike Mathoera, Cyril Sluisdom, Valentino Tjokro, Bert Zijlstra, Fred Wortel, Mark Hees, Ricardo Tong Sang, Wiebren de Vries, Wijnand Groen.

Informatie over Damclub Lelystad is te verkrijgen via Bert Zijlstra: jeugddammen.dclelystad@gmail.com

 

Geplaatst op 27 oktober 2023.

Naar aanleiding van de toppositie in de Nationale Clubcompetitie was er op zaterdag 21 oktober een interview door Omroep Flevoland met Cyril Sluisdom en Bert Zijlstra



Nationale clubcompetitie 2022/2023

 

Deelnemende teams in de eerste klasse 1A

1 De Vechtstreek

2 Damcombinatie Fryslân 2

3 Dokkum Rinsumageest

4 Damkring Emmeloord

5 Roden Leek

6 Oerterp Drachten

7 Lelystad

8 Bornse Dam Vereniging

9 Apeldoorn

10 HDC Hoogeveen 2

11 Huizum 2

12 Het Noorden 2

 

1e ronde 17/09/2022

 Dokkum Rinsumageest Lelystad  8 - 8

 

2e ronde 03/12/2022

Lelystad Damcombinatie Fryslân 2 7 - 9

 

3e ronde 15/10/2022

De Vechtstreek - Lelystad 8 - 8

 

4e ronde 29/10/2022

Lelystad - Huizum 2 14 - 2

 

5e ronde 12/11/2022

HDC Hoogeveen 2 - Lelystad 11 - 5

 

6e ronde 26/11/2022

Lelystad - Apeldoorn 10 - 6

 

7e ronde 10/12/2022

Bornse Dam Vereniging - Lelystad  10 - 6

 

8e ronde 14/01/2023

Lelystad - Het Noorden 2

 

9e ronde 28/01/2023

Lelystad - Oerterp Drachten

 

10e ronde 11/02/2023

Roden Leek - Lelystad

 

11e ronde 25/02/2023

 Lelystad - Damkring Emmeloord

 


/////////////////////

DVL - EDC Enschede 01-02-2020 04-16

EDC Enschede te sterk voor verzwakt Lelystads dam team.

 

Hoewel het op alle borden tot 15.00 uur geen vuiltje aan de lucht leek, voor het Lelystadse team, immers op alle borden ging het nog redelijk gelijk op. Maar het was een soort van stilte voor de storm, want het duurde niet al te lang meer voor de eerste klappen vielen.

 

Dirk van Roozelaar was helaas de eerste die deze moest incasseren. Maar dat was bepaald geen schande tegen Jeroen Goudt, een van de toppers van het Enschedese tiental. En eigenlijk ging het nog vrij goed tot een simpele combinatie Dirk eerst een schijf en later de partij kostte (0-2).

 

De partij van Wijnand Groen tegen Marieke Altena, ging tot de 43e zet gelijk op, maar nadat hij in diagram 1 de terugruil nam via (17-22) 28x17 (21x12) 48-42! Was het technisch uit. Omdat de dreiging 27-22, gevolgd door 33-29 niet valt te pareren. Ook na 12-17? Is geen redding meer mogelijk (0-4).

 

     diagram 1.

 

 

In diagram 2 verzuimde Sam zich uit de dreigende omklemming te bevrijden (nu het nog kon) met de ruil 27-21. Maar speelde 20-15?

 

Raphaël Zdoroviak liet dit buitenkansje natuurlijk niet aan zich voorbijgaan en speelde meteen de dodelijke omklemming (17-21).

 

En de hele verdere partij heeft deze opsluiting Sam parten gespeeld, totdat de damcombinatie van zijn tegenstander, na geduldig wachten kon worden uitgevoerd.

 

Zie diagram 3.

 

      diagram 2.

 

    diagram 3.

 

Vanaf diagram 3 ging de combinatie als volgt.  Sam had net 29-24 gespeeld er volgde (19-23) 24x35 (23-28) 32x23 (21x32) 37x17 (26x46) 44-40 (46x14) en enkele zetten later gaf Sam op (0-6).

 

 

Boike Mathoera speelde tegen Gino Schirinzi een uitstekende partij, maar jammer genoeg was Boike te gehaast in de afwerking. In diagram 4 haastte hij zich naar dam via (33-39) enz. met als gevolg een puntendeling (1-7).

 

Winnend was (zie diagram 4) (33-38) 32x43 (23-29) 24x33 (15x35) enz.

 

Boike kreeg als extra beloning een blauwe vermelding op internet, vanwege het grote ratingverschil met zijn tegenstander, wat eigenlijk donker blauw had kunnen zijn.

 

    diagram 4.

 

    diagram 5.

 

In diagram 5 speelde Gino Schirinzi op de 64e zet nog 04-15 en de heren besloten de punten te delen.

 

Boike had nog even door kunnen spelen en het volgende kunnen proberen. Althans dat gaf Paul van de Veen op toernooibase aan.

 

Dus na 04-15 (23-29) en als Gino door blijft jagen op de zwarte stukken met b.v. 15-10 volgt het eenvoudige maar verrassende (29-34) 10x30 (24x35) met winst voor zwart.

 

 

Diagram 6 geeft de stand weer tussen Cyril Sluisdom en Jonathan Wilbrink. Er volgde (13-19).

 

Een andere mogelijkheid vanaf diagram 6, was (25-30) 34x14 (23x43) 42-38 (43x41) 36x47 (02-08) 35-30 (08-12) 31-27 verplicht (22x31) 30-24 enz. maar wat dit uiteindelijk precies waard was, was moeilijk te berekenen vanaf het bord en daarom liet Jonathan dit achterwege. Maar ook tijdens de analyses na afloop was de winst voor wit moeilijk of niet te vinden en bleef het dus remise (2-8).

 

     diagram 6.

 

 

Diagram 7 ontstond na de 33e zet in de partij van Hans Larooij tegen Jon Schoo.

 

    diagram 7.

 

33. (04-10) 45-40 ipv 45-40 geeft Turbo Dambase wit nog een klein plusje of gelijk middels (+=) met 34-30 (25x34) 39x30 (02-08) 30-25 (10-15) 43-39 (15-20) 45-40 (20-24) +=

 

Enkele zetten later (diagram 8) geeft Turbo Dambase nog de volgende variant in plaats van het gespeelde 40-35 bijvoorbeeld, 27-22 (18x27) 29-24 (19x30) 23-19 (13x24) 28-22 (27x18) 37-31 (26x28) 33x04 (24-29) 34x23 (30-34) 39x30 (25x45) 43-39 (15-20) 38-33 (20-25) 04-18 (12-17) maar ook dit geeft geen redding meer (2-10).

 

    diagram 8.

 

 

Ricardo Tong Sang op zijn beurt zat tegenover de sterkste speler van het Enschedese tiental. Een speler met een rating van maar liefst 1331. Maar niets wees erop dat het ratingverschil ruim 250 punten is. Vanaf diagram 9 speelde Ricardo 40-34 zonder vrees voor (22-28).

 

    diagram 9.

 

Maar Igor Chartoriski had de bedoelingen van Ricardo ook door en had ook al zijn voorzorgsmaatregelen genomen, en speelde daarom ook zonder vrees (22-28) 15-10 (28x48) 10-05 (48x30) 05x26 (30-48) 44-39 verplicht, en nu slaat zwart enigszins verrassend (48x30) 35x24 (08-12) 26x08 (03x12) en de dam van wit kon worden afgepakt, en de overblijvende 4 om 3 stand was genoeg voor Igor om de winst te pakken (2-12).

 

 

Bert Zijlstra had het positioneel heel zwaar tegen de sterk spelende Han Borgman, die uiteindelijk dan ook aan het langste eind trok. Zie ook de uitgebreidere partij analyse apart opgenomen (2-14).

http://www.enschedesedamclub.nl/

 

De partij van Wiebren de Vries tegen Juri Geisenblas eindigde in een gelijkwaardige remise (3-15).

 

Op de 35e zet ontstond echter een doorbraak mogelijkheid voor Wiebren zoals door Paul van de Veen op toernooibase werd aangegeven zie diagram 10.

 

   diagram 10.

 

(24-29) 34x14 (03-09) 14x03 (07-11) 03x17 (11x42) enz.

 

De partij van Don Khedoe tegen Mattijs Meulenbeld was in alle opzichten een spannend positioneel gevecht, waarbij op verschillende momenten het uikijken geblazen was, voor beide spelers. De beide kemphanen gaven elkaar geen duimbreed toe. Met een terechte puntendeling als eind resultaat.

 

Eindstand (4-16)

 

 

En de grootste nederlaag ooit voor het Lelystadse damteam was een feit.

 

 

//////

Zaterdag 18 januari 2020

 

Enerverende strijd levert dammers Lelystad 10 punten op tegen Eye T Webdesign.

 

Dat Eye T Webdesign deze wedstrijd absoluut wilde winnen was duidelijk. Spelers als Jacob de Greef en Geert Jan Smit werden voor dit duel van stal gehaald. Jacob de Greef had tot deze wedstrijd maar 1 keer eerder gespeeld en Geert Jan Smit zelfs geen enkele keer.

 

Deze positieve versterkingen gaven het team van Wapenveld extra motivatie en kracht.

 

Boike Mathoera opende de score voor zijn team, door een drie om drie combinatie naar dam, tegen Gerrit Eilander. Zie diagram 1.

 

                       diagram1.

 

Na 38-32 volgde natuurlijk (14-20) 25x03 (11-16) 03x21 en (26x47) en enkele zetten later gaf Eilander op (0-2).

 

Wijnand Groen hield het 55 zetten lang vol, maar was uiteindelijk toch een maatje te klein voor de zeer ervaren Henk Mostert Azn (2-2).

 

In zijn partij tegen Harry Beekman was de concentratie van Cyril Sluisdom ver te zoeken. Rond de 35e zet, kwam Harry Beekman zelfs tot een dodelijke kettingstelling, welke het hele verdere verloop van de partij beïnvloedde.

 

En op de 40e zet had wit geen enkele goede zet meer. Zie diagram 2. Wit speelde nog 37-32 Harry Beekman combineerde naar dam via (22-28) 33x22 (24x33) 38x29 (18x47) 29x18 (13x22) en het was over en uit  (2-4) 

 

 

 

                       diagram2.

 

Bijzonder spannend en rijk aan combinatie mogelijkheden, was de partij van Huub Nollet met wit tegen Albert Lusink, waarbij het de tegenstander is, die de combinaties mistte. Huub gaf zelf een tweetal mogelijkheden aan. zie diagr. 3.

 

                       diagram 3.

 

De eerste gemiste combinatie vanaf diagram 3 op de 42e zet (12-17) 23x12 (26-31) 36x16 (14-19) 12x21 en (19x50).

 

De tweede gemiste combinatie mogelijkheid vanaf de 43e zet. Zie diagram 4

 

                       diagram 4.

 

(27-32) 37x28 (26-31) 36x27 (18-22) 27x07 (08-12) 07-18 (13x33) 29x38 (14-20) 25x14 en (09x49). Maar gelukkig heeft Albert Lusink deze mogelijkheden niet gezien en de partij eindigde in een puntendeling (3-5).

 

Ricardo Tong Sang trof toevallig Jacob de Greef de speler die door Wapenveld als belangrijke troef werd ingezet. Ricardo wist er wel raad mee. Het werd een puur zakelijke, maar wel spannende gelijkwaardige partij, welke dan ook in remise eindigde (4-6).

 

Sam Pryor mocht het opnemen tegen Alie Beekman, die het vaker tegen Sam heeft moeten opnemen. Onder andere in de provinciale bondscompetitie van de PODB en opmerkelijk genoeg moest Alie vaker aan het kortste eind trekken. Maar desondanks werd het weer een spannende strijd tussen deze twee kemphanen, tot dat Sam rond de 44e zet meer grip kreeg op het spel. Zie diagram 5.

 

                       diagram 5.

 

Vanaf diagram 5 dwong Sam zijn sympathieke opponent langzaam maar zeker tot capituleren. Zwart vervolgde met (19-24) 30x19 (23x14) 42-37 (20-24) 27-22 (18x27) 32x21 (24-29) 34x23 (12-18) 23x12 (17x08) 21-17 (14-19) 17-11 en Alie Beekman gaf zich gewonnen (6-6).

 

de stand in diagram 6, geeft de stand weer van het boeiende gevecht tussen Don Khedoe en Geert Jan Smit, de sterke tweede troef van Wapenveld. Vanaf dit diagram is er geen duidelijke winstvariant gevonden. Ook niet door flits. Wie het weet mag het zeggen.

 

                       diagram 6.

 

In de partij ging het alsvolgt verder (17-21) 28-22 (23-28) 22x13 (28x37) 16-11 (21x43) 11x02 (19x08) 02-46 (43-48) 46x05 met remise (7-7).

 

de partijen van Valentino Tjokro, Wiebren de Vries en Bert Zijlstra tegen respectievelijk Maikel van den Esker, Erik Bakker en Geurt Souman eindigden alle in remise, maar waren beslist niet minder spannend. Ze gingen allen tot het gaatje en probeerden er alles uit te halen wat mogelijk was, maar ook hun tegenstanders gaven geen duimbreed toe en werd de eindstand (10-10).

 

Toch weer een punt welke belangrijk kan zijn voor het handhaven in de 1e klasse.

 

 

 

 ////////////

 

 

 

Dinsdag 14 januari 2020 speelt DVL tegen SSS Kampen 7-5 in de PODB Hoofdklasse west.

 

 

4 januari 2020 DVL - Oerterp-Drachten

Verzwakt dam team Lelystad, strijdend ten onder.

 

De strijd om het damkampioenschap in de landelijke competitie van de KNDB in de 1e klasse, verliep voor de Lelystadse dammers in een nederlaag van 8-12 tegen het dam team uit Drachten.

 

Lelystad moest helaas verzwakt aantreden, vanwege de door verschillende omstandigheden afwezigheid van de vaste basisspelers Don Khedoe en Ricardo Tong Sang. Desondanks werd gemotiveerd strijd geleverd.

 

Invaller Hans Larooij deed het vrij goed in zijn partij tegen de sterke Jan Hoogterp (rating 1212) hij bereikte zelf een “normale” 9 om 9 eindstand, waarin hij bij secuur spel misschien nog wel meer uit zou kunnen halen.

 

Diagram 1 toont de stand op de 36e zet.

 

                       diagram 1.

 

43-38 was in deze stand aangewezen (zie analyse).

 

Hans speelde echter 37-32? Waarop de vernietigende combinatie volgde met (23-29) 34x23 (24-30) 35x24 (26-31) 27x36 (13-19) 24x13 en  (09x49) en Hans gaf terecht meteen op (0-2).

 

In een ijzersterke positiepartij tegen Iskander Al Sarayfi, wist Valentino Tjokro middels de volgende combinatie de partij fraai af te maken. De combinatie op zich was fraai, maar het vervolg na de combinatie is eveneens de moeite van het naspelen waard. (zie diagram 2).

 

                       diagram 2.

 

Valentino met wit haalde vanaf diagram 2 als volgt uit; 33-28 (22x33) 37-31 (26x37) 42x22 (18x27) 23-19 (33x42) 19x17 (09-13) 48x37 (16-21) 17x26 (27-31) 43-38 (31x33) 29x38 (13-18) 26-21 (18-22) 21-16 (04-09) 16-11 (09-13) 11-07 (13-18) 24-19 (14x23) 07-01 en Iskander staakte de strijd (2-2).

 

In zijn partij tegen Ultje Hosper speelde Wijnand Groen een gedegen positiepartij, welke tot de 46e zet gelijk op ging. Maar toen Wijnand op de 46e zet in de aanval ging, verloor zijn tegenstander de controle en verloor onnodig een schijf, en de rest was voor Wijnand een kwestie van geduld (4-2).

 

In zijn partij tegen Peter Boonstra liet Mark Hees zich op de 16e zet vrijwillig in een kettingstelling nemen. En toen hij enkele zetten later middels een achterwaartse ruil uit de kettingstelling wilde geraken, werd hij deze keer door zijn tegenstander opnieuw in de kettingstelling genomen. Deze ketting heeft tot de 28e zet het spel beïnvloed. Uiteindelijk trok Peter Boonstra aan het langste eind. Hij wist voordelig de ketting te verbreken met schijfwinst en later partij winst (4-4).

 

De strijd ging tot dit moment aardig gelijk op.

 

Hierna nam Lelystad voor even de leiding, door de spectaculaire partij van Boike Mathoera tegen Richard Koot. Middels een niet al te moeilijke doorbraak combinatie wist Boike op deskundige wijze langzaam maar zeker de partij naar zich toe te trekken. En dat ondanks het grotere ratingverschil. Maar ook Richard Koot kon de sterk gemotiveerde Boike niet stoppen, en moest opgeven met een blauwe vermelding op toernooibase als extra beloning (6-4).

 

De partij van Sam Pryor tegen Rudolf Smedinga, was er een van over en weer aftasten van elkaar. Rond de 33e zet besloot Sam naar een stand af te wikkelen, welke meer perspectief zou moeten bieden, maar het offer 34-29 op de 37e zet van Sam, gaf aan de tegenstander voldoende mogelijkheden voor remise, en daar stevende Smedinga dan ook maar op af (7-5).

 

Tegen MF Gabriël Heerema (rating 1397) was Wiebren niet opgewassen. In diagram 3 heeft Wiebren zojuist 37-32? Gespeeld. De combinatie die daarop volgde was even fraai als spectaculair.

 

                       diagram 3.

 

(20-24) 29x09 (23-28) 32x14 (27-32) 38x27 (13-19) 14x23 (18x49) 27x18 in (04x22) 39-33 (49-43) 33-29 (22-28) en enkele zetten later moest Wiebren zich gewonnen geven en de stand was weer gelijk (7-7).

 

In diagram 4 zag Cyril Sluisdom een combinatie schitteren tegen Hendrik Veenstra. Maar helaas klopte dit niet, omdat schijf 28 blijft staan.

 

Er volgde 28-22 (17x28) 35-30 (24x35) 44-39 (35x33) 38x09 (14x03) en zie daar de gedachten kronkel, met verlies tot gevolg.

 

                       diagram 4.

 

 

 

Bert Zijlstra, op dit moment de topscorer met 7 gespeeld 11 punten, deed het ook erg goed tegen de sterke Gerben de Wit (rating 1245) met eveneens een mooie blauwe vermelding op toernooibase, door een slim gevonden remise variant (8-10).

 

dat er voor het Lelystadse dam team meer in gezeten had bewijst de partij tussen Wopke de Vries en Huub Nollet. Hendrik Veenstra gaf op toernooibase de volgende winstvariant aan. Zie diagram 5.

 

                       diagram 5.

 

De stand van diagram 5 ontstond na de 45e zet van Wopke de Vries met 37-32. Huub had als volgt kunnen uithalen.

 

(14-20) 15x13 (22-27) 32x23 (09x40) 28-22 (40-44) 22-18 (44-49) 18-12 (49-35) 30-25 (35-02) 25-20 (04-09) 20-15 (09-14) 47-42 (36-41) 42-38 (41-46) 38-33 (46-23) met winst voor zwart.

 

Maar het liep helaas anders, door een blunder op de 65e zet verloor Huub alsnog (8-12) en dat was ook de eindstand.

 

 

 

///////////


21 december 2019

 

Bornse Damvereniging stuit op tactische opstelling van DV Lelystad

 

Het Bornse tiental had zich meer voorgesteld van het gevecht met het Lelystadse tiental, vanwege de veel hogere gemiddelde rating van het Bornse team. Maar het zat de Lelystedelingen alleszins mee. Over geluk viel deze keer, absoluut niets te klagen.

 

De partij tussen Cyril Sluisdom en Leo Springer is daar o.a. een voorbeeld van. De vroege kettingstelling die Cyril op de 13e zet innam, had fataal kunnen aflopen, of had in ieder geval schijfwinst kunnen opleveren voor de Bornse speler. Zie diagram 1.

 

      diagram 1.

 

 

Diagram 1 is de stand waarin Henk de Lange op toernooibase laat zien hoe Leo Springer een schijf had kunnen winnen. Zwart aan zet had moeten vervolgen met (21-27) 32x21 (16x27) 31x22 (18x27) 29x18 (13x44) en 50x39 met schijfwinst voor zwart. Maar springer overzag dat buitenkansje, met remise tot gevolg (1-1).

 

Maar de sensatie van de dag was de spectaculaire partij tussen Wijnand Groen en Anton Jurg. Spectaculair vanwege het enorme ratingverschil tussen de beide spelers. Anton Jurg heeft een rating van 1216 en Wijnand 923.

 

Omdat Don Khedoe, niet van de partij kon zijn en bekend was dat Borne de gewoonte heeft om zowel aan de bovenste als aan de onderste borden sterke spelers op te stellen, moest een tactisch strijdplan worden bedacht. En omdat Wijnand vaak aan de onderste borden speelt is deze tactiek eerst met hem besproken. En natuurlijk ook met in het achterhoofd de onbevangenheid waar hij mee speelt. Zonder vrees welke rating hij ook voor zich krijgt. En als hij het op z’n heupen heeft, moeten ook sterke spelers uitkijken. En dat had hij tegen Anton Jurg, want toen hij met zwart de 7 om 7 stand in diagram 2 bereikt had, wisten we dat het goed zat.

 

       diagram 2.

 

Anton Jurg aan zet wilde ook verder geen risico nemen en koos voor de veiligste weg 32-28 (21-26) 28x17 (26x37) en bood meteen remise aan, welke Wijnand met een grote grijns op het gezicht accepteerde (2-2).

 

Huub Nollet, in zijn partij tegen Gert Jan Kolsté stond het bord al rond de 27e zet al in vuur en vlam. Zie diagram 3.

 

 

       diagram 3.

 

Want na het slaan van Kolsté met zwart (15x24) 29x20 kon wit de dreigende en waarschijnlijk ook de beslissende kettingstelling niet vermijden (14-19) 20-15 (18-23) 48-42 (02-07) 37-31 (36x27)  39-34 (08-13) 44-39 (13-18) 45-40? Deze zet taxeert Flits als minder goed. Geeft aan dat 49-44 beter is om de staart 34,40,45 in stelling te brengen en een eventuele ruil op het juiste moment te kunnen nemen (07-11) 40-35 (11-16) 34-30 (25x34) 39x30 (21-26) 32x21 (23x32) 38x27 (22x31) 30-24 (19x30) 35x24 (16x27) en met twee schijven achter moest Huub wel opgeven (2-4).

 

Wiebren de Vries speelde tegen Roelof Jan de Haan een ijzersterke partij, in diagram 4 vergaloppeerde laatstgenoemde zich met de zet 42-37?

 

      diagram 4.

 

En na het antwoord (08-12) van Wiebren was de combinatie via (15-20) niet meer te vermijden. Wit kwam 2 schijven achter na de combinatie en gaf op (4-4)

 

 

Het prachtige eindspel van Ricardo Tong Sang tegen Johan Essink, was er ook een om van te smullen. Juist omdat het allemaal nauw luisterde. Zie diagram 5.

 

      diagram 5.

 

Na (04-09) mocht Johan Essink met wit natuurlijk niet verder met 38-33? En koos daarom voor 38-32. En nu moest Ricardo heel nauwkeurig te werk gaan om zijn tegenstander niet te laten ontsnappen (14-19) 25-20 (19-23) 30-25 (23x34) 24-19 (13x24) 20x40 (18-23) 40-34 (15-20) 25x14 (09x20) 35-30 (03-09) 27-22 (17x37) 31x42 (20-25) 30-24 (11-17) 42-38  (23-28) 24-19 (17-22) 34-29 (28-33) en Essink trok aan het kortste eind (4-6), en Lelystad stond weer voor.

 

 

In zijn  partij tegen Gerrit Bosch had Dirk weinig in te brengen in de ontstane klassieke stand, en verloor kansloos (6-6) en weer trok Borne de stand gelijk.

 

 

De partij van Boike Mathoera tegen Jan Koerselman, was een gelijkwaardige strijd waarbij beide heren elkaar tot het einde van de partij in evenwicht hielden (7-7).

 

 

in de partij van Valentino Tjokro tegen Nico Rosink ontstond rond de 60e zet een eindspel welke ogenschijnlijk beter was voor Rosink. Hij had n.l. 3 schijven en een dam terwijl Valentino slechts 1 schijf en een dam had. Maar doordat Rosink de schijven midden op het dambord los had staan kon Valentino succesvol jagen op een van de witte stukken, met remise tot gevolg (8-8).

 

De spanning was op dat moment werkelijk te snijden, Bert Zijlstra stond verloren en Sam leek op dat moment ook de remisehaven niet te zullen bereiken.

 

Maar eerst de partij van Bert Zijlstra met wit tegen Frank Krijnen zie diagram 6.

 

 

      diagram 6.

 

In diagram 6 zat er al een 3 om 4 combinatie in, liet Henk de Lange op toernooibase zien via (18-22) 27x20 en (14x32). Het is goed om met dit soort zetjes rekening te houden, maar de zwarte schijf op veld 32 staat wel behoorlijk op de tocht en zal bij goed spel van wit geen lang leven beschoren zijn.

 

Maar zoals al eerder in dit verslag werd gememoreerd zat het Lelystad deze keer wel heel erg mee. Bert ontsnapte tot twee keer toe aan een nederlaag, zoals hij dat ook zelf toonde op toernooibase zie diagram 7.

 

      diagram 7.

 

Zwart aan zet speelde (16-02) wit vervolgde met 13-09 en zwart slaat vervolgens (02x35). Zwart moest voor de winst natuurlijk (02x30) slaan met het volgende verloop 25x34 (20-25) 09x20 en (15x33).

 

Terug naar diagram 7. Waarin zwart ook simpel (16-27) kon spelen met directe winst. Maar die winstvarianten werden niet gezien.

 

Maar toen Frank Krijnen op de 57e zet (17-22) speelde zie diagram 8, was Bert er als de kippen bij om met 26-21 definitief de winst te pakken, en zijn tegenstander zwaar teleurgesteld opgaf (10-8).

 

     diagram 8.

 

 

 

En tot slot kon Sam Pryor in zijn partij tegen Frank Eektimmerman helaas niet meer de remise haven bereiken en gaf zich gewonnen.

Eindstand (10-10).

/////////

 

 

 


Lelystad 7-12-2019

 

Vreugde bij de Lelystadse dammers na overtuigende zege.

 

Het team van Lelystad won met maar liefst 15-5 van het team uit Dokkum.

 

De wedstrijd startte om 12.00 uur maar drie uur later was de stand op de diverse borden nog volkomen gelijk. Alleen Wiebren de Vries stond op dat moment al een schijf voor.

 

Maar als eerste wist Wijnand Groen zijn opponent Minze Osinga in een klassieke partij vakkundig op de knieën te dwingen (2-0). En een blauwe vermelding was voor Wijnand de extra beloning op toernooibase, vanwege de veel hogere rating van zijn tegenstander.

 

Bert Zijlstra kwam in zijn partij tegen Piet Pieters in een kritieke tijdnoodfase maar hield het hoofd koel en bereikte veilig de remise haven (3-1).

 

Het heeft even geduurd, maar Ricardo Tong Sang pakte weer ouderwets uit. In een professioneel opgezet eindspel wist hij zijn tegenstander Jetze Hoogterp tot overgave te dwingen (5-1) zie diagram 1.

 

    diagram 1.

 

In diagram 1, heeft Ricardo met zwart heel slim op veld 49 dam gehaald en dreigt nu met (27-31). Haalt wit nu dam op veld 3 dan volgt simpel (11-17) 03x32 enz.

 

Haalt wit dam op veld 2 dan volgt (16-21) 02x16 en bv. (27-32) 16x38 en (49x46) met winst.

 

De partij van Dirk Sinnema tegen Cyril Sluisdom, kreeg helaas een dramatisch slot. Dirk Sinnema verloor bijzonder sneu door tijdsoverschrijding. Hij was echter van mening dat hij 15 minuten erbij zou krijgen na het verstrijken van de reguliere bedenktijd. Hoe hij daaraan komt is mij een raadsel, maar bijzonder jammer is het wel, want Dirk speelde een bijzonder sterke partij en stond zelfs gewonnen. Maar ja de klok telt ook mee, en het jammerlijke gebeurde en Dirk Sinnema verloor (7-1).

 

Na drie uur spelen, zoals eerder vermeld kwam Wiebren de Vries een schijf voor tegen Bouwe Ringnalda, door een inschattingsfout van laatstgenoemde. Op de 38e zet volgde opnieuw een foute zet van de Dokkumer, waardoor Wiebren middels een 2 om 2 doorbrak, en op fraaie wijze combinatief een einde maakte aan de partij (9-1). Zie diagram 2.

 

 

     diagram 2.

 

 

Vanaf diagram 2 ging de heer Ringnalda met zwart verder met (24-30) 35x24 (19x30) 38-32 (27x38) 28-22 (18x27) en de vijfklapper 01x35.

 

In de partij tussen Don Khedoe tegen Linze Houwink ontstond een klassiek standje waarin Don qua tempo verhouding beter stond. Zie diagram 3.

 

 

     diagram 3.

 

 

Dit klassiekje speelde Don Keurig uit, gaf Huub ook aan en voegde er zelfs aan toe, dat dit eigenlijk een schoolvoorbeeld is, van wanneer je nu geen Ghestem doorstoot moet doen 28-22.

 

Toch nog ter illustratie hoe het vanaf diagram 3 verder ging. Don met zwart vervolgde met (12-18) 33-28 (09-14) 30-25 (11-17) 22x11 (16x07) 39-34 (07-11) 38-33 (03-08) 36-31 (11-16) 34-30 (08-12) en wit heeft geen enkele goede zet meer (11-1).

 

Sam Pryor had zich op de 46e zet al in een onhoudbare positie gemanoeuvreerd. In diagram 4 is er al geen goede zet meer mogelijk tegen Dirk Albert Zijlstra. zie diagram 4.

 

 

    diagram 4.

 

43-38 of 43-39 zou onmiddellijk worden beantwoord met (14-20) 25x14 (19x10) 30x28 enz. met winst voor zwart.

 

En op 37-31 zou zwart winnend combineren via (23-29) 34x23 (19x26) 30x10 en (15x04). Daarom koos Sam ten einde raad voor het offer 25-20, maar de schade was niet meer te herstellen en Sam verloor kansloos (11-3).

 

Valentino Tjokro had weinig moeite met zijn opponent Henk Bosgraaf, die waarschijnlijk door een misrekening rond de 41e zet een schijf achter kwam. En toen de heer Bosgraaf op de 48e zet nog eens zo een onverklaarbare zet deed, kwam Valentino twee schijven voor en dat was voldoende voor de winst (13-3).

 

Boike Mathoera had de pech dat hij Binne Brouwer de sterkste speler van het Dokkumse tien-tal met een rating van 1124 trof. Boike deed zijn uiterste best maar moest in Binne Brouwer uiteindelijk toch zijn meerdere erkennen (13-5).

 

De langste partij van de dag en ook de partij die de meest aandacht trok, was de partij tussen Huub Nollet met wit tegen de uiterst taaie Sjoerd Bloem.

 

Eerst de door Huub zelf aangegeven gemiste kansen.

 

In diagram 5 had Huub op de 45e zet kunnen toeslaan met 42-37 (30x39) 27-21 (17x26) anders slaan maakt niets uit 28x17 (12x21) 44-40 (39x28) en 32x01.

 

    diagram 5.

 

 

 

In diagram 6 nog een gemiste kans van en door Huub Nollet aangegeven.

 

     diagram 6.

 

 

Enkele zetten later de 49e zet kon Huub opnieuw toeslaan, maar door tijdsdruk niet gezien. 33-29 (22x24) 32-28 (30x39) 27-22 (18x27) 31x04 enz.

 

Maar diagram 7 toont de stand waarin Sjoerd Bloem alsnog de mist in ging. Sjoerd vervolgde met (21-27) om remise te maken, maar zag over ’t hoofd dat Huub op twee manieren 2 kon slaan. Huub sloeg natuurlijk 31x11 en zwart kon opgeven. Eindstand (15-5).

 

                      

 

    diagram 7.

/////////

 

 

Als extraatje het verslag van Damclub Dokkum.

 

PODB

Maandag 3 december 2019, een zwaar bevochten 6-6 tegen DEZ/NGKZ1.

 

 

23 november 2019.

Dam team Lelystad strijdend ten onder.

 

De strijd om het damkampioenschap in de landelijke competitie van de KNDB in de 1e klasse, verliep voor de Lelystadse dammers niet bepaald bevredigend.

 

Het begon met een slecht behandelde klassieke positie van Wijnand Groen tegen de 14-jarige Renco Oostindjer.

 

Wijnand stond rond de 25e zet in die klassieke stand beter, maar koos vanaf dat moment keer op keer de verkeerde voortzettingen.

 

Na de 31e zet ontstond de stand van diagram 1.

 

diagram 1.

 

Wijnand vervolgde met 34-29?  hij vergat helemaal blijkbaar, dat hij eerst het gevaar op zijn linkervleugel moet oplossen. Bijvoorbeeld middels 36-31 (26x37) 42x31 enz. het gespeelde 34-29 kan later altijd nog omdat, dat niet te verhinderen is. Maar nu kon zwart na het slaan (25x34) 29x40 simpel de aanval inzetten met (26-31) en wit verliest minimaal 1 schijf, maar zoals Wijnand sloeg werden het er zelfs 2 schijven en Wijnand kon opgeven (0-2).

 

Er heerste een prettige damsfeer in de zaal. Er zaten maar liefst 60 dammers te spelen. Het eerste team van Hoogeveen dat in de Ereklasse speelt, het tweede team dat het in de 1e klasse tegen ons opnam en nog een 3e team dat in de landelijke tweede klasse speelt.

 

Boike Mathoera moest het opnemen tegen Lisa Scholtens ook 14 jaar.

 

Met zijn laatste zet (24-29) zie diagram 2 speelde Boike duidelijk op een zetje.

 

Lisa moet hier goed uitkijken, omdat hier allerlei logische opbouw zetten verhinderd zijn. Zoals 42-37, 44-40 en 35-30. Lisa koos voor 27-22.

 

Maar vanaf dit moment moet Boike oppassen, want in diagram 3 dreigt Lisa met een 2 om 3 via 32-27. Maar Boike koos in diagram 3 voor (20-24) en Lisa nam de 2 om 2 via 32-27 (21x32) 38x27 (23x21) en 34x14 en met de 9 om 9 eindstand ontstond er nog een boeiend eindspel, waarin Lisa iets prettiger leek te staan, maar niet prettig genoeg om het de meer ervaren Boike aan het wankelen te brengen, met remise als gevolg (1-3).

 

 

  diagram 2.

 

  diagram 3.

 

In een krachtig midden en eindspel gevecht hielden Bert Zijlstra en Aike Smid elkaar keurig in evenwicht (2-4).

 

Wiebren de Vries met wit kreeg het bepaald niet makkelijk tegen Alexander Slot. Alexander beheerste volledig het centrum en had bovendien ook nog een belangrijke ontwikkelingsvoorsprong van 10 tempi rond de 46e zet.

En toen Wiebren ook nog het foutieve 40-34?? Speelde (zie diagram 4), kon Alexander Slot een definitief einde maken aan de partij middels (27-32) 38x27 (22x31) 26x37 (28-33) 39x28 (24-30) 35x24 en (19x48) (2-6).

 

 diagram 4.

 

Ook in de partij tussen Ricardo Tong Sang en Meint de Vries gaven de heren elkaar geen duimbreed toe en knokten zich naar een gelijkwaardige remise toe (3-7).

 

De partij tussen Don Khedoe en Mathijs Sprakel, werd eveneens een gelijkwaardige strijd en dito remise (4-8).

 

Robby Koendjbiharie speelde een degelijke partij tegen Jaap Hugen aan bord 1. En ook hier kon zowel Robby als zijn tegenstander geen beslissend voordeel halen en was remise de juiste uitslag (5-9).

 

De laatste gelijkwaardige remise was die tussen Cyril Sluisdom en Gerard Bruins (6-10).

 

De partij tussen Huub Nollet en de sterke 16 jarige Nicole de Vries was werkelijk bijzonder spannend. Huub was gewaarschuwd voor deze dame, die in de 3e ronde ook al gewonnen had van Gino Schirinzi (1159) van EDC Enschede en eerder ook van Henk Mostert. Diagram 5 geeft de stand weer vanaf de 53e zet.

 

Nicole met wit had net 31-27 gespeeld. En als Huub dat wilde had hij hier meteen remise kunnen maken middels (19-23) 28x08 (17x30) enz. Maar mede gelet op de stand op dat moment ging Huub voor de winst en speelde (13-18) 22x13 (19x08) maar Huub had geen rekening gehouden met het sterke 40-35 van Nicole, waardoor Huub in een bijzonder moeilijk eindspel terecht kwam. Ik pak de partij vanaf de 64e zet op. Zie diagram 6. En vanaf diagram 6 ging het als volgt verder. (26-31) 09-04 (31-37) 33-28 (24-29) 34x23 (37-42) 18-13 (42-47)  13-08 (47-20) 08-03 (20-38) 23-18 (38-29) 18-13 (29-24) 13-09 en (25-30) en zeer teleurgesteld moest Nicole met remise genoegen nemen (7-11).

 

  diagram 5.

 

  diagram 6.

 

Ook de partij van Valentino Tjolkro tegen de 13 jarige Roland Kreeft was zeer boeiend. Het jeugdtalent van MTB Hoogeveen stond duidelijk beter maar kon  Valentino’s opmars naar een tweede dam niet verhinderen, en was daardoor ook tevreden met een puntendeling.

 

Eindstand (8-12).

 

//////////

 

09 november 2019.

Dammers Lelystad zetten stijgende lijn in de nationale competitie voort.

 

Na een enerverende strijd tegen Roden/Leek kon het dam team van Lelystad, in het plaatsje Leek, met een sprekende overwinning van 7-13 tevreden weer huiswaarts keren.

 

De score voor het Lelystadse 10- tal werd geopend door Bert Zijlstra, door een overwinning op Evert Faber. Een partij met twee gezichten. In diagram 1 combineerde Faber nadat Bert 32-28 had gespeeld.

 

   diagram 1.

 

De combinatie ging via (20-25) 29x18 (12x34) 40x29 en na deze grote ruil, leek de partij gauw in remise te zullen eindigen. Totdat Faber een aantal zetten later op de 35e zet het afschuwelijke (3-9) speelde. Zie diagram 2.

 

  diagram2.

 

En Bert maakte met dit simpele slagzetje 29-24 (30x19) 27-22 (17x28) en 32x03 een einde aan de partij en haalde de eerste twee punten binnen (0-2).

 

Cyril Sluisdom en Jaap Huizinga vochten een gelijk opgaande strijd uit. En van begin tot eind gaven zij elkaar geen duimbreed toe en werden de punten zoals verwacht dan ook eerlijk gedeeld (1-3).

 

Boike Mathoera was in opperbeste vorm in zijn partij tegen Jannes de Vries. Met kracht zetten wist Boike de strategische velden te veroveren en Jannes de Vries kreeg naarmate de partij vorderde steeds minder speelruimte en verloor daardoor kansloos (1-5).

 

Sam Pryor speelde een sterke positiepartij tegen Edward Kuiper. Sam koos in deze partij voor zijn favoriete opening 31-27 en rond de 38e zet had Sam het voor elkaar. Hij had zijn schijven op links zo gepositioneerd dat hij een sterke ruil kon nemen naar veld 21, en Kuiper kon op geen enkele manier de geplande doorbraak naar de damlijn verhinderen. En na een 10- tal zetten geloofde zijn tegenstander het ver wel en gaf zich gewonnen (1-7).

 

Ook van de partij Wiebren de Vries tegen Rob Helwerda kan gesproken worden  van een gelijk opgaande strijd. En opvallend genoeg waren hun beide ratings nagenoeg gelijk 1032/1030 en zo eindigde deze partij ondanks de velle strijd over en weer toch in een puntendeling (2-8).

 

In de partij van Huub Nollet tegen Han Braakhuis, ontstond er na de 5e zet een leuk openingsgrapje. Voor degene die dit niet kennen, maar zeker leerzaam voor onze jeugd, volgen hier de zetten vanaf diagram 3.

 

      diagram 3.

 

Huub aan zet speelde (20-24) hij wist natuurlijk dat (21-26) niet mocht want dan zou zijn gevolgd 33-29 (26x37) 27-22 (18x27) 29x07 (01x12) 32x21 (16x27) en 41x21 met schijfwinst voor wit. Nu mag zwart niet (11-16) spelen, om een poging te wagen de schijf terug te winnen wegens 38-33 enz. de strijd was bijzonder spannend met vele addertjes onder het gras, en het moest ook van ver komen zoals Huub het zelf zei, maar de winst kwam (2-10).

 

In zijn partij tegen Fokke Smid, nam Dirk van Roozelaar geen risico’s, maar durfde wel zonder vrees de strijd aan te gaan. En het feit dat beide spelers ervoor wilden gaan, leverde een prachtig en spannend duel op. Welke in een gelijkwaardige remise eindigde (3-11) en hiermee was tevens het 11e punt binnen.

 

Ricardo Tong Sang had een zware kluif aan Jouke de Haan. Maar dat was te verwachten, want Jouke is een van de productiefste spelers van Roden/Leek op dit moment. Er ontstond een prettiger ogend eindspel voor Jouke de Haan, maar Ricardo was bijzonder scherp en bleef dat tot de laatste zet. En na wat heen en weer geschuif met name van zijn tegenstander die gebrand was op winst, zag Ricardo toch kans remise af te dwingen (4-12).

 

Diagram 5 geeft de stand weer van de partij tussen Robby Koendjbiharie en Henk van den Berg. Zie diagram 4.

 

     diagram 4.

 

Henk van den Berg had net op veld 46 dam gehaald. En Robby dacht remise te maken door te offeren via 28-22 en door te breken. Zwart sloeg met zijn schijf en het werd nog een betrekkelijk lang eindspel welke Robby toch verloor.

 

Zwart had veel sneller kunnen winnen, door niet met de schijf te slaan, maar met de dam naar veld 10 dus (46x10) 22x13 en (10-04) en het is over en uit.

 

Maar nu terug naar diagram 4.

 

Een betere voortzetting voor wit was de plakker 14-09 en het maakt niet uit of zwart nu (46x30) slaat of (46x45) maar de kans op remise is waarschijnlijker (6-12).

 

Don Khedoe speelde een uitstekende partij tegen Bert Begeman de sterkste speler althans qua rating van Roden/Leek. Maar ook qua spel een moeilijke taaie speler. Het duurde ook lang voordat Don grip kreeg op het spel van zijn tegenstander.

 

Maar toen hij dat ook eenmaal had, was de remise door de wederzijdse doorbraak ook een feit (7-13)

 

 

 

 

 

19 oktober 2019 tweede ronde KNDB 1e klasse A.

Dam team Lelystad niet verder dan 10-10 in eigen huis tegen damcombinatie Frieslân.

 

Ondanks het feit dat het Lelystadse dam team twee bonuspunten kreeg, doordat een speler van de tegenpartij niet kwam opdagen, wisten de spelers van Lelystad niet te winnen.

 

De bonuspunten gingen naar Wijnand Groen (2-0).

 

Boike Mathoera speelde tegen Theo  Wolthers een gedegen positie partij, waarbij beide spelers elkaar geen duimbreed toegaven en uiteindelijk de punten eerlijk verdeelden (3-1).

 

Ricardo Tong Sang speelde een uitstekende partij tegen de sterkste speler van damcombinatie Frieslân (rating 1231). Ric bracht het zelfs tot een eindstand van 4 tegen 4. De ontstane 4 om 4 stand, rond de 50e zet, leek dan ook op remise uit te draaien. Maar zijn tegenstander Hans Zondervan toonde zich scherper in het eindspel, en Ric moest helaas toch opgeven (3-3).

 

Don Khedoe en zijn opponent Tjalling Oegema speelden een puur zakelijke partij. Op de 41e zet met 9 schijven ieder, geloofden de heren het wel en deelden de punten (4-4).

 

De partij tussen Cyril Sluisdom met wit en Jan Sloot was een combinatierijk duel (zie diagram 1).

 

  diagram 1.

 

Na zwarts (16-21) op de 34e zet was het uitkijken geblazen. Achteloos 38-32?   Spelen zou worden afgestraft met (21-27) 32x12 (13-18) 22x13 en (09x49) met winst.

 

Enkele zetten later ontstond het volgende diagram (zie diagram 2).

 

                 diagram 2.

diagram 2.

 

En ook hier was het uitkijken geblazen want na 38-32 volgt het simpele damzetje (26-31) en 13-18. Diagram 3 toont de stand, waarin wit een einde maakt aan de partij door een winnend offer (gambiet). Zie diagram 3.

 

   diagram 3.

 

Vanaf diagram 3  op de 47e zet, speelde wit het winnende gambiet.

 

29-24 (30x19) 39-34 (19-24) 23-19 (14x23) 28x08 (09-14) 43-39 (14-19) 32-28 (24-30) 08-03.

 

Zwart deed nog wat onnodige zetten en gaf zich uiteindelijk toch gewonnen (6-4).

 

In de partij tussen Durk de Vries en Valentino Tjokro, nam Valentino een iets te dure dam. (zie diagram 4).

 

diagram 4.

 

De combinatie ging als volgt: (23-29) 34x23 (25x34) 40x29 (26-31) 37x17 (13-18) 22x15 (11x22) 28x17 (19x50) 35-30 (24x35) 15x24 (50x11) 32-27 en even later kon de dam met gelijk aantal stukken worden afgenomen en de overgebleven stand bleef verder tot de laatste zet in evenwicht (7-5).

 

Vanaf de stand in diagram 5 speelde Sam Pryor het foutieve 38-33?

 

  diagram 5.

 

In plaats van het gespeelde 38-33 in deze stand had Sam eerst moeten offeren met 27-21 gevolgd door 30-25 met minimaal remise. Maar helaas,  na het onnauwkeurige 38-33 verloor Sam kansloos. En Bernard Post nam met een brede smile de 2 punten in ontvangst (7-7).

 

In zijn partij tegen Geoffrey de La Fonteyne zag Bert kans zijn tegenstander in een zodanige positie te manoeuvreren dat die in hevige tijdnood kwam. En uiteindelijk bezweek de La Fonteyne onder de druk (9-7).

 

Huub Nollet speelde op de 36e zet het ijzersterke 48-43 in zijn partij tegen Bert Oegema. (zie diagram 6).

 

diagram 6.

 

Met deze zet dreigt Huub met 33-28 gevolgd door 34-30. Een niet te pareren dreiging, want op  bijvoorbeeld (13-19) zou volgen 33-28 (22x24) 27-21 (16x27) en 31x15 met winst.

 

Bert Oegema zag dat allemaal en was gedoemd een schijf weg te geven. Er ontstond desondanks  een boeiend eindspel, waarbij toch iedereen z’n geld op Huub zette. Immers Huub, had 2 schijven meer.

 

Maar die taaie Bert Oegema liet zich niet van de wijs brengen en vocht voor wat hij waard was en haalde wonder boven wonder toch veilig de remise haven (10-8).

 

Robby Koendjbiharie trof aan bord 10 een speler van gelijk niveau qua rating. Tot aan de 40e zet ging het ook aardig gelijk op. Maar Douwe Douma wist met zijn scherpe voortzettingen steeds meer terrein te winnen en bouwde op enig moment een ontwikkelingsvoorsprong op van 5 tempi. Maar bovenal was Robby overduidelijk de mindere in het eindspel en verloor.

 

Eindstand 10-10.

 

 

 

 

 

 

5 oktober 2019 eerste ronde KNDB 1e klasse A.

 

D.C. Lelystad verliest nipt van het 10 tal van Damkring Emmeloord.

 

Robby Koendjbiharie nam geen risico in zijn partij tegen invaller Bart Jonker, die op zijn beurt geen duimbreed toegaf (1-1).

 

Wiebren de Vries liet weinig heel van zijn jonge opponent Albert Hendrik Snijder. Wiebren nam op de 14e zet al een kortevleugel opsluiting in. En dat bleef de talentvolle Snijder de hele verdere partij parten spelen, en op de 21e zet bekroonde Wiebren zijn sterk opgezette partij met een damcombinatie

 

(1-3). Ook Bert Zijlstra had een zeer gezonde kortevleugel opsluiting tegen de Emmeloordse topper Marthy van Houtert. En de overwinning voor Bert kon dan ook niet uitblijven, met een donkerblauwe vermelding voor de Lelystedeling (1-5).

 

De uitslag op dat moment zag er veelbelovend uit, maar Emmeloord kwam sterk terug. Valentino Tjokro trapte helaas in een vrij eenvoudige combinatie en kon meteen opgeven. Alex Boxum bracht de stand terug op (3-5).

 

Maar het bleef helaas niet bij die nederlaag van Valentino, want nog een topper van het Lelystadse damteam moest het onderspit delven. Het was Ricardo Tong Sang die zich door Jacob Post, middels een combinatie liet verschalken.

 

Het was een hele mooie combinatie, en dat mag wel gezegd worden (5-5).

 

                         diagram 1.

 

Vanaf diagram 1 ging het als volgt verder.

 

Ricardo met wit ruilde middels 29-24 (19x30) 35x24 (14-19) 21-27 (32x23) en 9x49 en het is over en uit.

 

Boike Mathoera speelde een uitstekende partij tegen de sterkste speler van Emmeloord IJsbrand Haven met een rating van 1197 ruim 240 meer dan Boike.

 

Maar de Emmeloorder kon de sterk gemotiveerde Mathoera niet op de knieën krijgen, en moest enigszins teleurgesteld met remise genoegen nemen (6-6).

 

De partij tussen Arnold Scharft en Cyril Sluisdom werd een gelijk opgaande strijd, welke volgens verwachting dan ook in remise eindigde (7-7).

 

                       diagram 2.

 

In diagram 2, sloeg Sam Pryor met wit niet 35x24 zoals het zou moeten, maar sloeg per abuis 33x24 waarna de 10 jarige Matheo Boxum vrolijk naar dam sloeg via (30x48) en enkele zetten later gaf Sam zich gewonnen (9-7) een bijzondere vorm van damblindheid zullen we maar zeggen.

 

De broer van Matheo Boxum, Daniël nam het op tegen Huub Nollet. Hoewel Huub betere kansen had in het eindspel liet hij het op de een of andere manier toch zitten en was remise het enige haalbare (10-8).

 

De partij Cor Koene – Don Khedoe was een gelijkwaardige positie partij, welke na een toch wel heftige strijd de punten werden gedeeld (11-9).

 

En dat was dan ook de eindstand, in het voordeel van Emmeloord.

 

 

 

Het tweede team van Lelystad veroverde onderstaande trofee.

 

 

partij bespreking/analyse door Valentino Tjokro

 

Damclub Lelystad nu definitief ongeslagen kampioen in de nationale competitie 2e klasse A.

 

Na een enerverende strijd van 15 september 2018 t/m 16 februari 2019, heeft het dam team van Lelystad, definitief de ongeslagen status in de pocket, want ook in de laatste ronde moest het dam team van BEGB Britsum in het uiterst gemotiveerde 10-tal van Lelystad hun meerdere erkennen.

 

Het is ook niet verwonderlijk dat topscorer Boike Mathoera de score opende. Na amper 1.5 uur spelen stond hij al een schijf voor.

Na het gespeelde (14-19) van Boike met zwart zie diagram 1. haalde zijn tegenstander Eeltje Terpstra een dam, welke vanaf de diagramstand als volgt ging. 36-31 (27x47) 42-37 (47x20) 25x05 (17-22) 05x17 en (11x22).

En de heer Terpstra had dus duidelijk niet gekeken naar de consequenties van zijn actie want hij kon de dam meteen weer inleveren ten koste van een schijf.

 

 diagram 1

 

De partij ging nog enige tijd verder tot de volgende diagram ontstond zie diagram 2.

De stand is natuurlijk al verloren, maar met een even fraai als sterk offer (28-32) 38x27 en (11-16) maakte Boike er een definitief einde aan (0-2).

En met deze overwinning bereikte Boike de 1e plaats op de topscorers lijst met 19 uit 11.

 

  diagram 2

 

Door een wat onnauwkeurige middenspelbehandeling, liet Wijnand Groen zich in een betere positie verrassen met een remisecombinatie van zijn tegenstander Yke Miedema (1-3).

Met deze remise bereikte Wijnand wel een verdienstelijke 2e plaats op de topscorers lijst met 18 uit 11.

 

Invaller Henk de Groot, die nog nooit eerder op dit niveau gespeeld had, kweet zich uitstekend van zijn taak, door Sake Sloot (die een hogere rating heeft) keurig op remise te houden. Henk had wel een betere positie, maar kon de moeilijke winst niet rond krijgen (2-4).

 

Bert Zijlstra had weinig moeite met zijn tegenstander Ruurd Winkel. Rond de 42e zet wist Bert (met wit) zijn opponent in een dusdanige positie te manoeuvreren, dat die geen enkele goede zet meer had.

Zie diagram 3. Elke zwarte zet is nu over en uit. Na bijvoorbeeld (06-11) volgt 32-27. Kiest zwart echter voor (02-07) of (02-08) of (04-09) of (04-10) dan volgt eveneens het dodelijke 32-27.

 

Nadat de heer Winkel al deze mogelijkheden had bekeken, liet hij zich dit niet verder bewijzen en gooide de handschoen in de ring (2-6)

  diagram 3      

De partij tussen Wiebren de Vries en Jeppe Bronger was een ware hakfestijn. Elke mogelijkheid om te hakken werd door zijn tegenstander aangegrepen. Op gegeven moment werd Wiebren zelfs verleidt om hieraan mee te doen. En omdat, dat niet Wiebren zijn normale manier van spelen is kwam hij waarschijnlijk daardoor toch even in problemen rond de 43e zet. De heer Bronger zag namelijk kans een geforceerde doorbraak te nemen. Zie diagram 4.

 

 diagram 4

Wiebren met zwart ging hier verder met (14-20) en wit zag de doorbraak of schijfwinst al 30-24 (20-25) 24-20 (25x14) 23-19 (14x23) 27-22 (18x27) 29x07.

Het werden nog hele benauwde momenten voor Wiebren, maar hij vocht voor wat ie waard was en kon tot teleurstelling van zijn tegenstander zonder kleerscheuren de remise haven bereiken (3-7).

 

Een bijzonder boeiende strijd was die tussen Valentino Tjokro en Pieter Dijkstra. Deze Pieter Dijkstra had tot dat moment nog niets verloren. Hij had 10 gespeeld waarvan 5 gewonnen en 5 remise en Valentino bracht hem dus zijn eerste nederlaag van het seizoen in de bondscompetitie toe.

Vooraf was het duidelijk dat het geen speler was die zich zomaar aan de kant zou laten zetten. Omdat het zo’n boeiende en leerzame partij  is, geef ik deze partij met commentaar van Valentino niet in dit verslag maar apart en volledig weer (3-9).

 

Jan Peters hield het heel lang vol tegen Huub Nollet, maar gaande weg de partij werd hij steeds meer, in het nauw gedreven en moest in Huub uiteindelijk toch zijn meerdere erkennen (3-11).

 

Na het gespeelde 11-07 van Cyril Sluisdom met wit, op de 56e zet, vervolgde Alex Hoekstra met (13-18). En na 07-01 was het over en uit. Want er zit geen goede plakker meer in. (29-33) faalt op 01x15 (33x42) en 15x47. En op (18-23) zou 32-27 volgen met de dreiging 38-33 enz. maar zwart had dat ook allemaal gezien en gaf zich gewonnen ((3-13).

 diagram 5

 

De partij Ricardo Tong Sang tegen Reinout Sloot was aanvankelijk een gelijk opgaande strijd. In het eindspel kreeg Ricardo meer grip op het spel en zou normaal gesproken ook moeten winnen. Maar de heer Sloot vond een even fraaie als doeltreffende remise variant (4-14).

 

Sam Pryor trof in Sietse Bronger een hele taaie en degelijke speler. De heer Bronger nam op enig moment een doorbraak ten koste van een schijf. Maar later in de partij kon Sam 2 schijven weggeven om de remise veilig te stellen

 

Eindstand (5-15)

//////

 

 

Ricardo Tong Sang trakteert om het kampioenschap 2e klasse A KNDB te vieren op een zeer smakelijke rijst/bonen maaltijd met toebehoren.

De slotwedstrijd Britsum - DVL 05-15

Verslag volgt zo spoedig mogelijk.

 

Damclub Lelystad kampioen in de nationale competitie KNDB 2e klasse A.

 

Damclub Lelystad kampioen in de nationale competitie KNDB 2e klasse A.

 

Door een overtuigende zege (13-7) op het prov. Gronings Tiental wist het dam team van Lelystad één ronde voor het einde van de competitie het kampioenschap binnen te halen.

 

Het begon met een supersnelle overwinning van Ricardo Tong Sang, die slechts 28 zetten nodig had om zijn tegenstander Jack Westerdijk op de knieën te krijgen. Een bekende maar toch verrassende combinatie werd Jack fataal (2-0).

 

Wijnand Groen speelt het hele seizoen al uitstekende partijen. Het gemak waarmee hij zijn opponenten verslaat is soms oogstrelend. De laatste 5 wedstrijden in de bondscompetitie wist hij allemaal in winst om te zetten. Samen met Boike Mathoera die het overigens ook uitstekend doet dit seizoen voeren zij op dit moment de topscorers lijst aan met 17 uit 10.

 

Deze zaterdag was het Martin Stappershoef die door Wijnand aan zijn zegekar werd gebonden. Eerst veroverde de Lelystedeling eenvoudig schijfwinst op de 18e zet en met een doorbraak op de 43e zet, kon hij definitief de winst naar zich toe trekken (4-0).

 

Sam Pryor zijn tegenstander Hiltjo Haze had op papier weliswaar geen rating maar bood behoorlijk tegenstand, tot aan zijn 37e zet, want op de 37e zet was hij gedoemd een doorgebroken schijf van Sam terug te gooien, ten koste van een schijf. En enkele zetten later kon Sam middels een 2 om 2 toch nog doorbreken en de partij in zijn voordeel beslissen (6-0).

 

In de partij van Don Khedoe tegen Feiko Stoppels vond laatst genoemde het nodig om op de 35e zet een schijf weg te geven. Een beetje onduidelijk, waarom maar waarschijnlijk in ruil voor meer speelvrijheid, maar kwam daardoor juist in grote problemen en verloor resoluut (8-0).

 

De tegenstander van Huub Nollet Rob van Heukelem verraste Huub op de 35e zet met een damcombinatie. Zie diagram 1.

 

In diagram 1, speelde Huub met zwart op de 35e zet (21-26) en de combinatie naar dam volgde via 37-31 (26x37) 48-42 (37x48) 33-28 (48x19) 23x05 (08-12)

 

Hierna werd wit wat onnauwkeurig en ging verder met 28-22 (27x18) 14-09 en met (06-11) 09x07 kon de dam met gelijk aantal stukken worden afgenomen, en enkele zetten later tekenden de heren de vrede (9-1).

 

 diagram 1.

 

De partij van Boike Mathoera tegen Jacques Galiard ging tot de laatste zet gelijk op. De heren gaven elkaar geen duimbreed toe, met een gelijkwaardige remise als gevolg (10-2).

 

Door afwijken van zijn oorspronkelijke speelplan kwam Cyril Sluisdom in grote moeilijkheden tegen Sietze Rozema. Op de 22e zet kon Cyril de schijfwinst dreiging van zijn tegenstander niet meer pareren, verloor een schijf, en liep de hele verdere partij achter de feiten aan en de eerste nederlaag in de nationale competitie dit seizoen was een feit (10-4).

 

In zijn partij tegen de kopman van het Gronings Tiental Johan Zijlstra moet Valentino ergens een kansrijkere voortzetting gemist hebben. Zie diagram 2.

 

                               diagram 2

 

In diagram 2 speelde Valentino op de 49e zet (23-28) 32x23 (21-27) waarna Johan Zijlstra zich makkelijk uit de benarde situatie kon redden met 33-28 (22x42) en 31x11 met remise (11x5).

 

Een kansrijkere voortzetting vanaf diagram 2 was waarschijnlijk het opkomen met een van de achterste stukken bijvoorbeeld (02-07) enz.

 

Maar niet getreurd want, vanaf dat moment was het elfde punt binnen en was het kampioenschap een feit.

 

De partij tussen Bert Zijlstra en zijn opponent Hans van der Veen stevende af op een gelijkwaardige remise, hoewel Bert op een bepaald moment iets beter leek te staan haalden beide heren zonder wankelen de remise haven (12-6).

 

Hetzelfde kan worden gezegd van de partij tussen Wiebren de Vries en zijn tegenstander Geert Greven. Wiebren ging heel lang door maar had de tijd een beetje tegen. Dus wikkelde hij uiteindelijk voor de zekerheid toch maar naar remise af (13-7).

______

 

Damclub Lelystad kan vast de champagne koud zetten, want op de 9e speeldag van de nationale competitie maakte het dam team van Lelystad géén fout.

 

De titelkandidaat uit Lelystad kende weinig problemen met het Noorden 2 uit Groningen (7-13).

 

Huub Nollet met wit, trof het sterke jeugdtalent Sander Staal, die zich in het begin dapper verweerde, maar rond de 37e zet duidelijk het initiatief aan Huub moest laten. Zijn sterk uitgedunde linkervleugel werd de jongeling uiteindelijk fataal (0-2).

 

In onderstaand diagram gaf Huub op toernooibase aan hoe Sander een damcombinatie kon uitvoeren.

 

               diagram 1.

 

Vanaf de 18e zet zou de combinatie alsvolgt tot stand komen.

 

(26-31) 37x17 (11x31) 36x27 (16-21) 27x16 (18-22) 28x17 (14-20) 25x23 (24-29) 33x24 (13-19) 23x14 (09x49) maar!! Dat was natuurlijk meer als lokzet bedoelt, want na 32-27 kan Huub de zwarte dam snel en simpel onschadelijk maken, met minimaal twee schijven winst. Maar Sander heeft er niet naar gekeken.

 

Wijnand Groen bewees zijn jonge tegenstander Sil Bols, de kracht van ervaring. Het is overigens heel mooi om te zien hoe daar in Groningen de jeugd in opmars is. Maar voorlopig trok Wijnand aan het langste eind (0-4).

 

Doordat Folkert Eerdmans de tegenstander van Valentino Tjokro op de 31e zet (13x02) sloeg in plaats van (03x12) kon Valentino met wit, meteen vernietigend combineren zie diagram 2.

 

                       diagram 2.

 

Valentino combineerde alsvolgt 37-31 (26x28) 27-21 (16x27) 38-32 (28x37) 42x04. De dam werd weliswaar teruggepakt, maar ten koste van twee schijven, waardoor de zwarte stand onhoudbaar werd, en bovendien de 3 schijven op de linkervleugel van zwart ook verloren gaan (0-6).

 

Ook Cees Barends moest het opnemen tegen de gemotiveerde jeugdtalent Max Doornik. Met een brede grijns op het gelaat accepteerde Max na een enerverende strijd het remise aanbod van zijn Lelystadse tegenstander (1-7).

 

Aan bord 5 trof Boike ook een veel belovend jeugdtalent Gerard Kramer aan. Gerard speelde sterk, maar duidelijk onervaren, bijvoorbeeld in zijn tijd verdeling. Hij raakte steeds verder in tijdnood en Boike op zijn beurt, kwam veel steviger positioneel te staan. En Gerard ging dus ook door de vlag, en verloor (1-9). Huilend verliet het jonge talent de zaal om troost te zoeken bij zijn begeleider. Maar kwam even later met opgeheven hoofd terug, en het zelf nog kon opbrengen, om de partij gezamenlijk te analyseren. Een goede mentaliteit van deze jongen, die bij ons de meeste indruk heeft gemaakt.

 

De partij van Wiebren de Vries tegen Marinus Damkat had een dramatisch einde, toen hij in een gelijkwaardige stand 14 om 14 schijven op de 45e zet door tijds overschrijding verloor (3-9).

 

Diagram 3, geeft de stand op de 39e zet weer tussen Johan Rademaker met wit tegen Cyril Sluisdom. Na het gespeelde 28-22 koos Cyril voor de kleine combinatie via (23-28) 32x23 (18x40) 35x44 (24x35) met schijfwinst. De overgebleven stand bleek toch voldoende compensatie voor de witspeler te bieden, voor remise (4-10).

 

                       diagram 3.

 

Een beter alternatief voor zwart was waarschijnlijk de volgende variant, (ook weer vanaf de diagramstand). Dus niet de hierboven genoemde combinatie nemen, maar rustig aanschuiven met (03-08). Dit lijkt in eerste instantie een lelijke zet, maar wit heeft ook geen goede zetten meer. Gaat wit nu verder met 33-28? Dan zou volgen (16-21) 27x16 (18x27) 32x21 (23x41) met twee schijven winst en wit kan niet doorlopen met (16-11).

 

Maar in plaats van doorgaam met 33-28 kon wit ook offeren. Even terug naar diagram 3. Na (03-08) kon wit namelijk ook 22-17 offeren en na (12x21) 33-28. Zwart staat dan wel een schijf voor, maar zeker nog niet makkelijk gewonnen.

 

De partij tussen Yneke Goeres en Ricardo Tong Sang was er ook één tussen Jong opkomend talent en geraffineerd/ervaren. En de geraffineerde ervarenheid van Ric gaf in deze partij in het klassieke standje rond de 40e zet de doorslag, want na haar 42e zet had Yneke geen goede zet meer.               

 

En zij was gedoemd een schijf weg te geven. En het afspel was voor Ric een kwestie van techniek (4-12).

 

Sam Pryor speelde een zeer gedegen partij tegen de sterkste speler van de thuisclub Henk Stroetinga (1168). De sterke troef van het Noorden 2 zag geen kans Sam aan het wankelen te brengen. Sam kwam geen moment in problemen en in een gelijkwaardige 4 om 4 stand tekenden de heren de vrede (5-13).

 

Bert Zijlstra met wit kreeg het onnodig zwaar tegen Bob van der Mark. Zijn 45e zet was eigenlijk het begin van het einde.

 

Op toernooibase geeft Bert zelf de betere oplossing voor wit aan zie diagram 4.

 

                       diagram 4.

 

In dit diagram speelde Bert 22-18, een gedachtekronkel denk ik. Want zwart slaat natuurlijk (34x43) wit moet dan twee slaan en zwart wandelt door naar dam.

 

Wit had dus hetvolgende kunnen doen. 38-33 (34x43) 33-29 (23x34) 30x48 enz.

 

En toch zat er nog een remisevariant op de 49 zet, zoals Bert dat zelf aangaf zie diagram 5.

 

                       diagram 5.

 

Op de 49e zet had Bert kunnen vervolgen met 30-24 (19x30) 25x34 (48x25) verplicht! 35-30 (25x34) en omdat zwart op slag staat kan wit 27-21 spelen (14x25) 21x01 (34-45) 01-06 met remise.

 

DVL - Heerenveen 2

 

Damclub Lelystad wint voor de 8e keer op rij.

 

Heerenveen 2 die tot en met de 6e ronde alles won en gelijk opging met Lelystad, moest in de 7e ronde reeds afhaken tegen Kampen en in de 8e ronde in het gemotiveerde team van Lelystad hun meerdere erkennen.

 

Dat Heerenveen2 gebrand was op een overwinning, blijkt ook uit hun opstelling. Sterke reservespelers werden van stal gehaald, zoals Henk Hosper raiting 1119, Rinus Veenstra raiting 1147 en Wim van der Molen raiting 1077.

 

Het was daarom ook even schrikken toen Bert Zijlstra al binnen 18 zetten moest opgeven. Er volgde een combinatie van zijn tegenstander, met 2 schijven weggeven en er 6 voor terug pakken. Bert zijn opening was helaas ook niet wat wij van hem gewend zijn (0-2).

 

Het was opnieuw even schrikken toen Martin Boersbroek een verrassende doorbraak combinatie nam tegen Boike Mathoera (zie diagram 1).

 

                       diagram 1.

 

Boersbroek vervolgde met 28-23 (19x48)  41-36  (48x31)  36x07, maar Boike hield het hoofd koel liet zich niet gek maken, gooide de vijandelijke stukken terug en hield een gelijkwaardige 4 om 4 over en de vrede werd getekend (1-3).

 

Het feit dat Lelystad achter stond voelde niet goed,  maar het Lelystadse tiental wist dat ze vanaf dat moment aan de bak moesten, wilden ze nog een overwinning of minimaal 10-10 uit de strijd slepen.

 

Zeer merkwaardig was de openingsbehandeling en opbouw van Marten Zijlstra, de tegenstander van Wijnand Groen. Marten staat bekend als een oer degelijke speler, maar werd op de 48e zet zelfs gedwongen een schijf weg te geven om verder te kunnen. En waarschijnlijk met de gedachte door te breken om remise te forceren gaf hij op de 51e zet weer een schijf weg.

 

Wijnand zag zijn kans schoon offerde een schijf brak door naar dam en maakte een einde aan alle illusies van zijn opponent (3-3).

 

Ricardo Tong Sang en Johnny Modderman hielden elkaar keurig in evenwicht. Rond de 38e zet leek de vlam in de pan te zullen slaan. Maar de heren raakten niet in paniek, bleven rustig en wikkelden vakkundig naar remise af (4-4).

 

En de spanning was te snijden want de stand was immers nog steeds in evenwicht.

 

In de partij van Don Khedoe tegen Jelte Veld, volgde op de 46e zet een offer van Don gevolgd door een doorbraak. En gezien de resterende stand was de rest slechts een kwestie van techniek, om Jelte langzaam maar zeker op de knieën te dwingen (6-4).

 

Door een foutieve tussenloop van Valentino Tjokro kwam een stuk van hem dusdanig op de tocht te staan, dat dat stuk niet meer te redden was. Aize Plantinga won dat stuk dan ook vrij makkelijk, maar had grote moeite om ook de partij in winst om te zetten, en moest enigszins teleurgesteld in remise berusten en Valentino kwam met de schrik vrij (7-5).

 

De partij Cyril Sluisdom – Henk Hosper was een heus klassiek gevecht, met kansen over en weer. Vanaf de 48e zet leek er wat meer in te zitten voor de witspeler, maar het gekozen plan leverde niet meer op dan remise (8-6).

 

Hoewel Sam rond de 39e zet door een dubbele ruil van Anne Dekker, een beetje in het nadeel kwam, doordat hij continue rekening moest houden met de doorbraakplannen van zijn opponent, was zijn verdedigingstechniek, voldoende ook later in het eindspel voor een puntendeling (9-7).

 

Met enorme druk en kracht zetten op de helft van zijn tegenstander kon Huub Nollet het eindspel tegen Wim van der Molen naar zijn hand zetten en winnend afsluiten (11-7). De belangrijke fase vanaf de 60e zet is de moeite van het naspelen waard (zie toernooibase partijen).

 

In de 7 om 7 eindspel stand tussen Wiebren de Vries en Iepie Poepjes toonde Wiebren zich bedrevener in het eindspel en trok aan het langste eind.

 

Eindstand 13-7 in het voordeel van Lelystad.

 

PODB Hoofdklasse west

 

 

 

 

 

Bovenstaand diagram kwam voor in de partij tussen Sam Pryor met wit tegen H. Mosterd. In de wedstrijd Dez/NGKZ1 – Lelystad1 van dinsdag avond 11-12-2018.

 

De heer Mosterd had net 18-22 gespeeld, en Sam mistte de nu volgende winnende afwikkeling. Niet verwonderlijk want het is ook heel erg diep.

……….                        18-22 ?

40-34                        29x49

45-40                        22x33           

38x18                       49x27

40-34                        13x22

42-38                        27x30

35x04                                               met winst voor wit!!

 

Sterk gemotiveerd damteam Lelystad oppermachtig in en tegen Heerenveen3

 

Het begon met Sam Pryor die met zijn 15e zet 37-32 zijn tegenstander Wim Riddersma eigenlijk wilde uitlokken de verleidelijke achterloop (26-31) te nemen. Riddersma trapte er met open ogen in, verloor een schijf en korte tijd later ook de partij (0-2).

In het begin volgden de overwinningen kort na elkaar, want niet al te lang na Sam volgde Huub Nollet met een overwinning op Tabe de Vries (zie diagram 1).

                       diagram 1.

Na (12-18) ontstond een interessante stelling. Zwart dreigt op links met een gevaarlijke hekstelling. Dat zag wit waarschijnlijk wel, maar kon dat niet verhinderen, en besloot 38-33? te spelen. En met zijn volgende zet (19-23) bracht Huub een heuse dubbele dreiging in het spel.

Zwart dreigt n.l. 2 schijven  te slaan (23x45) en als wit dit gat dicht zet, via 40-34 of wegloopt met 29-24 volgt de damcombinatie (22-28)  33x22  (18x47) dit laatste gebeurde Tabe de Vries liep weg, Huub nam de damcombinatie en Tabe gaf zich gewonnen (0-4).

 

In zijn partij tegen Sjouke Zijlstra wist Valentino Tjokro al op de 18e zet schijfwinst te behalen. Huub Nollet geeft op toernooibase een leuke mogelijkheid aan. (zie diagram 2).

 

                       diagram 2.

In diagram 2 is zwart aan zet. Indien zwart (21-26) had gespeeld, zou wit 25-20 kunnen spelen gevolgd door (26x28)  20x09  (13x04)  33x02.

Maar dat gebeurde niet zwart speelde vanaf de diagramstand (19-23) en het spel ging rustig verder tot de 37e zet waar Valentino er een definitief einde aan maakte. (zie diagram 3).

                       diagram 3.

Na (20-24) van zwart combineerde Valentino als volgt, 34-29  (23x34)  27-22  (17x39)  26x17  (12x21)  38-33  (39x28)  32x01  en Sjouke Zijlstra gaf het op. (0-6).

In de partij Benno de Vries – Cyril Sluisdom geeft Huub Nollet via toernooibase aan dat er een coup royal in zat rond de 34e zet voor Benno de Vries. (zie diagram 4).

                       diagram 4.

Benno speelde vanaf de diagram 40-34 ? waarschijnlijk om een kettingstelling voor te bereiden. Maar i.p.v. deze zet had Benno ook de volgende mogelijkheid zoals Huub dat aangaf. 27-22  (18x27)  32x21  (23x34)  40x07  (11x02). Het witte stuk op 17 zal wel terug worden gewonnen, en is de stand qua materiaal wel gelijk. Deze afwikkeling levert in ieder geval spannend spel op en is waarschijnlijk ook beter dan de gekozen varianten van Benno. Maar op de 37e zet schoot Benno de Vries zich in eigen voet, door de eerder genoemde foute kettingstelling te nemen, waarop zwart met een hielslag de partij in zijn voordeel kon beslissen (0-8).

Opvallend is dat bijna al de spelers van Heerenveen3 in een combinatie trapten. Zo ook in de partij tussen Boike Mathoera en Bouke van der Werff, waarin Boike aan het langste eind trok, door zijn combinatie naar dam. De dam werd weliswaar onschadelijk gemaakt, maar Boike won daarmee wel een schijf en later de partij (0-10).

Ook Wijnand Groen zorgde voor een flinke duit in de zak, door zijn tegenstander Bennie Liefting puur positioneel door enkele krachtzetten op de knieën te dwingen (0-12).

In de partij van Ricardo Tong Sang tegen Geert Rozenberg, gaf Huub Nollet de volgende mogelijkheid voor wit aan. (zie diagram 5).

                       diagram 5.

Dit is de stand na de 21e zet (09-14).

Mogelijkheid; 28-23  (18x29)  33-28  (22x33)  31x22  (17x28)  32x34 enz.

Nog geen 3 zetten later voerde Geert Rozenberg een soortgelijke combinatie uit. Alleen vergat Geert dat Ricardo door deze combinatie op dam kwam en daardoor flexibeler kon maneuvreren en de partij naar zijn hand kon zetten. Ric won en bracht de stand op (0-14).

De partij van Mark Hees tegen Sjoerd v/d Molen ging meerdere kanten op. Rond de 14e zet kwam Mark al een schijf voor, door de alom bekende bomzet. Op de 39e zet wist Sjoerd v/d Molen die verloren schijf terug te winnen. Maar op de 44e zet kon Mark middels een 3 om 4 doorbraak een tweede schijf  winnen. Maar helaas verliep het eindspel niet zo als het zou moeten, maar door een grove blunder van Sjoerd in remise stand, wist Mark de partij toch te winnen (0-16).

Wiebren had zijn handen vol aan Ultsje Hosper. Maar wist door zeer sterk positiespel, de belangrijke strategische velden te veroveren en won (0-18).

De partij tussen Bert Zijlstra en Klaas Mondria was zeer boeiend met mogelijkheden over en weer. Diagram 6 toont een fragment  van het meest boeiende moment waarin Bert zelf aangeeft waar hij het beter had kunnen doen.

 

                       diagram 6.

In de diagramstand vervolgde Bert met wit hier met de plakker 25-20 en de partij eindigde in een puntendeling.

Een betere variant had zoals Bert dat aangeeft kunnen zijn 32-28  (15-20) 

48-43  (22-27)  43-39  (17-22)  28x17  (21x12)  34-29  (19x28)  33x31  (12-18)  31-27  (18-23)  29x18  (20-24)  18-12 enz.

Door deze remise kwam de eindstand op (1-19) een monsterscore.

24 november 2018 KNDB 2e klasse A Lelystad - Warffum

 

Bange momenten in de damstrijd tussen Lelystad en Warffum, in de thuishaven van damclub Lelystad.

Zaterdag 24 november 2018.

Het begon met een ietwat gelukkige overwinning van Bert Zijlstra op Rudolf Schwab (zie diagram 1).

                       diagram 1.

Zwarts laatste zet was (10-14). Het spel ging verder met 33-28  (14-19)?  En het sluiten met (14-19) is ook precies wat Bert voor ogen had. Want nu volgt een doorbraak naar dam via 27-21  (26x17)  28-22  (17x28)  39-33  (28x39)  40-34  (39x30)  35x04 en de heer Schwab staakte de strijd (2-0).

Terug naar diagram 1.

Na het gespeelde 33-28 had zwart een prachtige tegenactie welke Bert zelf aangeeft op toernooibase. Zwart had namelijk kunnen plakken met (26-31)  28x10  (31x44)  10-05  (12-18)  32-28  (44-50)  05-23  (50x31)  23x01 en het is wit die moet zien hoe hij remise uit deze stand sleept, aldus Bert.

Rond de 25e zet kwam Huub Nollet middels een forcing een schijf voor, tegen Geert Ploegman. En gezien de onevenredige verdeelde stukken op het bord van zijn tegenstander, calculeerde iedereen winst voor Huub Nollet, zelfs de tegenstanders. Maar Geert Ploegman vlocht een prachtige combinatie in de stand. Een uit het boekje en dat mag ook wel eens gezegd worden.

(zie diagram 2).

 

                       diagram 2.

Na het gespeelde 41-37?  op de 42e zet volgde de eerder genoemde prachtige combinatie via (13-19)  24x13  (02-08)  13x02  (20-24)  02x27  (24x42) en Huub gaf zich enkele zetten later gewonnen (2-2). En dat was wel even een moment van lichte paniek in het Lelystadse kamp. Een van de kopmannen van het Lelystadse team die in een gewonnen stand onderuit gaat.

Maar gelukkig bracht Wijnand Groen weer wat kleur op de wangen van zijn teamgenoten. Op de 10e zet kon zijn tegenstander Klaas Tillema op geen enkele manier schijfverlies ontlopen. En na die schijfwinst voor Wijnand, was het slechts een kwestie van geduld, om 2 punten op het scorebord bij te laten schrijven (4-2).

De partij van Sam Pryor tegen Gezinus Bottema was een partij met twee gezichten. In de eerste helft (om in voetbaltermen te spreken) leek Sam de touwtjes stevig in handen te hebben, maar in een later stadium van de partij moest Sam zelf noodgedwongen naar remise afwikkelen (5-3).

De partij van Wiebren de Vries eindigde in een gelijkwaardige remise, tegen de op papier veel sterkere Herman Mulder (6-4).

De tegenstander van Boike Mathoera de hr. Anko Sterenberg trapte in een vrij simpele combinatie. (zie diagram 3).

Het was een vroege dam voor Boike maar heel moeilijk tot winst te voeren, vond Boike zelf ook. Maar zijn geduld werd uiteindelijk toch beloond (8-4).

                               diagram 3.

De heer Sterenberg speelde 46-41?  Waarop Boike vervolgde met (16-21)  27x16  (18-22)  28x17  (12x21)  16x27  (24-29)  34x23  (19x46).

Cyril Sluisdom werd verrast met een combinatie door verkeerd reageren op een achterloop van zijn tegenstander Joop van der Heide. Op dat moment stond Cyril volledig plat. Maar het leek alsof van der Heide niet wist wat hem overkwam, en aangezien hij steeds onzekerder werd en daardoor niet de beste voortzettingen deed kon Cyril nog ontsnappen en remise maken (9-5).

Ergens heeft Valentino de remise laten lopen. Het was pijnlijk om in een 4 om 4 stand te moeten constateren dat er niets meer aan te doen was. Nico werkman de sterkste speler van dit 10- tal van Warffum met een rating van 1180 maakte hiermee zijn ongeslagen status vorig seizoen en dit seizoen volledig waar (9-7). Met deze overwinning kwam Warffum toch wel akelig dichtbij. Maar Cees Barends ging er nog even goed voor zitten, en manoeuvreerde zijn tegenstander Wim Dirks vakkundig in een winnende 4 om 2 eindspel. En Dirks liet zich dat niet verder bewijzen en gaf zich gewonnen (11-7).

En de winst was in ieder geval binnen. En ook Ricardo Tong Sang ronde een goede en gelijkwaardige partij deskundig af naar remise, tegen ook een van de andere cracks van het Warffumse 10-tal.

Eindstand 12-8 in het voordeel van het Lelystadse damteam.

 

 

 

Tijdens de damdag 17 november 2018 maakte Ebbo de Jong, voorzitter van de KNDB van de gelegenheid gebruik om Cees Barends voor zijn jarenlange verdiensten voor de PODB te onderscheiden met een EREDIPLOMA.

 

/////

 

 

                                   Damdag Lelystad 17 november 2018

  

     naam van de speler               plaats                    punten            stand

 

                                               HOOFDKLASSE

A

Krijn ter Braake

Amstelveen

6

1 wisselbeker

A

Boike Mathoera

Almere

0

4

A

Wiebren de Vries

Dronten

3

2 (na barrage)

A

Sam Pryor

Lelystad

3

3 (na barrage)

 

B

Sjoerd Koopman

Rotsterhaule

5

1

B

Picorny

Amsterdam

3

2

B

Bert Zijlstra

Lelystad

2

4 (SB 4)

B

Cyril Sluisdom

Lelystad

2

3 (SB 8)

 

 

 

 

 

C

Jan Snijder

Urk

4

2

C

Siep Hamster

Dronten

1

4

C

Michiel Luiten

Zeist

5

1

C

Cees Barends 

Lelystad

2

3

 

                                                 EERSTE KLASSE

A

G. Assen

Amsterdam

2

3

A

Wijnand Groen

Lelystad

0

4

A

Gerrit Klompenhouwer

Winterswijk

5

2 (na barrage)

A

Erwin Meiresonne

Genemuiden

5

1 (na barrage wisselbeker)

 

                                                TWEEDE KLASSE

A

Aart Hanekamp

Dronten

2

4 (SB 4)

A

Roy Verveer

Rotterdam

2

3 (SB 6)

A

Eddie Weijman

Renkum

5

1

A

Rene Runhaar

Bussum

3

2

 

B

Ton Orriëns

Sinderen

0

4

B

Gepke Koopman

Rotsterhaule

2

3

B

Anne de Jong

Lelystad

6

1

B

Albert Hendrik Snijder

Urk

4

2

 

C

PatrickTheelen

Lelystad

1

4

C

Ger Braspenning

Lelystad

2

3

C

Siegfried Hanenberg

Ede

6

1 (wisselbeker)

C

Jan van Agteren

Lelystad

3

2

 

  (SiegfriedHanenberg wint de wisselbeker na barrage met Anne de Jong in de 2e klasse)

 

 

Cees Barends (links)

 

MF Krijn ter Braake

 

5e ronde KNDB 2e klasse A 10-11-2018

Troch Tinken Sterk uit Surhuisterveen niet opgewassen tegen het sterk gemotiveerde dam team van Lelystad. Eindstand (7-13).

 

Sam Pryor kon rond de 21e zet een gezonde hekstelling innemen. En dat leverde veel problemen op voor zijn tegenstander Gerrit Terpstra, die op de 30e zet definitief de fout inging (zie diagram 1).

 

                       diagram 1.

 

Vanaf diagram 1 speelde Gerrit Terpstra het foutieve (13-19) ?

Sam haalde vervolgens uit, met 27-21  (16x27)  25-20  (15x33)  39x28  (22x33)  31x02 en Terpstra gaf op (0-2).

De partij tussen Ricardo Tong Sang en zijn opponent Karel de Bruin eindigde in een gelijkwaardige puntendeling (1-3).

Waarschijnlijk door een gedachte kronkel liet Cyril Sluisdom een straal gewonnen partij door een enorme blunder toch remise lopen. Zwaar teleurgesteld accepteerde Cyril de uitgestoken hand en dus het remise aanbod van zijn tegenstander Ype Kroodsma (2-4).

Wijnand Groen speelt tot nu toe een goed toernooi in de nationale competitie. Hij is tot op heden nog ongeslagen en ook nu weer speelde hij een veilige remise tegen Tydsger Veenstra (3-5).

Op de 41e zet nam Boike een damcombinatie welke  zijn tegenstander danig in verwarring bracht, want 3 zetten later volgde een 2e damcombinatie waarop Anton v/d Ploeg direct opgaf  (3-7) (zie diagram 2).

 

                       diagram 2.

 

Vanaf diagram 2 kwam de dam van Boike als volgt tot stand.

41. ……….        22-28

42. 33x04        14-20

43. 04x31        26x46

44. 38-33        46x10

45. 30-24        21-27 

46. 48-42        10-23 !! en de tweede dam

47. 29x18        20x47

Huub Nollet was duidelijk te sterk voor zijn tegenstander Siemen Atsma. In alle mogelijke scenario’s werd Siemen Atsma afgetroefd (3-9).

Na de wedstrijd liet Huub nog een hele fraaie mogelijkheid zien (zie diagram 3).

In de partij speelde Huub 39-33! En indien zwart met (21-26) zou hebben vervolgd, zou de volgende fraaie combinatie mogelijkheid ontstaan. 33x24  (19x30) 

merk op dat anders slaan met 26x37 ook twee schijven winst oplevert.

28x10  (26x28)  35x24  (15x04)  24-19  (13x24)  27-21  (16x27)  38-32  (27x38)  42x02

Met winst voor wit.

 

                       diagram 3.

 

Op de 40e zet wist Don Khedoe zijn opponent Joop de Graaf in een soort vastzet variant te manoeuvreren, en aangezien de Graat geen goede zet meer had moest hij beginnen te geven. En korte tijd later moest de Graaf zich definitief gewonnen geven (3-11).

Robby Koendjbiharie bleek het eindspel minder goed te beheersen dan zijn tegenstander Cees Dijkstra en verloor (5-11).

In de partij van Wiebren de Vries tegen Pieter Dijkstra gaven de heren elkaar geen duimbreed toe, met een gelijkwaardige puntendeling tot gevolg (6-12).

Hetzelfde geld voor de partij Bert Zijlstra tegen Sytze Jonker met eveneens een gelijkwaardige remise tot gevolg (7-13).

 

 

 

PODB Hoofdklasse west

Lelystad 1 – Zwartsluis 1             8-4.

In zijn partij tegen J. van de Kolk haalde Don Khedoe een fraaie dam.

Vanaf de diagramstand ging het als volgt.

Van de Kolk zijn laatste zet was 38-33 ??

En Don combineerde via (14-20)  25x23  (24-30)  35x24  (13-19)  24x13  (09x47)

En wit gaf het op!

In diep gepeins.

Frustrerende wedstrijd Lelystad – Damcombinatie Fryslân

 

Frustrerend, in de eerste plaats, omdat het team van Damcombinatie Fryslân met slechts 6 man om verschillende redenen, kwam opdagen. Het Lelystadse team was daarom behoorlijk teleurgesteld, want op deze manier winnen willen wij geen van allen.

 

Achteraf was het bepaald geen walk over, want met 6 man behaalden ze toch nog 5 punten en dat had zelfs nog minimaal 1 punt meer kunnen zijn, en dat is op zich niet slecht.

 

Na de reglementaire (8-0) liet Bert Zijlstra, nog 2 punten bijschrijven op het scorebord. Een fraaie klaverblad opsluiting werd zijn tegenstander Jan Sloot uiteindelijk fataal. Bert hield met 3 schijven maar liefst 7 schijven van zijn tegenstander op de lange vleugel vast. En op de 35e zet maakte Bert middels een doorbraak combinatie er een definitief einde aan (10-0).

 

Huub Nollet verloor nogal verrassend van Hylke Dykstra. Op de 39e zet volgde een niet al te moeilijke, maar een toch wel verrassende combinatie. Zie diagram 1.

 

                       diagram 1.

 

In de diagramstand vervolgde Huub met (12-17)? waarop zijn tegenstander meteen toehapte met 38-32  (27x38)  29-24  (38x20)  en 25x21. De partij ging nog zo’n 15 zetten verder, maar Hylke Dykstra hield het hoofd koel en Huub moest opgeven (10-02).

 

Ricardo Tong Sang nam in zijn partij tegen Theo Wolters een nogal vreemde 1 om 2 combinatie, nadat hij eerst een schijf had geofferd. Ricardo overzag namelijk dat zijn tegenstander direct eenzelfde soort tegencombinatie had, met doorbraak. Ricardo stond dus een schijf achter, maar hij mag zelf van geluk spreken want de stand in diagram 2 op de 51e zet, is gewoon winst voor wit.

 

                       diagram 2.

 

In dit diagram laat wit de winst liggen.

 

Winst was 15-10  (05x30) en 35x24 maar Theo Wolters zag dat niet en liet Ricardo toch ontsnappen, met remise (11-03).

 

Op de 37e zet forceerde Cyril Sluisdom schijfwinst. En vanaf dat moment draaide de hele verdere partij om het behoud en of het opnieuw veroveren van die schijfwinst door zijn tegenstander Engel Vrouwe. Maar de Lelystedeling was sterker in het verdedigen van zijn materiaalwinst. En veroverde later de centrumvelden en won zeer gedecideerd (13-03).

 

In zijn partij tegen Harm Terpstra had Valentino Tjokro licht voordeel, maar dat bleek niet genoeg voor meer dan een puntendeling (14-04) en tenslotte eindigde de partij van Wiebren de Vries in een gelijkwaardige remise

 

Eindstand (15-05).

Ook de boekhouding moet op orde zijn.

 

 

 

 
 


                                          DAMDAG   LELYSTAD   2018

 

Damvrienden en damvriendinnen,

 

Op zaterdag  17 november 2018  organiseert damclub "LELYSTAD" haar jaarlijkse DAMDAG.

 

Er zal gespeeld worden in groepen van 4 personen en per groep zijn er 2 prijzen te winnen.

 

Tevens is er voor diegene met het hoogste aantal punten in elke klasse een fraaie wisselbeker beschikbaar.

 

De jeugd zal ingedeeld worden in een jeugdklasse bij voldoende deelname en anders naar sterkte in de tweede klasse.

 

  

        ZATERDAG  17  november 2018

 

 

 

 

 

De damdag zal gehouden worden in “Het Palet”

 

Het adres hiervan is:  Voorhof 18 ,  8212 CA  Lelystad

 

Met Openbaar Vervoer: Vanaf station Lelystad met Lijn 5 en uitstappen op halte

 

PLANTAGEBRUG.

 

Wil je vanaf het station afgehaald worden, bel dan even 06-16302980

 

(wel op tijd bellen, in ieder geval voor 9.30 uur)

 

 

 

AANVANG  :  10.00 uur en iedereen wordt verzocht om 09.45 uur aanwezig te zijn.

 

 

 

Er kan worden deelgenomen door personen vanaf 12 jaar in: 

 

Hoofdklasse – Eersteklasse -Tweedeklasse – Huisdammers en Jeugdklasse

 

 

 

Het speeltempo is 1 (één) uur per speler voor de gehele partij.

 

Bij gelijk eindigen volgt 3x een barrage van 5 minuten, daarna loten.

 

 

 

Het inschrijfgeld  bedraagt 5 euro per deelnemer vanaf 18 jaar en 2,50 euro

 

voor jeugdigen t/m 17 jaar.

 

 

 

Opgave is mogelijk t/m vrijdag 16 november , door telefonische aanmelding of per e-mail tot uiterlijk -- 19.00 uur -- , bij de volgende personen:

 

 

 

D.J. van Roozelaar  Rozengaard 15-53   8212 DL  Lelystad   tel.: 0320–249847

 

of per e-mail:        djvanroozelaar01@hetnet.nl  of 06-16302980

 

 

 

C.L.Sluisdom         Den Essenburg 18   8219 BG   Lelystad   tel.: 0320-255096

 

of per e-mail:        sluis864@planet.nl   of  06-53716007

///

 

 

 

KNDB tweede klasse A 13-10-2018

Forse winst voor Lelystadse dammers

 

In de derde ronde van het nationale damkampioenschap voor clubteams in de tweede klasse heeft het eerste team van damclub Lelystad fors uitgehaald tegen de dammers van Huizum2.

 

Met niet minder dan 4-16 werden de dammers van Huizum van het bord geveegd.

 

Cyril Sluisdom wist zijn opponent Gerrit Reitsma al binnen een half uur middels een combinatie op de knieën te dwingen.

Zijn teamgenoten kregen daardoor vleugels en het prijsschieten was begonnen.

De een na de andere Huizumer sneuvelde door een combinatie, slagzetje of sterk gespeelde positie partij. 

Niet lang na de eerste winst lieten Don Khedoe en Sam Pryor ook 2 punten elk op het scorebord bijschrijven. Don middels krachtig positiespel, waarbij zijn tegenstander Fedde v/d Laan in verloren positie nog dacht een reddende combinatie gevonden te hebben. Maar toen de Huizumer al 2 schijven had weggegeven en geschrokken tot de ontdekking kwam dat, dat tot niets zou leiden gaf hij teleurgesteld op.

Sam Pryor had genoeg aan een lichte combinatie tegen Henk Veldhorst om de partij in zijn voordeel te beslissen.

De stand op dat moment was (0-6) in het voordeel van Lelystad.

Wijnand Groen leek rond de 50e zet tegen Bram Scholma in een moeilijke positie te geraken. Maar door een ondoordachte voortzetting van zijn tegenstander kon Wijnand middels een 3 om 3 doorbraak remise afdwingen (1-7)

Ook in deze derde ronde demonstreerde Boike Mathoera zijn goede vorm tegen Hans van Dijk, die hij positioneel wegdrukte (1-9). 

Ricardo Tong Sang manoeuvreerde zichzelf vanuit een redelijke stand in een bijzonder moeilijke positie en kon niet verhinderen dat zijn zeer scherp spelende opponent Thijs Talsma er dankbaar gebruik van maakte (3-9).

De doorgaans sterk spelende Jan Terpstra, had tegen Valentino Tjokro geen schijn van kans in het eindspel en moest na lang zwoegen toch in Valentino zijn meerdere erkennen (3-11).

Het eindspel tussen Bert Zijlstra en Martin de Vries was zeer boeiend te noemen. Bert stond (jawel) ruim in tijd terwijl zijn tegenstander in tijdnood kwam. En ook Bert’s positie zag er iets makkelijker uit. Maar zijn tegenstander vond een fraaie variant welke meteen tot remise leidde (4-12).

De partij van Huub Nollet tegen Marten Martens werd een spectaculair schouwspel waarin Huub Nollet zijn reken en eindspeltechniek demonstreerde, en won zeer gedecideerd.

Hetzelfde kan ook worden gezegd van het prachtige en lange eindspel van Wiebren de Vries tegen Bart Adema.

Eindstand Huizum2         - Lelystad     4-16.

 

In de PODB Hoofdklasse west werd dinsdag 9 oktober 2018 door Lelystad 1 een overtuigende overwinning geboekt tegen HartholtOlie/DOS 1. In eigen huis werd het 9 -3.

 

Een analyse door Cyril Sluisdom:

                               diagram 1.

 

Bondswedstrijd hoofdklasse West provinciaal.

 

Harry Abbing      - Bert Zijlstra      0-2.

Diagram 1. Toont de stand na de 41e zet. Wit aan zet verzuimd hier de remise te pakken via 35-30  (24x35)  34-29  (23x34) en 32x14 enz.

Maar Harry vervolgde met 36-31. En vanaf de 52e zet (zie diagram 2) ging het als volgt verder.

 

                   diagram 2.

 

52. ………             40-45

53. 22-17            07-12

54. 17x08           03x12

55. 16-11            12-17

57. 11x22           45-50

58. 39-34            50x17

59. 34x23           17-08

En Harry Abbing gaf terecht op!!

 

 

Lelystad - MTB Hoogeveen 3

 

Verzwakt dam team MTB Hoogeveen 3 niet opgewassen tegen dam team Lelystad.

 

In de tweede ronde van het nationale damkampioenschap voor clubteams in de tweede klasse heeft het eerste team van damclub Lelystad fors uitgehaald tegen de dammers uit Hoogeveen.

 

Met niet minder dan 17-3 werden de dammers uit Hoogeveen van het bord geveegd.

 

Lelystad startte met 2 punten reglementair op het scorebord doordat de tegenstander van Cees Barends niet was opgekomen (2-0).

 

Reservespeler Robby Koendjbiharie kon zijn schijfwinst welke hij op de 24e zet behaalde tegen eveneens een invaller, Marcel Zwiers niet omzetten in voordelig spel of in winst. Op de 45e zet werd Robby na een achteloze achterloop zelfs nog lelijk verrast door de heer Zwiers met een fraaie combinatie naar dam en in de overgebleven 4 om 4 stand, tekenden de heren de vrede (3-1).

 

De partij van Boike Mathoera tegen de jeugdspeler Wilmer Oostindjer werd een ware trainingsles over de hekstelling, de kettingstelling en het centrumgevecht. Al deze items passeerden de revue. Wilmer verloor een schijf op de 13e zet toen hij de hekstelling, die hij overigens zelf had ingenomen wilde verbreken. En die schijfwinst voor Boike was genoeg om de winst, niet lang daarna, naar zicht toe te trekken (5-1).

 

De partij tussen Ricardo Tong Sang tegen Geert Kleine, leek een gelijk opgaande strijd te gaan worden. Maar op schitterende wijze bereidde Ricardo op de 17e zet met een normale ruil een schijfwinst voor. Na de ruil kon Ricardo geheel volgens het boekje, jacht maken op schijf 27. Immers Ricardo kon 5 keer aanvallen terwijl zijn tegenstander maar 3 keer kon verdedigen (7-1).

 

Wijnand Groen had tegen Elzo de Vries het geluk aan zijn zijde, want door een ondoordacht achterloopje van zijn opponent, kon Wijnand ontsnappen en remise maken (8-2).

 

De partij tussen Cyril Sluisdom en Wout van Geest werd rond de 25e zet echt interessant. Na het gespeelde 48-43?, en het antwoord (08-12) speelde van Geest de een na de andere zwakke zet, en capituleerde al na 38 gespeelde zetten (10-2).

 

De partij tussen Bé Brakels en Wiebren de Vries leek aanvankelijk in het voordeel van  Wiebren de Vries af te stevenen. Vooral toen Wiebren ook nog een dam haalde. Maar Brakels zag kans  de dam zo te isoleren dat die niet in het spel betrokken kon worden. Maar Wiebren leek toch nog de beste kansen te hebben, maar wachtte blijkbaar te lang, want de heer Brakels kon de dam met een kleine combinatie en bereikte daarmee zelfs nog een gezonde 4 om 4 eindspel, waar voor beiden niets meer te halen viel. Met voor Wiebren een teleurstellende remise (11-3).

 

Op de 40e zet gaf Hans Gijssel te makkelijk schijf 17 weg, door (17-21) te spelen in zijn partij tegen Sam Pryor zie diagram 1.

 

 diagram 1.

 

Tegen de sluwe vos Sam Pryor (met alle respect) weet je het natuurlijk nooit. Maar (23-29) had waarschijnlijk toch meer spel gegeven. Maar nu kwam van Gijssel niet verder dan 47 zetten en moest opgeven (13-3).

 

Na een verkeerde afruil tegen Valentino Tjokro op de 40e zet, kon Cor Darwinkel het simpele 1 om 2 zetje niet meer verhinderen. Cor Darwinkel verloor dus een schijf en later de partij (15-3).

 

Bert Zijlstra gaf een prachtig eindspel lesje aan Alberto Waterink. Vanaf de diagram 2 moest Bert wel zeer secuur spelen, om de vel strijdende Alberto niet te laten ontglippen. Het prachtige vervolg van de partij vanaf de 56e zet wilde ik jullie niet onthouden.

 

 diagram 2.

 

56. ……….                 22-27

57. 32x21                30-35

58. 40-34                 29x40

59. 31-26                 40-44

60. 33-28                 44-50

61. 38-33                 07-11            !          het begin van het fraaie einde!

62. 16x18                24-29

63. 33x24                50x30

64. 21-17                 30-34

65. 17-11                 35-40

66. 11-06                 34-01

67. 26-21                 40-44

68. 21-17                 44-50!

Alberto Waterink vocht voor wat hij waard was, maar ging in de langste partij van de dag na ruim vier en een half uur strijdend ten onder. Eindstand (17-3).

 

Overtuigende winst van damclub Lelystad op SSS-Kampen.

 

Wijnand Groen opende de score al na amper 2 uur spelen.

 

Een doorbraak combinatie op de rechtervleugel werd zijn opponent Herman Brink fataal (2-0).

 

Eigenlijk mag het dam team van Kampen nog van geluk spreken, dat de score niet hoger is uitgevallen, want ook Cees Barends miste een kansrijke voortzetting. Zie diagram 1.

 

                   diagram 1.

 

In plaats van het gespeelde 38-32? Op de 46e zet had Cees de sterke hekstelling middels 29-24 moeten nemen. Zwart moet sluiten, want weglopen mag niet. Zwart loopt dan vast, en in dit vrij dunne standje is het slechts een kwestie van techniek. Maar met behulp van Cees zelf, kon Henk Ramon eenvoudig remise maken (3-1).

 

De partij tussen Boike Mathoera en Harm Kist eindigde zoals verwacht in een puntendeling. Harm verstaat de kunst om tegen iedereen remise te spelen. Ook tegen hele sterke spelers, is het hem vaker gelukt. Hij ruilt heel vaak en meestal op het goede moment, en ook Boike heeft daar geen verandering in kunnen brengen (4-2).

 

De partij van Ricardo Tong Sang werd een gelijkwaardige strijd van begin tot eind tegen de sterke speler Wim Dekker. De heren gaven elkaar geen duimbreed toe, met een gelijkwaardige puntendeling als gevolg (5-3).

 

De partij van Cyril Sluisdom tegen Henk Kamminga, werd een partij met twee gezichten. Hoewel Cyril een belangrijk deel van de partij prettiger spel had, kon hij Henk Kamminga uiteindelijk toch geen pijn doen, want nadat hij op de 52e zet een belangrijke en misschien wel de kansrijkste voortzetting miste, draaiden de rollen zich om. En in de ontstane 4 om 4 stand moest de Lelystedeling remise maken (6-4).

Don Khedoe maakte het zijn tegenstander Teun van Gelder zo moeilijk dat die gedoemd was een schijf weg te geven om nog wat speelvrijheid te verkrijgen. Met zijn 46e zet gaf Don zijn tegenstander echter de gelegenheid, los te komen. En helaas werd ook deze over duidelijke winstpartij door Don zelf om zeep geholpen, ondanks schijfwinst. En hij moest enigszins teleurgesteld met remise genoegen nemen (7-5).

 

Tot dan toe had Lelystad nog altijd 2 punten voorsprong. Maar rond de 42e zet zag Antoine Koster kans het centrum van Sam Pryor uit elkaar te drijven. Er ontstond een zeer onevenwichtige stelling met een groepje schijven van Sam links en rechts en in het midden nauwelijks schijven.

 

Sam’s plan was n.l. 22-27, maar dat mag op dit moment niet. Als hij het wel had gedaan zou zijn gevolgd (23-29)  34x32  en (17x37).

Daarom moest Sam eerst met 35-30 een schijf offeren en dan pas

22-27. maar allemaal tegen beter weten in want er valt in deze stand niet veel meer te redden.

Sam gaf zich gewonnen, en hiermee kwam Kampen op gelijke hoogte (7-7).

 

De gelijke stand was even schrikken natuurlijk, maar de drie die nog bezig waren Bert Zijlstra, Wiebren de Vries en Valentino Tjokro gingen er nog eens goed voor zitten.

 

En ja hoor het gebeurde.

 

Middels een schitterende combinatie, zie diagram 2, maakte Bert Zijlstra een einde aan alle illusies van opponent Piet Dijkstra.

 

         diagram 2.

 

Bert vervolgde met Wit in diagram 2 met.

 

34. 27-21                 26x17

 

35. 28-22                 17x39

 

36. 37-32                 24x33

 

37. 40-34                 39x30

 

38. 35x11               

 

En de rest was een kwestie van techniek (9-7).

 

In zijn partij tegen Gerlof de Jong nam Wiebren de Vries een sterke halve hekstelling in. Dit speelde Gerlof lange tijd parten, tot dat hij uiteindelijk door de kracht zetten van Wiebren capituleerde.

 

En de winst was binnen (11-7). 

 

De laatste partij was daarom een formaliteit, zelfs met verlies van Valentino was er niets meer aan de hand. Lelystad had immers de punten binnen.

 

Maar Valentino deed wat van hem verwacht werd n.l. minimaal remise.

 

Eindstand 12-8.

 

 

 

08 september 2018 Dammen over de IJssel.

 

 Tijdens het damtoernooi in Heino Dammen Over de IJssel van zaterdag 8 september j.l. gaf Wiebren de Vries al in de eerste ronde zijn visite kaartje af.

 

Bovenstaand diagram toont de stand in de partij tussen Wiebren de Vries met wit tegen Teun van Gelder uit Kampen.

Wiebrens laatste zet was 22-17 ! en nadat Teun sloot met (03-08) haalde Wiebren vernietigend uit met         37-31  (26x28)  33x22  (21x34)  40x07  (02x11) 17x06 een prachtige combinatie!

 

Open Flevoland-Word Cup 18-24 juni in Ens.

 

Georganiseerd door stichting Aanzet. https://aanzetdammen.nl/

Een gemiste combinatie tegen sterke topper

 

Diagram 1 ontstond in mijn partij tegen Losseni Savané (rating 1268).

 

In deze stand zag ik een combinatie schitteren als Savané (13-19) zou hebben gespeeld. Er zou dan volgen 32-27 (21x23) 42-38 (17x30) en 35x02 met minimaal remise.

 

 diagram 1.

 Maar Savané speelde niet (13-19) , hij deed het anders en na enkele zetten ontstond diagram 2.

 

 diagram 2.

 

En hier miste ik helaas een prachtige winnende damcombinatie via 32-27 (21x23) 29x09  (03x14) en omdat zwart nu twee keer op slag stond kon wit mooi profiteren van die zogenaamde stille zet 42-38 (17x28) 38-33 (28x30) 35x02.

Cyril Sluisdom.

 

 

Cees Barends door ALV benoemd tot lid van verdienste

 

Op de ALV van 1 juni 2018 werd Cees Barends voor zijn jarenlange inspanningen als competitieleider benoemd tot Lid van Verdienste van de PODB.


( voorlopige) Indeling Nationale Competitie 2e klasse A KNDB 18-19

 

BEGB Britsum

http://www.begb.nl/    

   

Damcombinatie Frieslân 3            Oenkerk

https://www.kndb.nl/verenigingen/dv0248/    

   

Heerenveen 2

   

Heerenveen 3

http://www.damclubheerenveen.nl/

   

Het Noorden 2                              Jannes van de Wal Denksportcentrum,  Groningen

http://www.campersingel.nl/   

   

Huizum 2

http://www.damclubhuizum.nl/  

   

Lelystad

https://damclublelystad.jimdo.com/   

   

MTB Hoogeveen 3

https://www.damclubhoogeveen.nl/   

   

Proviciaal Gronings Tiental          Delfzijl

https://www.kndb.nl/dv0116/  

   

SSS Kampen

http://members.home.nl/wdekkerkampen/  

   

Troch Tinken Sterk                       Surhuisterveen

http://www.damclubtts.nl/

   

Warffum

https://www.kndb.nl/verenigingen/dv0109/  

   

 

 

13 februari 2018

 

Enerverende strijd tussen damclub Lelystad en De Vechtstreek/Oosterveen in de laatste ronde van het nationaalkampioenschap dammen voor clubteams in de 2e klasse KNDB.

 

Een prachtig en professioneel gespeelde partij van Boike Mathoera tegen de sterke Gerrit Draaisma van de tegenpartij, met een rating van 200 punten meer dan Boike. Boike gaf Draaisma geen moment de kans in zijn vertrouwde spelletje te komen en nam steeds op het goede moment de juiste ruil. Draaisma kreeg geen grip op het spel met remise tot gevolg en een verdiende blauwe vermelding voor Boike (1-1).

 

In zijn partij tegen Jeroen Paalman, met eveneens een hogere rating speelde Dirk een gelijkwaardige positiepartij. Geen moment  kwam Dirk in gevaar en schoof zijn opponent probleemloos naar remise toe (2-2). Dirk scoorde in de eerste 4 wedstrijden van deze competitie 3 remises en 1 overwinning, en heel toevallig in de laatste 4 wedstrijden precies dezelfde score ook 3 remises en 1 overwinning. Tussen deze serie in helaas ook 1 verliespartij. Maar met een +1 score geen slecht resultaat.

 

De partij tussen Cyril Sluisdom en Christiaan Groote ging redelijk gelijk op. Althans, tot de 26e zet. Want toen bracht Christiaan met zijn 26e zet een serieuze dreiging in de stand. Door de ruil die daarop volgde ontstond een gezonde halve hekstelling voor Christiaan. Dit hield de Lelystedeling heel lang bezig en zorgde bovendien voor geforceerd spel. En dat ging zo tot de 45e zet door. Maar intussen kreeg ook Christiaan het moeilijk, omdat de halve hekstelling behouden heel veel tijd en energie kostte, en hij daardoor ook in tijdnood kwam. Zijn 45e zet was daardoor ook minder secuur, waardoor Cyril zich kon bevrijden, en meteen het initiatief overnemen. En op de 62e zet was het over en uit (4-2). Met deze overwinning bereikte Cyril de hoogste score ooit gehaald in de bondcompetitie door een speler van Lelystad (19 uit 11) 8 gewonnen partijen en 3 remises en opnieuw topscorer van het Lelystadse 10-tal.

 

Cees Barends stond rond de 45e zet in een 7 om 7 stand reeds verloren tegen Jan Nijmeijer. Jan had alle belangrijke strategische velden reeds veroverd. En de rest was slechts een kwestie van geduld voor Jan Nijmeijer. Maar tegen een speler met een ruim 200 punten rating verschil is dat geen schande (4-4).

 

Bert Zijlstra tegen de doorgaans zeer taaie Jan Siegers, speelde een zeer fraaie klassieke partij. Met zijn 37e zet had Bert Zijlstra Jan Siegers al redelijk in zijn greep. Maar toen Jan op de 38e zet veld 22 innam, kon de sympathieke Siegers geen schijfverlies meer verhinderen. En enkele zetten later rondde Bert het karwei fraai af met een beslissende, damcombinatie (6-4).

 

De partij van Sam Pryor tegen Evert Schuttert, eindigde in remise, maar helaas was de notatie na de 35e zet niet meer te volgen. Vandaar geen verder commentaar (7-5).

 

In zijn partij tegen Andre Nijmeijer leek Ricardo rond de 57e zet even in problemen te komen door tempo nood. Maar door een super slim offer van Ricardo kon Andre zijn snode daden niet voortzetten, en moest hij met remise genoegen nemen (8-6). Ricardo gaf overigens aan dat er een betere voorzetting voor hem op de 48e zet was. Zie diagram 1.

 

diagram 1.

 

 

 

Door niet het gespeelde 45-40 maar 42-38 te spelen. Speelt zijn tegenstander (3-8) zoals in de partij dan zou gevolgd zijn 30-25 (20-24) en dan de twee om twee ruil 28-23 (18x29) 27-22 (17x28), waarna het offer 34-30 volgt met doorbraak naar dam met schijf 25.

 

Wiebren de Vries had een hele zware kluif aan zijn opponent Jan Timmer. De foute 27e zet van Wiebren was het begin van een hele zware middag voor Wiebren. Timmer kon fraai combineren. En hield daar schijfwinst aan over. Het werd vervolgens nog een heftig gevecht en ondanks die schijf achter wist wiebren zich nog kranig te weren en bereikte nog wonder boven wonder een puntendeling (9-7).

 

Het klassieke spel tussen Don Khedoe en Johan van Aalderen was ook bijzonder mooi en vooral leerzaam. De geheimen van het klassieke spel leek van Aalderen toch net iets beter te beheersen dan Don. Rond de 40e zet begon het gevecht pas echt. Zie diagram 2.

 

 diagram 2.

 

Het gespeelde 22-27 was eigenlijk bedoeld als lokzet. Zwart mag niet het verleidelijke (16-21) spelen. Wit zou dan hebben vervolgd met 40-34   (21x12)  33-29  (24x22)  32-28  (22x33)  en 38x7 met winst voor wit.

 

Ook (3-8) kan tot problemen leiden door bijvoorbeeld  17-11  (16x7)  33-29  (24x22)  32-28  (23x32)  en 38x9 enz.

 

Zwart speelde vanaf de diagram stand het foutieve (13-18)? Waardoor van Aalderen kon doorbreken middels de actie 28-22  (18x27)  32x21  (16x27) enz.

 

Maar de meest voor de hand liggende en bevrijdende combinatie naar remise zag Don jammer genoeg over’t hoofd.

 

Opnieuw vanaf de diagram stand gezien, had Don niet (13-18)? Moeten spelen maar de remise afwikkeling moeten nemen via (24-29)  33x24  (19x30)  28x8  (3x21) met remise.

 

Toch nog even een sprongetje naar de 51e zet, waar Johan van Aalderen heel fraai een eind maakt aan de partij. Zie diagram 3.

 

 diagram 3.

 

Zwart staat op slag, maar wit is aan zet en maakt het heel mooi af.

 

34-30  (25x32)  en nu de dam 6-1 (35x44)  1x35 wit slaat met de dam 5 schijven weg. En Don gaf het op (9-9).

 

De laatste partij tussen Valentino Tjokro en Leo Peters eindigde in remise zoals werd verwacht. Leo vooral nam geen enkel risico , en bereikte zonder problemen de remisehaven.

 

Eindstand 10-10.

 

Alleen bij een forse overwinning zou Lelystad nog de tweede plaats halen en via de nacompetitie nog een kans maken voor promotie.

 

 

Klopt dat wel?

 

3 februari 2018

Overtuigende winst van damclub Lelystad in en tegen Harderwijk 2.

Doordat twee vaste basisspelers uit het 2e team werden gehaald om vanwege de door griep gevelde eerste teamspelers te vervangen, was Harderwijk 2 gedoemd verzwakt met 9 man de strijd aan te gaan tegen een zeer gemotiveerd Lelystads tien-tal.

Cees Barends aan bord 10 had dus een cadeautje van 2 punten en een rustige middag. En met die 2 punten op het scorebord begon Lelystad voortvarend aan de strijd (0-2).

Nog geen half uur later en amper 16 zetten verder, staakte Jan Pluim de strijd tegen koploper Cyril Sluisdom. Jan Pluim zag een damcombinatie schitteren. Hij gaf er drie stukken weg en pakte er een, om verschrikt tot de ontdekking te komen dat de combinatie niet goed was. Die belangrijke schijf waardoor hij naar dam zou kunnen combineren stond er niet meer. En dat had Jan Pluim over’t hoofd gezien (0-4).

Ricardo Tong Sang maakte in een overigens gelijkwaardige partij een denkfout in het middenspel. De actie die hij ondernam bleek niet te kloppen, omdat ook in deze partij een schijf verdween, welke Ricardo dacht dat die er nog stond. Bert Foppen kon naar dam combineren en niet lang daarna de 2 punten voor Harderwijk in ontvangst nemen (2-4).

Wiebren de Vries lijkt wel patent te hebben op mooie spectaculaire combinaties, want als hij een combinatie uitvoert is het meestal ook een met een goud randje zie diagram 1.

 

      diagram 1.

 

Wits laatste zet was 34. 42-37. En vanaf diagram 1, ging de winnende combinatie als volgt.

34. ……….                 21-27

35. 32x21                11-17

36. 21x23                13-19

37. 24x13                09x49            en Jan van der Pol gaf zich gewonnen (2-6).

Dirk van Roozelaar kreeg een blauwe vermelding bij de uitslagen op internet, omdat hij won van Eibert Smit met een veel hogere rating. In een vrij vroeg stadium brak Dirk door. De dam die uiteindelijk volgde werd door zijn tegenstander logischer wijs vastgezet. Maar dat deerde Dirk niet. Hij had namelijk al in de gaten, dat hij met secuur spel en een portie geduld, de dam wel los zou kunnen krijgen. En dat gebeurde ook. Met wat slimme zetjes speelde Dirk zijn dam vrij en niet lang daarna dwong hij zijn tegenstander tot overgave (2-8).

Boike Mathoera speelde een gedegen partij tegen Jakob de Vries. Maar kon rond de 53e zet niet verhinderen, dat zijn tegenstander middels een offer kon doorbreken. Maar aangezien Boike op zijn beurt ook doorbrak, was de remise gauw een feit. Het was nog even spannend op welk veld Boike zijn dam op de 59e zet zou halen. Op veld 46 zou hij namelijk in een val zijn gelopen, maar Boike deed het goed en zijn tegenstander bood remise aan en Boike accepteerde het remise aanbod (3-9).

De partij Bert Zijlstra tegen Marjan Foppen had een zeer merkwaardig einde. Op gegeven moment zag Marjan het niet meer zitten en gaf zomaar uit het niets op. Terwijl er voor haar alle reden was om nog door te spelen. Wel begon de tijd bij haar een rol te spelen. Misschien kon ze die spanning niet meer aan. Wie zal het zeggen (3-11).

Een bloedstollende partij maar meer nog een zeer merkwaardige vorm van damblindheid deed zich voor in de partij tussen Sam Pryor en Jan van de Veen. Op de 42e zet speelde Jan van de Veen (47-38)? Zie diagram 2. Alweer zo’n achterloop welke dit seizoen al vaker voor de een of de ander fataal afliep. Door die achterloop van zijn tegenstander, zag Sam zijn kans schoon om naar de bevrijdende remise te combineren. Vanaf de diagram 2 ging het alsvolgt.

 

           diagram 2.

53. 27-22                 18x27

54. 28-23                 19x28

55. 30-24                 20x29

En wat er nu gebeurde is bij mijn weten nog nooit eerder voorgekomen. Althans niet in de competitie geschiedenis van Lelystad. Sam sloeg 4 schijven naar veld 12 weliswaar. Of beter gezegd hij sprong over 4 schijven. Maar pakte slechts 3 schijven van het bord en liet schijf 28 staan. En verloor alsnog de partij (5-11).

Zowel Don Khedoe als Huub Nollet lieten tegen respectievelijk Wout Mensink als Wouter van den Berg, hun klasse in het eindspel zien, en wonnen zeer gedecideerd. Deze partijen zijn bijzonder leerzaam en zeker de moeite van het naspelen en analyseren waard als die op het net geplaatst zijn

En het team van Harderwijk ging met (5-15) kansloos ten onder.

20 januari 2018    Lelystad - DES Lunteren 3

 

Wat nu?

 

De partij van Cees Barends tegen een van de vele jeugd spelers van Lunteren Jan Cysouw was een ware walk over. Op  7 zet 7 al, kon Cees een 2 om 3 slagzetje naar dam uitvoeren. En daarna kwam Jan Cysouw niet meer in het spel voor (2-0).

 

In de partij Don Khedoe tegen Jos Evers, ging het niet veel anders. Jos Evers dacht op  zet 8 een ruil te nemen, maar dat kostte hem in eerste instantie een schijf en niet veel later de partij (4-0).

 

De partij van Cyril Sluisdom tegen Levien Cysouw ging tot zet 45 redelijk gelijk op. Tot dat Levien Cysouw een tussenloop nam, wat op zich wel goed was, maar de slag die hij daarna nam was duidelijk niet goed bekeken. Hij kon namelijk op twee manieren slaan en koos precies voor de verkeerde slag. De goede slag had bij goed spel remise opgeleverd (6-0).

 

Boike Mathoera had een blauwe vermelding, door zijn remise tegen de op papier veel sterkere Evert Evers (7-1).Op zet 40 nam Michel Hendriksen Sr. de tegenstander van Sam Pryor, een doorbraak combinatie, en dat was wel even schrikken voor Sam Pryor. Sam kon de ver doorgedrongen schijf nog net teruggooien, door een offer. Door die actie kwam hij wel een schijf achter, maar haalde op het juiste moment de damlijn, met remise als gevolg (8-2).

 

Valentino Tjokro kroop door het oog van een naald in zijn partij tegen Jelte van Lokhorst. Op  zet22  kon Valentino een gunstige hekstelling innemen na het gespeelde 36-31 van zijn tegenstander. Hij nam dat niet, koos voor een andere voortzetting en kwam zelf op zet 33 enigszins in verdrukking. Maar het eindspel bleek toch moeilijker te winnen dan vooraf werd verondersteld. Met remise als gevolg (9-3).

 

Een prachtig maar vooral leerzaam eindspel was die tussen Huub Nollet en de topscorer in deze tweede klasse B, Arjan van Galen. Hoogstwaarschijnlijk remise dachten niet alleen de teamgenoten maar ook de spelers van de tegenpartij, toen het diagram op het bord verscheen. Maar elke zet van Arjan van Galen leek wel met uiterste precisie zijn gekozen. Daarom juist absoluut de moeite van het naspelen en bestuderen waard.

 

Vanaf zet 45 ging het als volgt verder. Zie diagram.

45. 33-28     08-12

46. 22-17     24-29

47. 17x19    29x40 ogenschijnlijk remise, maar het venijn zit ‘em in de staart

48. 28-22     18-23

49. 19x28    40-44

50. 48-43     44-49

51. 22-17!   49x38                       22-17! Is de clou.

52. 32x43    21x23

53. 17-12     23-28

54. 43-38     16-21

55. 12-08     21-27

56.08-03                             en Huub gaf zich gewonnen. Een prachtig slot! (9-5).

 Ook Bert Zijlstra had in het begin, zijn handen vol aan Bas Schimmel een ander jeugdtalent van Lunteren. Maar rond zet 44 ging de ervaring spreken en kreeg Bert zienderogen meer grip op het spel van zijn jonge opponent. Op zet 46 zag Bas de bui al hangen en offerde maar een stuk om erger te voorkomen. Maar in feite was de speler van Lunteren al in een verloren positie gemanoeuvreerd. En het duurde dan ook niet lang meer voordat hij capituleerde (11-5) en hiermee was het winnende punt ook binnen.

 

In zijn partij tegen Erwin Jochemsen had Ricardo Tong Sang een engeltje op z’n schouder. In een stand waarin Jochemsen de remise eenvoudig veilig kon stellen, bleef hij maar schuiven en schuiven. En dat gaf Rik ook de gelegenheid om rustig te schuiven naar een “gemeen” valletje. En warempel Jochemsen trapte er met open ogen in en Rik kon de 2 punten in ontvangst nemen (13-5).

 

Wiebren de Vries wilde geen genoegen nemen met remise en speelde te lang door op winst en kreeg het spreekwoordelijke deksel op zijn neus. Op zet 51  had Wiebren geen goede zet meer en moest een schijf offeren, maar liep zich daarna compleet vast en moest teleurgesteld opgeven.

Eindstand 13-7 in het voordeel van de Lelystadse ploeg

 

 

 

06-01-2018                                                           De spanning is te snijden.

 

Vreugde bij het Lelystads damteam na overtuigende zege op de koploper.

 

Het 1e team van damclub Lelystad zegevierde in de 8e ronde, in de strijd om het kampioenschap voor clubteams in de landelijke 2e klasse.

Het werd een 13-7 overwinning in de thuishaven van damclub Lelystad tegen damcombinatie TDT/Salland.

Rond de 36e zet moet de schrik Boike Mathoera om het hart zijn geslagen, toen Johan Bulstra begon te combineren. Een prachtige combinatie dat wel, maar effectief is anders. Hij bereikte de damlijn weliswaar maar overzag dat Boike met gelijke stukken de dam direct onschadelijk kon maken, met remise als gevolg (1-1).

Tot de 26e zet ging het gelijk op in de partij van Wiebren de Vries tegen Gerrit Visscher. Maar door Gerrits 26e zet kon Wiebren meteen een 3 om 3 combinatie naar dam uitvoeren. Zijn opponent ging nog lang door maar moest uiteindelijk toch in Wiebren zijn meerdere erkennen. En de eerste winst voor Lelystad was binnen (3-1).

In een volkomen gelijkwaardige partij, liet Bert Zijlstra zich lelijk beetnemen toen hij onbedachtzaam achter een schijf van de tegenstander kroop. Dat het levensgevaarlijk is om zomaar achter een schijf te kruipen blijkt ook nu weer, want Fred van Amersfoort kon nu profiteren van de slagenwisseling die de achterloop tot gevolg had. hij sloeg drie schijven naar dam en Bert gaf terecht meteen op, en weer was de stand op de ranglijst gelijk (3-3).

In zijn partij tegen John Folkers, nam Cyril Sluisdom een grote ruil op de 31e zet, omdat hij de dan ontstane klassieke stand niet vertrouwde. En de overgebleven stand leverde voor beide heren niet meer op dan een puntendeling (4-4).

In de partij tussen Huub Nollet en Hilco Braakman was er sprake van een heuse lange vleugelopsluiting. En na zijn 26e zet gooide Hilco er zelfs een schepje bovenop. Er moest van beide kanten heel bedachtzaam worden gemanoeuvreerd, zo zat er rond de 34e zet van zwart een addertje onder het gras.

  diagram 1.

 

Als Huub de ver doorgedrongen schijf van de tegenstander op veld 31 zou afruilen met 41-37 (31x42) , zou zwart hebben vervolgd met (19-23) 29x09 (16-21) 30x19 (14x41) 25x14 (10x19) 09-04. En met de overgebleven 7 om 7 stand ligt winst al iets minder voor de hand. Let wel zwart mag niet te gehaast dam halen, maar moet eerst bijvoorbeeld (19-23) spelen.

Maar uiteraard zag Huub dat addertje ook, en vervolgde met 41-36 en opnieuw dacht Hilco Braakman de weerlegging gevonden te hebben om uit de benarde langevleugel opsluiting te geraken en begon schijven weg te geven. en op de 37e zet was inmiddels de stand in diagram 2 ontstaan.

 

 diagram 2.

En hier dacht Braakman de genade klap uit te gaan delen door (19-23) wit kan hier op 3 manieren slaan en de enige goede manier is de partij variant met 30x19 (23x21) 18-13 (14x23) 13x02 en zwart gaf meteen op (6-4).

Wijnand Groen speelde een goede partij, waarschijnlijk een van zijn beste partijen tot nu toe. En dat tegen de sterkste speler van het bezoekende team Hans van Hal, met een rating van 1192. Wijnand kon de goede partij op de 48e zet bekronen met remise. Zie diagram 3. 

 diagram 3

 In dit diagram vervolgde Wijnand met 36-31?

Aangewezen was 39-33 (23x41) 36x47 (38x29) en 34x14. Zwart heeft dan wel een schijf meer, maar wit kan met twee schijven naar dam doorbreken. Speelt zwart (12-17) om schijf 16 te verhinderen naar dam te lopen dan loopt wit met schijf 14 naar dam. Maar jammer genoeg liet Wijnand de geboden kans op remise lopen en verloor (6-6) en opnieuw werd de stand op de ranglijst gelijk getrokken.

De spanning was werkelijk te snijden, maar toch maakten de Lelystedelingen zich geen zorgen, gelet op de partij Don Khedoe tegen Dick Halma, waarin Don zich in een kansrijke eindspel positie wist te manoeuvreren. En Don won zeer gedecideerd het eindspel. Een mooier cadeau op zijn verjaardag kon Don zich niet wensen (8-6).

 

Ook een prachtig staaltje eindspelkennis liet Ricardo Tong Sang in zijn partij tegen Ab Steenbergen zien. Nadat Rik zijn dam op de 57e zet op veld 26 posteerde was het eigenlijk reeds gedaan. Ab de Overijsselse matador had geen enkele goede zet meer. De verschillende dreigingen waren echter niet goed te pareren. En tot overmaat van ramp werd de dam van Ab ook nog met een 1 om 1 afgepakt. Ab zag het niet meer zitten en gaf zich gewonnen (10-6).

Ook Dirk speelde een goede en gedegen partij, nam geen enkel risico tegen zijn opponent Theo Olde Hanhof, een ruiltje hier een ruiltje daar en een volkomen gelijkwaardige partij eindigde dan ook in remise. En daarmee was het 11e en winnende punt ook binnen (11-7).

De laatste partij  tussen Sam Pryor en de sterk verdedigende Jan Preuter, was nog in volle gang. Met beide spelers 1 dam en 5 schijven leek Preuter op remise af te stevenen. Maar toen Jan Preuter wat ondoordacht achter een schijf kroop, maakte Sam heel fraai een einde aan alle illusies van Jan Preuter.

 

Toch had Sam Pryor in zijn partij tegen Jan Preuter een engeltje op zijn schouder zitten. Pure damblindheid bij beide spelers.

 

 

 

 

 

 Nadat Sam op de 59e  zet met zijn dam 05-23 gespeeld had, overzag Jan Preuter de simpele 1 om 3 via (24-20) 15x24 en 30x17.

Eindstand 13-7 in het voordeel van Lelystad.

 

16-12-2017

Damclub Lelystad zegeviert ondanks snelle winst van Dez Laren.

 

Het 1e team van damclub Lelystad zegevierde in de 7e ronde, in de strijd om het landelijk damkampioenschap,  in de 2e klasse KNDB.

 

Het werd een 9-11 overwinning in de uitwedstrijd tegen Dez Laren.

 

Het snelle verlies van Wijnand Groen tegen Sarah Hanhart, met haar 15 jaar het jongste teamlid en enige meisje in het team van Dez Laren. Zorgde voor een domper voor het damteam van Lelystad. Wijnand speelde op een zetje, op zijn 26e zet, maar de gevolgen van die achterloop had hij echter onderschat, want daarna kreeg hij de ene combinatie na de andere om de oren, en kon niet anders dan opgeven (2-0).

 

De strijd tussen Dirk van Roozelaar en Gerrit Roeterdink was van begin tot eind een gelijkwaardige  strijd. Welke dan ook in een puntendeling eindigde (3-01).

 

In zijn partij tegen Tonny Roeterdink, lukte het Wiebren de Vries zijn opponent middels een spectaculaire combinatie op de knieën te dwingen. Indien er een prijs was voor de mooiste combinatie van de dag, dan kwam deze daarvoor beslist in aanmerking (zie diagram).

 

 

 

Het diagram geeft de stand weer na het gespeelde (09-13)? Van zwart. Wiebren de Vries met wit liet de omstanders genieten van de volgende schitterende combinatie. 28-23 (19x28) 32x23 (18x29) 40-34 (29x40) 33-28 (22x33) 38x07 (01x12) 46-41 (10-14) en na deze laatste zet van zwart, kon Wiebren zijn volle schijfwinst behouden, met 25-20 (14x25) 35-30 (25x34) 44x35 en de partij verder tot winst voeren was aan Wiebren wel toevertrouwd(3-3).

 

Don Khedoe die de laatste tijd compleet uit vorm is, kreeg voor de derde achtereenvolgende keer een nederlaag te verwerken. Rond de 42e zet werd zijn stelling door de krachtzetten van Danny Dix compleet uit elkaar getrokken, en opgeven was de enige optie (5-3).

 

In een gelijkwaardige strijd tussen Cyril Sluisdom en Herman Beuzel, kwamen allerlei venijnige valletjes zowel voor wit als voor zwart in de stand. Maar tijdens het echte eindspel 6 om 6 veranderde de situatie. Cyril Sluisdom kwam beter te staan en bewees het eindspel beter te beheersen dan zijn tegenstander (5-5).

 

De strijd tussen Boike Mathoera en Johan Beltman duurde maar liefst 60 zetten lang. Maar dan heb je ook wat. Want er viel heel wat te beleven. Het eindoffensief was even fraai als spectaculair. En door deze laatste Aktie van Boike stond Beltman op slag verloren (5-7).

 

In een 8 om 8 stand qua schijvenaantal had Bert Zijlstra na het gespeelde 48-43 van  zijn opponent Egbert Harkink geen goede zet meer. Bert probeerde het nog met een soort hielslag, maar dat maakte nog sneller een eind aan de strijd. En Bert gaf zich gewonnen (7-7).

 

In een redelijk gelijk opgaande strijd met name in het eindspel knokten de heren Cees Barends en Dinand Stegeman zich naar een veilige remise (8-8).

 

De opstelling van Dez Laren was duidelijk tactisch, met cracks op lagere borden dan ze tot nu toe gespeeld hebben. Zoals Danny Dix en Egbert Harkink. Maar die tactische opstelling voor de thuisclub, zette deze keer geen zoden aan de dijk.

 

Huub Nollet en zijn tegenstander Alfred van Lenthe speelden beiden scherp, waarbij op de 49e zet een interessante stelling op het bord verscheen. Huub leek iets lekkerder te staan, maar na zijn 50e zet, zag zijn tegenstander zijn kans schoon, om een doorbraak te forceren. Ten koste van twee schijven weliswaar, maar in het eindspel kon Huub geen winst vinden, en nadat Huub zich tevreden verklaarde met remise, was een zachte maar duidelijke zucht van opluchting bij zijn tegenstander te horen (9-9).

 

Door bijzonder sterk strategisch spel van Ricardo Tong Sang tegen Tonnie Schutte, wist Ricardo met zijn 54e  zet eindelijk, na een dubieuze voortzetting van zijn tegenstander geforceerd een schijf  te winnen. En toen zijn tegenstander nog een schijf offerde, om ook door te kunnen breken, was de rest voor Ricardo slechts een kwestie van geduld. Ric won zeer gedecideerd.

 

Eindstand Dez Laren – Lelystad 9-11.

 

 

 

09-12-2017                                     Ook de inwendige mens wordt niet vergeten.

 Teleurstellende nederlaag damclub Lelystad tegen WSDV3 uit Wageningen.

 

Hans Luchies van het bezoekende team, nam al heel vroeg in de opening een hekstelling in. En dat een hekstelling in die vroege fase van het spel weinig zin heeft, liet Wiebren de Vries dan ook hardhandig merken. Op de 17e zet zette Wiebren de aanval in, d.m.v. een combinatie welke hem een volle schijf opleverde en later de winst (2-0).Een waar klassiek gevecht ontwikkelde zich in de partij tussen Cyril Sluisdom en Henk Hoksbergen. Echter op de 37e zet nam Hoksbergen een combinatie. Hij gaf 5 schijven weg en pakte er 4 terug, maar overzag dat de dam die hij nam met 1 om 1 terug gepakt kon worden. En met een schijf meer won Cyril de partij daarna spoedig (4-0).

Aan bord 4 trof Huub Nollet Jozef Linssen, die toevallig jaren geleden (in 2006) ook zijn directe tegenstander was, toen Lelystad het moest opnemen tegen WSDV2 in de tweede klasse C. ook dat treffen eindigde in een puntendeling. Jozef Linssen nam op de 19e zet een halve hekstelling in, maar op de 28e zet zag Huub kans dit te verbreken middels een 4 om 4 combinatie. In het eindspel volgde er nog een doorbraak, maar Huub kon de doorgebroken schijf simpel terug gooien en in de stand die toen ontstond zagen de heren geen winstkansen meer en tekenden de vrede (5-1).Tot dan toe een prachtig vooruitzicht op een overwinning maar……………De sluwe vos Nico Valkenburg vlocht na zet 29 van Don Khedoe een fraaie dubbelslag in de stand. Zie diagram 1.

 

 diagram 1.

 

Na de achterloop 29. 30-25 volgde n.l.

 

29. …………   24-30

30. 25x23    18x38 

31. 35x24    38-42

32. 26-21     17x26 

33. 27-21     26x17

34. 31-26     42x31

35. 26x37 

Don vocht met een schijf achter voor wat hij waard was, maar kreeg geen kans meer tot herstel (5-3).

 

In de partij van Boike Mathoera tegen Mara Langeveld, nam zij een kettingstelling op de 23e zet, maar dit kon enkele zetten later door Boike verbroken worden, met een gelijkwaardige strijd tot gevolg en remise als resultaat (6-4).

 

In zijn partij tegen het 12 jarige jeugdtalent Ivar Smijers dwong Sam Pryor zijn jonge tegenstander een schijf te offeren, en omdat Sam zelf min of meer vast kwam te staan moest ook hij offeren, om los te komen en door te kunnen breken. En op het moment dat Sam de damlijn bereikt had en orde op zaken wilde stellen, zag Ivar zijn kans schoon en nam de bevrijdende plakker met remise als gevolg (7-5).

 

De partij Dirk van Roozelaar tegen Kees Maliepaard liep tot de 23e zet min of meer gelijk op, tot dat Maliepaard een grote ruil nam. De stand bleef qua schijvenaantal wel gelijk, maar de heer Maliepaard kreeg met die ruil een belangrijke ontwikkelingsvoorsprong welke hij keurig benutte, en rond de 38e zet kon hij bovendien nog geforceerd een schijf winnen en Dirk daarna op de knieën dwingen (7-7).

 

 

De volgende partij tussen Bert Zijlstra en Wim van Mourik was van begin tot eind een gelijkwaardige partij. De heren gaven elkaar geen duimbreed toe en tekenden op de 52e zet de vrede (8-8).

 

 

De partij van Ricardo Tong Sang tegen Cor Langeveld liet een heuse hekstellingspartij zien. Althans tot op zekere hoogte. Want de speler van de Wageningse damploeg behandelde de hekstelling wel goed maar, Zijn aandacht verslapte toen Ricardo de hekstelling had verbroken, want op de 39e zet kon Ricardo zowaar nog een winnende combinatie uithalen. Toen Ricardo mij in een App bericht dit aangaf, heb ik de partij nagespeeld en vond het volgende.

 

Zie diagram 2.

  

 diagram 2.

 De winnende combinatie voor Ricardo met zwart aan zet in diagram 2 is als volgt. (28-32) nu kan wit op twee manieren slaan. Slaat wit met A) 37x28 dan volgt (07-11)  16x18  en (13x44) of  (13x42) met winst.

 

Terug naar diagram 2.

 

Zwart speelt dus (28-32)  slaat wit nu B) 38x27  dan volgt (17-21)  26x17  (12x32)  gevolgd door  (07-11)  16x07  (08-12)  07x18 en (13x44) met winst.

 

Helaas vond Ricardo dit niet tijdens de partij, met remise als resultaat.

 

 

In zijn partij tegen Jaap Vink moest Valentino in het eindspel alle zeilen bijzetten, om te overleven. De stand zag er behoorlijk moeilijk uit, maar door de spanning vergaloppeerde Valentino zich door per abuis een schijf weg te geven en maakte daarmee zelf een eind aan de strijd en gaf teleurgesteld op.

 

Eindstand 9-11.

 

25-11-2017

Damvereniging Lelystad geeft kansrijke voorsprong uit handen in Bennekom.

 

Valentino Tjokro opende al heel snel de score voor Lelystad tegen Johan de Haas. In de zogenaamde Keller variant vlocht Valentino na nauwelijks 24 zetten, een fraaie dubbele dreiging in de stand. En hoe zijn tegenstander ook sloeg, er volgde altijd  een tweede combinatie naar dam. En Johan de Haas kon opgeven (0-2).

 

Een fraai klassiek gevecht was die tussen Hans Larooij en zijn jonge opponent Tom van Well. Op de 36e zet voerde de Lelystedeling een combinatie uit, met doorbraak naar dam, welke actie Hans wel twee schijven kostte. Op zet 41 kon het damtalent van Bennekom, de dam met gelijk blijvende stukken onschadelijk maken. En kort tijd later werd remise overeen gekomen (1-3).

 

Sam Pryor zorgde middels een prachtige rondslag tegen Gerrit Alink voor de tweede Lelystadse overwinning (1-5).

 

Wijnand Groen was op het 9e bord ingezet en stuitte op Jonathan Scheurwater, het andere jeugdtalent van de Bennekomse formatie. Wijnand leek zich in deze partij als een vis in het water te voelen na zijn geslaagde openingsopzet. Maar de jongeling van Bennekom kon niet echt in problemen worden gebracht, en bereikte zonder al te veel moeite veilloos de remise haven (2-6).

 

Boike Mathoera speelde met zwart een sterke positiepartij, maar helaas was hij te slordig in het eindspel, welke winst hij voor het oprapen had.

 

  

 

Nadat Frans Lamers, dam haalde op veld 1, kon Boike meteen uit maken via (24-30) 25x34 (19-23) 01x29 en (47x02). En de partij is over en uit.  Helaas zag Boike dat te laat en moest zwaar teleurgesteld in remise berusten (3-7).

 

De toppartij van Huub Nollet tegen Coen Bommel, was ook een lust voor het oog, met allerlei technische hoogstandjes en leerzame momenten. De spelers met de hoogste rating van deze dag gaven elkaar geen duimbreed toe. En op de 47e zet koos Coen Bommel voor de veilige en zekere remise doorbraak (4-8).

 

De remise uitslag even later tussen Ricardo Tong Sang en zijn directe tegenstander Hans Robben bleek achteraf een volkomen onterechte uitslag, want na het gespeelde(14-20) op de 34e zet van zwart, kon Ricardo winnend uithalen (zie diagram hieronder).

 

 

Vanaf de diagram speelde Hans Robben met zwart (14-20)? En hier had Ricardo winnend kunnen vervolgen met 28-22 (17x39) 43x34 (20x29) en 34x01 met winst. Op dat moment ontbrak de scherpte bij Rik, blijkbaar want hij liet dit buitenkansje aan zijn neus voorbij gaan, met remise als gevolg (5-9).Don Khedoe die het normaal gesproken uitstekend doet tegen sterke spelers, vond in Gerrit Stunnenberg een speler waar hij diep voor moest buigen. Nadat Gerrit Stunnenberg de partij positioneel al min of meer in de pocket had, ronde hij het karwei definitief af met een slimme ruil, waarna Don zich gewonnen moest geven (7-9).

 

In zijn partij tegen Alex van Harn kwam Cyril Sluisdom op enig moment, in een zeer moeilijke fase terecht. Rond de 35e zet miste van Harn zelfs een winnende maar best wel ingewikkelde variant, die beide spelers, waarschijnlijk door de spanning niet hebben gezien. De heer Stunnenberg liet dat na afloop zien. En met een positioneel mindere stand bereikte de Lelystedeling uiteindelijk toch veilig de remise haven (8-10).De spanning was te snijden, want de Lelystadse formatie had nog 1 punt nodig voor de overwinning. En dat was mogelijk op het moment dan Annemieke Stunnenberg offerde en achter twee schijven kroop. Maar Wiebren koos voor een slechtere variant en verloor pijnlijk.

 

Eindstand 10-10.

 

 

 

 

De damdag op zaterdag 18 november 2017.

 

 

 

STILTE VOOR DE STRIJD.

 

Jaarlijkse damdag knus, maar bovenal oer gezellig.

 

 

 

De organisatie van de 45e damdag Lelystad, was aangenaam verrast, dat er zaterdag 18 november, dammers uit de verre omtrek naar Lelystad kwamen.

 

Niet alleen uit Lelystad maar ook vanuit, Hoofddorp, Zeewolde, Alphen a/d Rijn, Leeuwarden, Dronten, Bergambacht, Urk, Rotsterhaule, Genemuiden, Doetinchem, Laren, Bussum en Voorburg.

 

Een toernooi dus van nationale allure.

 

 

 

In de Hoofdklasse groep A werd de sterke dammer Sjoerd Koopman uit Rotsterhaule (rating 1264) met 4 punten, zoals verwacht eerste in de poule. Maar het ging bepaald niet van een leiendakje, want zowel tegen Wiebren de Vries als tegen Cyril Sluisdom, kwam hij niet verder dan remise.

 

Voor de tweede plaats moesten Cyril Sluisdom en Wiebren de Vries beiden met 3 punten, beslissingswedstrijden spelen. Na twee barrages van 5 minuten trok Cyril Sluisdom aan het langste eind en mocht de tweede prijs mee naar huis nemen.

 

 

 

In de Hoofdklasse poule B werd toernooi tijger Jan Terpstra uit Leeuwarden, ook met 4 punten eerste in de poule. Hennie de Ruiter uit Zeewolde eiste de tweede plek op in poule B na een spannende barrage tegen Siep Hamster uit Dronten.

 

Voor de wisselbeker in de hoofdklasse moesten Sjoerd Koopman en Jan Terpstra barrages spelen. En Jan moest eveneens na twee barrages zijn meerdere in Sjoerd erkennen. En de wisselbeker ging naar Sjoerd.

 

 

 

In de Eerste klasse poule A was het opnieuw good old Cees Kentie uit Bergambacht, die met 5 punten de eerste plaats opeiste. De heer Kentie was de oudste deelnemer met zijn 83 lentes van dit toernooi. Gerrit Roeterdink uit Laren, werd met 3 punten 2e in de poule. En de wisselbeker van de eerste klasse ging naar Erwin Meiresonne uit Genemuiden, die ook met 5 punten in de eerste klasse B de 1e plaats veroverde. De tweede plaats in poule B was voor Arie van Diggele uit Alphen a/d Rijn met 4 punten.

 

 

 

In de tweede klasse A was de spanning ook te snijden. Zowel Anne Bouwer uit Zeewolde als Rene Runhaar uit Bussum eindigden met 4 punten op een gedeelde 1e plaats. Met de barrages was Rene Runhaar toch sterker en mocht de beker voor de 1e prijs in ontvangst nemen, en Anne Bouwer de beker voor de 2e plaats.

 

In de tweede klasse B, was de 13 jarige Albert Hendrik Snijder uit Urk, heer en meester. Hij won al zijn partijen en kon breed lachend zowel zijn eigendomstrofee als de wisselbeker in ontvangst nemen. In zijn poule werd Aart Hanekamp uit Dronten met 3 punten 2e.

 

In poule C werd Ger Braspenning uit Lelystad 1e met 5 punten, terwijl het andere jeugdlid van de vereniging Urk aan zet, de 2e plaats opeiste.

 

 

 

 

Uiterste concentratie.

 

                                             

  Damdag Lelystad 18 november 2017

 

 

 

         naam van de speler                    plaats                 punten               stand

 

                                               HOOFDKLASSE

A

Sjoerd Koopman

Rotsterhaule

4

1 + wisselbeker

A

Cyril Sluisdom

Lelystad

3

2 (na barrage)

A

Wiebren de Vries

Dronten

3

3 (na barrage)

A

Meinze Feenstra

Leeuwarden

2

 

 

B

Jan Terpstra

Leeuwarden

4

1

B

Hennie de Ruiter

Zeewolde

3

2 (na barrage)

B

Jan Snijder

Urk

2

4

B

Siep Hamster

Dronten

3

3 (na barrage)

 

                                                 EERSTE KLASSE

A

Cees Barends            

Lelystad

2

3 (sb 8)

A

Gerrit Roeterdink

Laren (Gld)

3

2

A

Wijnand Groen

Lelystad

2

4 (sb 5)

A

Cees M. Kentie

Bergambacht

5

1

 

B

Erwin Meiresonne

Genemuiden

5

1 + wisselbeker

B

Arie van Diggele

Alphen a/d Rijn

4

2

B

Hans Larooij

Lelystad

1

4

B

Anne de Jong

Lelystad

2

3

 

                                                 TWEEDE KLASSE

A

Anne Bouwer

Zeewolde

4

2 (na barrage)

A

Tom Sprink

Voorburg

2

3 (sb 8)

A

René Runhaar

Bussum

4

1 (na barrage)

A

Ton Orriëns

Sinderen

2

4 (sb 4)

 

B

Aart Hanekamp

Dronten

3

2

B

Albert Hendrik Snijder

Urk

6

1 + wisselbeker

B

PatrickTheelen

Lelystad

2

3

B

Johan Meiresonne

Genemuiden

1

4

 

C

Jan van Agteren

Lelystad

0

4

C

Albert Koffeman

Urk

4

2

C

Ger Braspenning

Lelystad

5

1

C

Theo Blom

Hoofddorp

3

3

 

 

 

 

Diep nadenken.

 

 

 

11-11-2017

 

 

Forse winst voor Lelystadse dammers.

 

 

 

In de vierde ronde van het damkampioenschap voor clubteams in de landelijke tweede klasse heeft het eerste team van damclub Lelystad fors uitgehaald, tegen de dammers uit Westerhaar.

 

Met niet minder dan 15-5 werden de dammers van Witte van Moort van het bord geveegd.

 

 

 

Nadat Wijnand Groen zijn team op voorsprong had gezet, door Bennie Hendriks d.m.v. een doorbraak foefje.

 

In een 7 om 7 stand leek het heel even op een puntendeling uit te draaien, maar Wijnand bereikte eerder de damlijn en kon zo de snode daden van zijn tegenstander de kop in drukken (2-0).

 

 

 

Dirk van Roozelaar en tegenstander Bennie Hessing gaven elkaar geen duimbreed toe, en bleven tot het eind aan toe scherp spelen. En na de onvermijdelijke wederzijdse doorbraak tekenden de heren de vrede (3-1).

 

 

 

Boike Mathoera en de over het algemeen als taaie rakker bekende Hilco Harms vochten samen een mooi klassiek gevecht uit. Zeer correct gespeeld tot het late middenspel. Want daar bewees Boike de geheimen van het klassiek net iets beter te beheersen. Er volgde een slimme doorbraak actie, welke rond de 46e zet werd ingezet, en even later kon Hilco Harms het opgeven (5-1).

 

 

 

De partij Don Khedoe tegen Bert Nieboer werd een fraai positioneel gevecht. Totdat Nieboer in het eindspel dacht rustig achterover te kunnen gaan leunen, en achteloos zijn dam op het verkeerde veld posteerde.

 

En op de bekende Don Khedoe manier werd de fout genadeloos afgestraft (7-1).

 

 

 

De partij tussen Wiebren de Vries en Benny Lawant ging lange tijd gelijk op. En zoals de meeste partijen deze middag pas in het eindspel beslist werden, was het ook bij Wiebren het geval. In het late eindspel in een 4 om 4 stand ging Lawant in de fout. Wiebren brak door op Lawants linkervleugel en de sympathieke Westerhaarder had het nakijken (9-1).

 

 

 

Het leek op dit moment wel prijsschieten, want hoewel Maaike Noppers (de enige dame in het team van Witte van Moort), zich kranig weerde tegen het krachtspel van Huub Nollet, moest ze uiteindelijk toch in Huub haar meerdere erkennen.

 

Het eindspel lesje van de Lelystedeling was even fraai als effectief (11-1).

 

 

 

Het prijsschieten ging door, want Mark Paters die na 9 jaar afwezigheid zijn rentree maakte in de damarena dit jaar, beging een enorme blunder in zijn partij tegen Bert Zijlstra.

 

In een potremise partij vergaloppeerde Paters zich, en liet zich door een simpele 1 om 2 verassen en diep teleurgesteld moest ook hij zich gewonnen geven (13-1).

 

 

 

Na de 37e zet Koert Meuleman, liet Cyril Sluisdom ten onrechte een grote ruil toe. Enigszins teleurgesteld moest hij constateren dat deze grote ruil uiteindelijk niets had opgeleverd. Integendeel leverde dat makkelijker spel op voor zijn tegenstander, met remise als gevolg (14-2).

 

 

 

Bijzonder verassend was het resultaat van de partij Ricardo Tong Sang versus Willem Fokkert met een 300 punten lagere rating dan Ricardo. Binnen een uur spelen stond Ricardo al een schijf achter, het gevolg van een dubbele dreiging van zijn opponent. Wellicht geschrokken door deze snelle actie van Fokkert gaf Ricardo onnodig een schijf weg. Omdat hij dacht die schijf toch kwijt te zijn. Niets was echter minder waar, want met een simpele 3 om 3 kon Ricardo de stand gewoon gelijk houden. Rond 14.30 uur werd Ricardo opnieuw in het nauw gedreven, waardoor hij gedwongen werd andermaal een schijf weg te geven.

 

Ricardo bleef er echter in geloven en bleef ondanks twee schijven achterstand knokken alsof zijn leven er van af hing, en haalde zowaar tot ieders verbazing nog een puntendeling uit deze zwaar bevochten strijd (15-3).

 

 

 

Wellicht de mooiste partij van de dag en ook de langste, was die tussen Sam Pryor en Lars Knol. Lars had 2 dammen en 2 schijven, tegen 1 dam en 1 schijf van Sam. De Westerhaarder wist zo zijn stukken te positioneren dat Sam geen kant meer op kon, en moest opgeven. Eindstand 15-5. Een ruime overwinning welliswaar maar dat zeker niet over een leien dakje ging.

 

 

28-10-2017

Spannende damstrijd in en tegen Kampen

 

Het begon al vroeg met een teleurstellende nederlaag van Robby Koendjbiharie, die blijkbaar onvoldoende geconcentreerd in een beginnerszetje trapte, tegen Harmen Reuvekamp. En met het schaamrood op de kaken staakte hij onmiddellijk de strijd (0-2).

 

Wijnand groen kwam al binnen een uur een schijf achter, wat hem de hele verdere partij, parten speelde. En na lang zwoegen tegen beter weten in gaf hij Henk Kamminga de hand (0-4).

 

Het leek alles behalve fraai voor de Lelystedelingen na de snelle achterstand, van 4 punten. Maar ze bleven er in geloven en gingen er nog eens extra voor zitten.

 

Inmiddels was Cyril Sluisdom in een enerverende strijd verwikkeld geraakt tegen de sluwe Arie Heikoop. Maar alle slimme foefjes van Heikoop, werden doorzien.

En rond de 36e zet wist de Lelystedeling een forcing in de stand te vlechten, die niet of nauwelijks te pareren viel. En na lang nadenken kwam er een antwoord die de Lelystedeling verwachtte en met een lichte combinatie maakte hij een eind aan de strijd, waardoor de achterstand werd verkleind (2-4).

 

Daarna volgde een rustige en gelijkwaardige strijd tussen Boike Mathoera en Teun van Gelder, welke zoals verwacht ook in een puntendeling eindigde (3-5).

 

Ricardo Tong Sang en Wim Dekker gaven elkaar geen duimbreed toe. Wim Dekker van Kampen kon ondanks zijn hogere rating niet zijn wil opleggen, met remise als gevolg (4-6).

 

De spelers van SSS Kampen werkten keihard om de voorsprong te behouden, want korte tijd later volgde opnieuw een puntendeling in de partij Don Khedoe – Gerlof de Jong (5-7).

 

Even leek het er op dat Valentino Tjokro de stand gelijk zou trekken, omdat hij positioneel iets beter stond. Maar de sterk verdedigende Harm Kist, bleef alert en liet zich niet beetnemen.

Nadat Harm achter 3 schijven kroop, plakte Valentino en haalde een dam. Met de behaalde dam probeerde Valentino te verhinderen dat Harm Kist zelf naar de damlijn kroop, maar door de grote overmacht aan schijven, kon de speler van Kampen makkelijk enkele schijven weggeven en zelf damhalen, en de remise was een feit (6-8).

 

Het duurde lang, maar uiteindelijk was het Bert Zijlstra die zijn tegenstander Johan Wezenberg in grote problemen wist te manoeuvreren. Langzaam, maar na iedere zet brokkelde de ogenschijnlijk solide stand van Johan Wezenberg af.

Elke zet van Bert was duidelijk daar ook op gericht. Het leek op een bepaald moment, dat Bert bezig was een demonstratie in het eindspel te geven.

En net toen Wezenberg dacht een ontsnapping te hebben gevonden, volgde een fantastisch mooi eindoffensief van de Lelystedeling en aan alle illusies van de sympathieke heer Wezenberg kwam een abrupt eind (8-8).

En eindelijk het na bijna 4 uur dammen was de stand gelijk getrokken.

 

En voor de eerste keer kwam Lelystad zelf voor in deze spannende strijd.

Want ook Dirk van Roozelaar was in bloedvorm en speelde deze middag de sterren van de hemel. Reeds in het middenspel zagen omstanders hoe hij langzaam maar zeker zijn tegenstander Henk Ramon, op de knieën dwong, om in een later stadium. (Het zo belangrijke eindspel) de vruchten van te plukken. De 5 om 3 eindspel met wederzijds een dam. Was voor Dirk dan niet zo moeilijk meer om in winst om te zetten (8-10).

 

De spanning was op dat moment te snijden, zou het dan toch gaan gebeuren leek van de gezichten af te lezen. Alles was van die laatste partij afhankelijk.

Want als Sam Pryor het hoofd koel houd, en er nog een remise uitsleept tegen de sterkste dammer van SSS Kampen dan wint Lelystad met (9-11).

Maar helaas was het eindspel van Sam Pryor tegen Nico Lugthart niet meer te redden voor Sam. Met een hele fraaie winstforcing maakte Lugthart een einde aan de partij en won.

Eindstand 10-10.

 

====================================================================================

30-09-2017 

Lelystad legt het af tegen Dios /IJsselstreek

 

In de tweede ronde van het nationaal damkampioenschap voor clubteams in de tweede klasse, heeft het eerste team van damclub Lelystad de wedstrijd tegen het combinatie team Dios/IJsselstreek met 9-11 verloren.  

Kinderlijk eenvoudig liet Boike Mathoera zich combinatief aftroeven door zijn opponent Jaap Vos. Na een achterloop van Boike zette Jaap Vos hem slim op een 2- slag, welke hem hoe dan ook een schijf zou kosten. En niet alleen een schijf maar ook de partij ging verloren (0-2). 

Kort daarna volgde een gelijkwaardige remise van Robby Koendjbiharie tegen Gerrit Klompenhouwer (1-3).  

De partij van Huub Nollet tegen Harry Vos liep lange tijd gelijk op, tot Harry Vos rond de 45e zet kans zag te combineren. Hij gaf maar liefst 4 schijven weg en sloeg er 3 naar dam. Even leek die actie op Huub’s ondergang uit te draaien, maar hij verdedigde zich uitstekend en bereikte veilig de remise haven (2-4). 

Maar Lelystad bleef op achterstand want ook clubkampioen Don Khedoe werd op een combinatie getrakteerd, rond de 38e zet. Hij verloor daardoor een schijf en tegenstander Jay Amatmoestar gaf hem geen kans meer tot herstel (2-6).  

In zijn partij tegen Bernard Renting had Ricardo Tong Sang alle geluk van de wereld. Een verkeerde tempo op de 49e zet werd Renting fataal. En Lelystad kon het gat verkleinen (4-6).  

Sam Pryor nam een combinatie naar dam, maar overzag de verraderlijke tegen combinatie van zijn tegenstander Gerard Korten. En zwaar teleurgesteld moest Sam zich gewonnen geven (4-8).  

Dirk van Roozelaar kan terug zien op een gelijkwaardig sterke positiepartij, tegen C. Keurentjes (5-9).  

Cyril Sluisdom had eigenlijk ook een beetje het geluk aan zijn zijde, in zijn partij tegen Toon Baks. Toon Baks stond welliswaar slecht, maar kon toch op de 57e zet remise forceren, maar hij overzag dat buitenkansje, en verloor daarna kansloos (7-9).  

De partij Bert Zijlstra – Dick Reurink was tot aan het middenspel enigszins gelijk opgaand. Daarna rond de 47e/ 48e zet nam de druk toe. Maar met Bert’s 50e zet kwam er weer wat lucht voor Reurink. Over en weer werden er fouten gemaakt. Maar nadat Dirk Reurink op de 65e zet opnieuw een remise combinatie miste, liet Bert Zijlstra hem niet meer ontsnappen (9-9). En met deze overwinning kwam Lelystad eindelijk op gelijke hoogte en de hoop was gevestigd op de laatste partij van Wiebren de Vries tegen Gert Wisselink. 

In tijdnoodfase deed Wiebren rond de 48e zet de ene foute zet na de andere (vanwege de tijdnood kon hij niet de betere zetten berekenen) en Gert Wisselink hoefde niets anders te doen dan het capituleren van zijn tegenstander af te wachten. En rond de 53e zet was capitulatie inderdaad een feit.  

Eindstand (9-11).

 

==================================================

 

Damseizoen weer begonnen, goede start voor Lelystad

 

16/09/2017 

Damteam Lelystad wint overtuigend  

In de 1e ronde van het nationaal damkampioenschap voor clubteams in de 2e klasse heeft het 1e team van damclub Lelystad fors uitgehaald tegen het combinatieteam Hartholt Olie  uit Heino. Met 7 -13 werd Hartholt Olie in eigen huis verslagen. 

Met deze uitslag kwam het 10-tal van Heino nog goed weg,  want Dirk van Roozelaar kreeg de winst op een presenteerblaadje aangeboden. In een 1 zet diepe combinatie met doorbraak naar dam had hij de partij kunnen beslissen. Dirk overzag dat buitenkansje en Jan v d Kolk kon met een puntendeling wegkomen.  

Ook Valentino Tjokro had in een 4 om 2 eindstand tegen Henk Smit goede winstkansen, maar het blijven jagen op een stuk van Valentino lukte de Heino’er wonder wel. En de ontstane 3 om 1 stand was niet meer te winnen, met remise tot gevolg.  

Wiebren de Vries kwam in zijn partij tegen Jan Rensink in hevige tijdnood en in die tijdnoodfase blunderde hij, waardoor Rensink middels een hielslag op beslissend voordeel kwam, en Wiebren het kon opgeven.  

Maar met 5 overwiningen aan Lelystadse zijde viel er niets af te dingen op de overwinning van het Lelystadse 10-tal.  

De gedetailleerde uitslag: 

 

Hartholt Olie                    - Dc Lelystad 

 

1.  H. Smit                          - V. Tjokro                          1-1

 

2.  V. Lievense                  - R. Tong Sang                   0-2

 

3.  J. Rensink                     - W. de Vries                     2-0

 

4.  . Dijk                            - S. Pryor                             0-2

 

5.  E. Ploeger                     - R. Mathoera                   0-2

 

6.  G. Klaseboer               - B. Zijlstra                         2-0

 

.  W. Leijssenaar           - W. Groen                        1-1

 

8.  B. Straetemans          - C. Sluisdom                    0-2

 

9.  J. v d Kolk                     - D. van Roozelaar          1-1

 

10.M. Schotman              - R. Koendjbiharie          0-2

 

eindstand                                                                         7-13

 

=====================================================

 

18 februari 2017 Definitieve degradatie na teleurstellend seizoen 

Het eerste team van damclub Lelystad delft het onderspit tegen mede degradatie kandidaat Heerenveen 2.  

De eerste uitslag liet lang op zich wachten, doordat invaller Wijnand Groen aanvankelijk goed partij gaf tegen G. van de Molen. De tactische opstelling leek goed uit te pakken. Wijnand had namelijk een speler van gelijk niveau qua rating, maar de gelijkwaardigheid was op het dambord na 30 zetten ver te zoeken. Van de Molen veroverde met enkele krachtzetten eerst de centrumvelden, en drukte de Lelystedeling daarna positioneel van het bord (0-2). 

Gelukkig trok Sam Pryor korte tijd later de stand weer gelijk. Sam’s 28e zet leek een onschuldige opbouw zet, maar er zat veel meer achter. Zijn opponent U. Koopman mocht niet achter de twee aangeboden schijven lopen, vanwege een niet al te moeilijke, maar zeer venijnige plakker, met schijfwinst. Niet achterlopen zou Sam de mogelijkheid hebben gegeven om het klaverblad van de tegenstander in een wurggreep te nemen. Het eerste gebeurde, de tegenstander kroop achter twee stukken, en verloor eerst een schijf, en middels een schitterende combinatie daarna, met doorbraak naar dam pakte Sam de winst (2-2).  

Don Khedoe trof ook een speler van gelijk niveau Martin Boersbroek (995) en Don (993), maar veel bijzonders valt er over deze partij niet te vertellen, want het werd één grote hakpartij van begin tot end, waar Boersbroek zich het meest schuldig aan maakte. En nadat er over en weer nog drie schijven over waren besloten de heren de punten te delen (3-3).  

In de partij Boike Mathoera tegen Iepie Poepjes, ontstond de indruk dat Boike wellicht te vroeg tevreden was met remise. In een 4 om 4 stand waarbij mevrouw Poepjes nog ver op eigen speelhelft stond met haar schijven en Boike dus behoorlijk tempo voordeel had,  was doorspelen zonder meer een betere optie (4-4).  

Helaas liet Ricardo Tong Sang ergens in zijn partij tegen J. Jongsma de winst lopen. Het begon met een prachtig positioneel offer op de 45e zet. En daarna was het eigenlijk een kwestie van techniek, om zijn tegenstander op de knieën te dwingen. Maar door een verkeerde voortzetting of beter gezegd een verkeerde volgorde van de voortzettingen, vond Jongsma een eveneens prachtig tegen offer, waarna de rollen omdraaide en Ricardo hard moest werken om remise veilig te stellen (5-5). 

De spanning was op dat moment te snijden.  

Een goede voorbereiding is vaak het halve werk, ervoer Cyril Sluisdom in zijn partij tegen J. Modderman. Het toeval wil dat Cyril alle partijen uit deze competitie van Modderman, had nagespeeld en daardoor precies wist, waar deze speler in klassieke standen op aanstuurt. Op zijn 34e zet echter, speelde modderman een lok zetje, door een damcombinatie open te zetten. De Lelystedeling trapte hier niet in, en in het verdere verloop van de partij bleek de zogenaamde lok zet juist een positioneel zwakke zet te zijn. Want vanaf dat moment lag het initiatief volledig bij Cyril Sluisdom.  Alle trucks en valletjes van Modderman ten spijt (7-5). 

En Lelystad nam na 4 uur spelen eindelijk de leiding.  

Maar helaas was de vreugde van korte duur, want Cees Barends liet zijn tegenstander J. Veld met een simpele 1 om 1 ruil doorbreken. En die doorbraak was voldoende voor Heerenveen om de stand weer recht te trekken (7-7).  

Wiebren de Vries miste in het eindspel tegen M. Zijlstra tot 2 keer toe de remise variant. En trapte uiteindelijk door damblindheid in een simpele 1 om 2 en het was over en uit (7-9).  

Bert Zijlstra had tegen W. v/d Molen een gelijkwaardige partij, maar op de 54e  zet offerde Bert merkwaardig genoeg een schijf, wat sommige omstanders niet zo goed begrepen, althans de noodzaak van dat offer. Meteen richting de damlijn met bijvoorbeeld 30-24 was wellicht beter,omdat hij uiteindelijk met een schijf meer  het eindspel in zou gaan. Van de Molen zou namelijk zelf moeten offeren om ook door te breken. Maar na een 10 tal zetten werd tot remise besloten (8-10).  

In zijn partij tegen R. Veldstra zou Valentino een schijf verliezen. Maar na lang nadenken en rekenen toch een doorbraakcombinatie. Er verdwenen maar liefst 5 schijven van het bord en slechts 3 van Valentino’s tegenstander. Het was voor van de Velde dan ook niet zo moeilijk om remise te maken, want dan was de buit ook binnen voor Heerenveen.  

Eindstand (9-11).

 

================================================

 

4 februari 2017

 

Huilen met de pet op voor dammers Lelystad  

De wedstrijd tegen Roden/Leek uit Leek was voor damclub Lelystad huilen met de pet op. Maar liefst 4 spelers delfden het onderspit.

 

Invaller Hans Larooij was de eerste die het onderspit moest delven. Op zich speelde Hans een goede partij in de Hollandse opening. Bij zet 30 ging Hans echter in de fout, door een verkeerde ruil. Was de ruil goed genomen en naar het centrum gericht was de stand gelijk gebleven (2-0). 

 

Cees Barends moest diep gaan voor de remise tegen Jouke de Haan. Maar na noeste arbeid gelukte het hem veilig de remise haven te bereiken (3-1).

 

 Cyril Sluisdom trof per toeval een oud bekende. In 2014 in de bondscompetitie en in Paramaribo tijdens het Roethof Open toernooi, Bert Begeman nam geen risico’s gezien zijn ervaring in 2014, En speelde voorzichtig maar wel gedegen naar een veilige remise toe (4-2). 

 

Tegen Dennie van Dijk ging Bert Zijlstra gelijk op. Dwz tot kort, na het spannende middenspel, want daarna moest Bert, zeer alert manuvreren, om niet in gemene valletjes te trappen. En dat is over het algemeen Bert wel toevertrouwd, en hij haalde zonder problemen de remise haven (5-3). 

 

Ricardo Tong Sang trof de topscoorder Eric van Sonderen van Roden/Leek, die op dat moment 12 uit 8 gescoord had. Niets wees er op dat laatst genoemde zijn score naar 14 punten zou tillen, maar vakkundig werd Ricardo naar een moeilijk te hanteren middenspel gemanuvreerd, om het later in het eindspel definitief af te maken (7-3). 

 

Wijnand Groen en Dirk van Roozelaar hebben tegen respectievelijk Jaap Huizinga en Bert Honderd alles gegeven wat ze in huis hadden, maar de meer ervaren tegenstanders van Roden/Leek met bovendien ook hogere ratings bleken toch te sterk en beide Lelystedelingen moesten buigen (11-3).  

 

De tegenstander van Sam Pryor Fokke Smid, met een lagere rating hield Sam aardig bezig. Want wat Sam ook probeerde, werd door zijn tegenstander doorzien, met als gevolg een enigszins teleurstellende remise voor Sam (12-4). 

 

Valentino en Jan Harm Alkema gaven elkaar geen duimbreed toe en wat iedereen verwachtte gebeurde, namelijk een gelijkwaardige remise (13-5). 

 

Intussen was Wiebren de Vries bezig met een partij welke alle belangstelling trok. Iedereen was immers al uitgespeeld. Bijna alle omstanders taxeerden ondanks het materiaal voordeel van Wiebren de uitslag op remise. Bij normaal goed spel van zijn tegenstander en naamgenoot Roel de Vries, zou de partij n.l. ook in remise zijn geëindigd. Maar tot ieders verbazing posteerde Roel de Vries zijn dam precies op het verkeerde veld, en met een simpele 1 om 2 besliste Wiebren de langste partij van de dag in winst. 

 

Eindstand (13-7).

 

=====================================================

 

28 januari 2017 

Doek valt na 3 seizoenen 1e klasse 

Het zwaar gehandicapte damteam van Lelystad, welke al weken enkele vaste sterke basisspelers noodgedwongen moet missen door uiteenlopende persoonlijke omstandigheden, liep zaterdag j.l. opnieuw averij op in Leeuwarden. Om toch enigszins verassend te zijn werd een tactische opstelling uit de hoge hoed getoverd, welke ook bijna tot succes leidde. 

Dat bord 1 voor de meesten van dit verzwakte team van Lelystad, een probleem zou worden werd vooraf dan ook ingecalculeerd. Dirk van Roozelaar aan bord 1 werd in een verraderlijke kettingstelling genomen, welke zijn tegenstander Jan Algra een volle schijf en later ook nog de partij opleverde (2-0). Latere analyse gaf echter aan dat Dirk van Roozelaar, met een zelfde soort slagzet drie zetten later de verloren schijf terug kon winnen. Geen garantie uiteraard dat de uitslag anders zou zijn, maar in ieder geval zou de strijd met gelijke stukken verder kunnen gaan.  

Boike Mathoera hield zijn op papier veel sterkere tegenstander Bob Nuys keurig op remise. Tot vervelens toe bood Bob Nuys wel meer dan drie keer remise aan. Niet helemaal in de haak volgens de regels, maar ook dat soort vervelende zaken komen voor af en toe voor (3-1).  

Valentino Tjokro had zijn handen vol aan het stug verdedigende spel van Lucas Huitema. Maar op de 39e zet beging laatst genoemde toch een positionele fout, waarna Valentino een doorbraak combinatie kon nemen. 

Het spel ging nog wel even door, totdat Lucas Huitema op de 52e zet opnieuw in de fout ging, door achter een schijf van Valentino te kruipen. En de mokerslag die daarop volgde was meteen dodelijk (3-3).  

Bijzonder jammer was het gewonnen eindspel van Sam Pryor tegen Hylke Dykstra, welke door onnauwkeurig spel niet in winst werd omgezet, door de Lelystedeling. Maar met een teleurstellende remise moest hij uiteindelijk genoegen nemen (4-4).  

Bert Zijlstra speelde een gedegen partij tegen Nick de La Fonteyne. De heren gaven elkaar geen duimbreed toe, en na een enerverende strijd sloten zij de vrede (5-5).  

Hetzelfde geld voor de partij van Cees Barends tegen Theo Wolthers (6-6).  

De partij tussen Don Khedoe en Bernard Post ging lange tijd gelijk op, totdat Don op zijn 34e zet met het foutieve (8-12) vervolgde. Bernard Post liet dit buitenkansje niet aan zijn neus voorbij gaan. Hij combineerde vervolgens door eerst 4 schijven weg te geven en 3 terug te pakken maar wel met doorbraak naar de dam. Don knokte voor wat hij waard was en haalde alles uit zijn trukendoos om toch nog remise te halen, maar het mocht niet meer baten (8-6).  

Ricardo Tong Sang had het bepaald niet makkelijk tegen de enige vrouw in het team van De Oldehove mej. Munkhtuya Nasanbayar. Het eindspel vereiste uiterste nauwkeurigheid en volledige concentratie van Rik. Maar dat was hem wel toevertrouwd. En hoewel hij er diep voor moest gaan bereikte hij zonder kleerscheuren de remise haven (9-7).  

De partij Cyril Sluisdom tegen Geoffrey de La Fonteyne was ogenschijnlijk in het voordeel van de Lelystedeling qua materiaal. Maar niets is wat het lijkt. Want op geen enkele manier kon Cyril de winst vinden. En ook hij moest met remise genoegen nemen (10-8). 

De partij Wiebren de Vries tegen de veel sterkere Oege Dijkstra met een rating van maar liefst 1284 was een waar spektakel. Wiebren liet zich niet beïnvloeden door de hoge rating van zijn opponent en ging volop in de strijd. En zijn strijdlust zonder vrees werd met een gave remise beloond (11-9).  

Een nipte overwinning voor de Oldehove, welke misschien met een beetje meer geluk ook wat anders had kunnen uitvallen, maar dit is een feit. En hiermee is het doek ook definitief gevallen. Lelystad zal het volgend seizoen in de landelijke tweede klasse moeten gaan doen. 

 ===============================================================

 

21 jan 2017 Damvereniging Lelystad strijdend ten onder tegen Hijken DTC 2.

 

Ricardo Tong Sang was als eerste uit, maar tot aan de 55 zet is hij geen moment in gevaar geweest en eindigde de partij tegen Rik Smit in een gelijkwaardige remise (1-1).  

In zijn partij tegen Gerhard Dunning beging Cyril Sluisdom een verschrikkelijke blunder. De combinatie die hij zag en uitvoerde was verkeerd gezien. Dunning kon n.l. op twee manieren twee schijven slaan en dat laatste had Cyril compleet overzien, met een akelige nul als resultaat (1-3).   

In zijn partij tegen Herm Jan Brascamp leek Don Khedoe in het eindspel even positioneel wat beter te staan, maar Brascamp vond op het juiste moment de bevrijdende ruil naar remise (2-4).  

Boike Mathoera had beslist een ongelukkige paring. Hij trof n.l. Jan Mente Drent met een rating van 1340, maar liefst 400 rating punten meer dan Boike. Op de 31e zet nam Drent een ruil als voorbereiding op de hielslag die daarna volgde. Boike moest het vanaf dat moment met een schijf minder doen, en dat was voor de dammer uit Hijken, een kwestie van geduld, om de 2 punten binnen te halen (2-6). 

Op de 26e zet verraste Wiebren de Vries zijn tegenstander Benjo Verberkt met een schitterende combinatie. Wiebren met zwart gaf eerst twee schijven weg en won er daarna drie omdat verberkt op slag bleef staan zoals dat zo mooi heet, en niets tegen de achterloop van Wiebren de Vries kon uitrichten. Verberkt ging nog lang door, maar Wiebren vlocht  rond de 44e zet opnieuw een gemene combinatie in de stand welke dit keer meteen vernietigend was (4-6).  

Dirk van Roozelaar ging redelijk goed tegen de meer ervaren Bert Dollekamp, tot er op de 46e zet een combinatie in kwam, welke Dirk als het ware zelf had ingeluid, door achter een vijandig stuk te kruipen. Bert Dollekamp liet vervolgens drie stukken slaan en sloeg toe, met een doorbraak combinatie (4-8).  

Ook Cees Barends trof een speler (Henk Kalk) met een veel hogere rating. Maar dat was aan bord 1 wel verwachtbaar. Op de 44e zet offerde Henk Kalk een schijf om op Cees Barends rechtervleugel te kunnen doorbreken. Met gelijke stukken maar een gunstigere stand en bovendien nog de mogelijkheid van zijn tegenstander om nog twee dammen te halen, heeft Cees Barends doen besluiten toch maar op te geven (4-10).  

Eindelijk had Sam Pryor succes met zijn favoriete openingszet 31-27 . Op de 50e zet werd zijn opponent Jaap Knipper gedwongen een schijf weg te geven. Het prachtige eindspel wat daarna volgde was een lust voor het oog. Sam op zijn beurt offerde n.l. ook een schijf om doorbraak mogelijkheden van zijn tegenstander tot een minimum te beperken en om intussen zelf zo snel als mogelijk de damlijn te bereiken. Het leek de middag van de offers wel, want opnieuw offerde zijn tegenstander, om door te kunnen breken. De 4 om 3 stand (met 4 schijven voor Sam) die toen ontstond, vereiste uiterst nauwkeurig spel en opperste concentratie voor beide spelers maar met name voor de Lelystedeling die naar winst moest zien te schuiven. Maar vastberaden en met vaste hand schoof Sam de partij naar winst (6-10).  

Bert Zijlstra kwam rond de 47e zet wel een schijf voor tegen opponent Berend Plijter maar laatst genoemde had goed berekend dat de overgebleven stand niets meer zou opleveren dan een puntendeling, hetgeen ook geschiedde (7-11). En hiermee was het winnende punt voor Hijken binnen. 

Ook in de laatste bijzonder spannende partij tussen Valentino Tjokro en Siep Buurke werd gebruik gemaakt van het offer, welke zoals eerder vermeld veelvuldig van stal werd gehaald. Deze keer was het Valentino die hier gebruik van moest maken. Maar zelf met een schijf minder wist Valentino zich kranig te weren, en tot teleurstelling van zijn tegenstander het punt veilig te stellen (8-12).  

Een uitslag tegen de koploper waarmee te leven valt. Was de jammerlijke blunder van Cyril Sluisdom niet voorgevallen had de einduitslag misschien nog wat gunstiger geweest. 

 ========================================================================

 

10-12-2016 MTB Hoogeveen2 ook te sterk voor het Lelystadse damteam 

 

Op de 24e zet werd Valentino Tjokro onaangenaam verrast met een 2 om 3 doorbraakcombinatie, welke zijn tegenstander Gert Bosker 2 schijven opleverde. In zijn poging een schijf terug te winnen, zag hij in een flits een volgende combinatie aankomen, dit liet Valentino zich niet meer bewijzen en gaf zich gewonnen (2-0).  

Boike Mathoera speelde een gedegen positiepartij tegen de zeer ervaren Jan Bazuin. Beide spelers gaven elkaar echter geen duimbreed toe en, tekenden na een enerverende strijd uiteindelijk toch de vrede (3-1).  

Met zijn vervolg 27-22 op de 31e zet leek Alexander Slot een schijf te gaan winnen in zijn partij tegen Lelystedeling, Don Khedoe. Maar de ruil die daarop volgde was genoeg om de snode plannen van Alexander Slot te verijdelen. Maar op de 42e zet maakte Alexander Slot toch een fout, welke rigoureus  door Don werd afgestraft (3-3).  

Huub Nollet moest het opnemen tegen een van de vele jeugdspelers van het Hoogeveense team, Wouter Sosef. En dat de 12 jarige Wouter Sosef goed kan dammen bewees hij rond de 36e zet, met een venijnige damcombinatie, waarbij hij maar liefst 5 schijven weggaf om daarna met een drieslag dam te halen. Maar de schade voor Huub bleef beperkt, want de overgebleven 5 om 5 nadat de dam onschadelijk was gemaakt, was voor Huub voldoende om er minimaal remise uit te slepen (4-4). Tot dit moment ging de strijd nog gelijk op.  

Maar het team van Hoogeveen had nog meer gevaarlijke jeugd spelers ingezet. Op de 19e zet voerde Nicole de Vries, de 13 jarige kampioen van Nederland bij de meisjes pupillen  ook een combinatie uit tegen Sam Pryor, wat resulteerde in verlies van twee schijven. Sam kon vrijwel direct een schijf terug winnen en hoopte hiermee nog wat compensatie te kunnen verkrijgen, maar Nicole drukte Sam langzaam maar zeker de afgrond in (6-4).  

Rond zet 34 kwam Ricardo Tong Sang geforceerd door tegenstander Aike Smid een schijf achter, maar Ricardo bleef keihard doorknokken tot hij op de 61e zet de remise grens bereikt had. En enigszins opgelucht tekende hij de vrede (7-5).  

Cees Barends liet in zijn partij  tegen Gerard Bruins in het late 3 om 3 eindspel zich beetnemen. Door een slim offer bereikte zijn opponent eerder de damlijn en won (9-5). 

In de parij tussen Cyril Sluisdom en Be Brakels bleef het tot de 45e zet bijzonder spannend, met een licht positioneel voordeel voor Brakels. Twee zetten later waren de rollen  ineens omgedraaid, doordat Cyril een sterk stuk op het strategische veld 24 posteerde. De beste zet voor Brakels op dat moment was het offeren van een schijf welke hem uiteindelijk de partij kostte (9-7).  

Bert Zijlstra had het bepaald niet makkelijk tegen de op papier sterkste speler van dat team Be Eggens met een rating van 1228. Op de 21e zet offerde Bert een schijf, omdat de druk op zijn korte vleugel toenam. Dit offer bleek noodzakelijk, want ook de computer koos voor datzelfde offer zij het twee zetten later. Maar ondanks de schijf achter hield Bert het hoofd koel en moest routinier Be Eggens met remise genoegen nemen (10-8).  

Wiebren de Vries deed alles wat hij kon om Lelystad toch minimaal aan een punt te helpen. Maar zijn ervaren tegenstander Meint de Vries, zag kans met twee schijven door te breken. En daardoor kon Wiebren ondanks de dam die hij haalde niet meer bereiken dan een punten deling.  

Eindstand (11-9).

 

=====================================================

 

26 november 2016

 

Verzwakt damteam Lelystad niet opgewassen tegen Ons Genoegen Drachten. 


Rond de 13e zet met nog geen uur gespeeld te hebben blunderde Wijnand Groen in zijn partij tegen Wopke de Vries. Wijnand dacht een doorbraak te hebben, maar dat was slechts een gedachtenkronkel, want nadat Wijnand twee schijven had weggegeven, kwam hij tot zijn schrik erachter dat zijn tegenstander op twee manieren kon slaan. Wijnand liet het zich niet verder bewijzen en gaf meteen op (0-2).

In zijn partij tegen Jeroen Cremers werd Ricardo Tong Sang verrast met een slimmigheidje. Jeroen Cremers nam een twee om twee doorbraak. Ricardo kon de opmars naar dam van zijn tegenstander wel verhinderen, maar na de één om één ruil naar voren kwam de te ver naar voren gedrongen schijf van Ricardo onder zware druk te staan. Ricardo verloor die schijf en even later de partij (0-4).

Rond de 34ste zet ontstond er een situatie in de klassieke partij tussen Cyril Sluisdom en Eake Roosma, waarbij laatst genoemde speler geen goede zet meer had. Elke zet op dat moment kostte namelijk een schijf. Dat gebeurde ook maar door een slim offer van Roosma en goed verdedigend werk, viel er voor Cyril uiteindelijk niet meer te halen dan één punt (1-5).

De strijd tussen Huub Nollet en MF Gabriël Heerema was een taaie positiespel, waarbij Gabriël Heerema pas rond de 50ste zet grip op het spel van zijn tegenstander kreeg. En vanaf dat moment was het voor de sterkste speler van Drachten met een rating van 1391  slechts een kwestie van geduld (1-7).

De remise van Cees Barends tegen Richard Koot was goed voor een blauwe vermelding op internet, en terecht, want Cees kwam geen moment in gevaar tegen een speler met een rating welke ruim 200 punten hoger ligt dan die van Cees Barends (2-8).

Dirk van Roozelaar speelde een goede positie partij, maar vergat in het overmachtseindspel de beslissende dreun uit te delen. Dirk had in dat eindstandje reeds alle belangrijke velden in bezit, en verhinderde het damhalen van zijn tegenstander Anne Veenstra maar na een verkeerde voortzetting van Dirk kon Veenstra ongehinderd dam halen, met een puntendeling als gevolg (3-9).

Valentino Tjokro en zijn tegenstander Iskander Al Sarayfi zorgden samen voor een ware demonstratie klassiek spel, maar rond de 47ste zet koos Valentino noodgedwongen voor een remisecombinatie. Hij kwam daarbij wel een schijf achter, maar haalde zonder problemen de damlijn en daarna de remise (4-10).

Tot de 49e zet ging het in de partij tussen Peter Achterstraat en Boike Mathoera redelijk gelijk op. Maar omdat Boike dreigde vast te lopen , was hij gedoemd een schijf te offeren. Maar de schade met een stuk minder bleek niet te kunnen worden gerepareerd (4-12).

De stand die na de 34ste zet ontstond in de partij van Sam Pryor tegen Henk Jonker gaf weinig hoop voor de Lelystedeling omdat Henk Jonker het centrum volledig beheerste. Sam bleef echter knokken voor een goed resultaat maar in het eindspel maakte Jonker middels een prachtige combinatie een einde aan alle illusies van de Lelystedeling (4-14).

Een fraaie positiepartij ontstond in de partij van Bert Zijlstra tegen de op één na sterkste speler van het damteam van Drachten. Ondanks het hoge ratingverschil (186) bleef Bert van begin tot eind fier overeind. En Jan Hoogterp  kreeg geen kans om de goed spelende Bert aan het wankelen te brengen met een gelijkwaardige remise als gevolg.
Eindstand 5-15.

 

==================================================

 

12 november 2016 

Zwaar seizoen voor Lelystads damteam 

ook de 5e wedstrijd van dit seizoen in de landelijke 1e klasse A ging verloren. Nog 6 kansen op punten en die zullen gepakt moeten worden wil de vereniging nog een jaar in de 1e klasse spelen.
De beheerder van de website wacht nog op het echte wedstrijdverslag.

 

=================================================

 

29 oktober 2016 

vierde verlies op rij voor Damclub Lelystad. Het verzwakte team van Lelystad (de 2 spelers met de hoogste rating ontbraken) ging onderuit tegen het gelijkwaardige Dokkum.
Het echte verslag volgt zsm (de pc van de schrijver van de stukjes is nog steeds buiten werking en de website beheerder was niet bij de wedstrijd aanwezig)

 

 

28-10-2017

Spannende damstrijd in en tegen Kampen

 

Het begon al vroeg met een teleurstellende nederlaag van Robby Koendjbiharie, die blijkbaar onvoldoende geconcentreerd in een beginnerszetje

trapte, tegen Harmen Reuvekamp. En met het schaamrood op de kaken staakte hij onmiddellijk de strijd (0-2).

 

Wijnand groen kwam al binnen een uur een schijf achter, wat hem de hele verdere partij, parten speelde. En na lang zwoegen tegen beter weten in gaf hij Henk Kamminga de hand (0-4).

 

Het leek alles behalve fraai voor de Lelystedelingen na de snelle achterstand, van 4 punten. Maar ze bleven er in geloven en gingen er nog eens extra voor zitten.

 

Inmiddels was Cyril Sluisdom in een enerverende strijd verwikkeld geraakt tegen de sluwe Arie Heikoop. Maar alle slimme foefjes van Heikoop, werden doorzien.

En rond de 36e zet wist de Lelystedeling een forcing in de stand te vlechten, die niet of nauwelijks te pareren viel. En na lang nadenken kwam er een antwoord die de Lelystedeling verwachtte en met een lichte combinatie maakte hij een eind aan de strijd, waardoor de achterstand werd verkleind (2-4).

 

Daarna volgde een rustige en gelijkwaardige strijd tussen Boike Mathoera en Teun van Gelder, welke zoals verwacht ook in een puntendeling eindigde (3-5).

 

Ricardo Tong Sang en Wim Dekker gaven elkaar geen duimbreed toe. Wim Dekker van Kampen kon ondanks zijn hogere rating niet zijn wil opleggen, met remise als gevolg (4-6).

 

De spelers van SSS Kampen werkten keihard om de voorsprong te behouden, want korte tijd later volgde opnieuw een puntendeling in de partij Don Khedoe – Gerlof de Jong (5-7).

 

Even leek het er op dat Valentino Tjokro de stand gelijk zou trekken, omdat hij positioneel iets beter stond. Maar de sterk verdedigende Harm Kist, bleef alert en liet zich niet beetnemen.

Nadat Harm achter 3 schijven kroop, plakte Valentino en haalde een dam. Met de behaalde dam probeerde Valentino te verhinderen dat Harm Kist zelf naar de damlijn kroop, maar door de grote overmacht aan schijven, kon de speler van Kampen makkelijk enkele schijven weggeven en zelf damhalen, en de remise was een feit (6-8).

 

Het duurde lang, maar uiteindelijk was het Bert Zijlstra die zijn tegenstander Johan Wezenberg in grote problemen wist te manoeuvreren. Langzaam, maar na iedere zet brokkelde de ogenschijnlijk solide stand van Johan Wezenberg af.

Elke zet van Bert was duidelijk daar ook op gericht. Het leek op een bepaald moment, dat Bert bezig was een demonstratie in het eindspel te geven.

En net toen Wezenberg dacht een ontsnapping te hebben gevonden, volgde een fantastisch mooi eindoffensief van de Lelystedeling en aan alle illusies van de sympathieke heer Wezenberg kwam een abrupt eind (8-8).

En eindelijk het na bijna 4 uur dammen was de stand gelijk getrokken.

 

En voor de eerste keer kwam Lelystad zelf voor in deze spannende strijd.

Want ook Dirk van Roozelaar was in bloedvorm en speelde deze middag de sterren van de hemel. Reeds in het middenspel zagen omstanders hoe hij langzaam maar zeker zijn tegenstander Henk Ramon, op de knieën dwong, om in een later stadium. (Het zo belangrijke eindspel) de vruchten van te plukken. De 5 om 3 eindspel met wederzijds een dam. Was voor Dirk dan niet zo moeilijk meer om in winst om te zetten (8-10).

 

De spanning was op dat moment te snijden, zou het dan toch gaan gebeuren leek van de gezichten af te lezen. Alles was van die laatste partij afhankelijk.

Want als Sam Pryor het hoofd koel houd, en er nog een remise uitsleept tegen de sterkste dammer van SSS Kampen dan wint Lelystad met (9-11).

Maar helaas was het eindspel van Sam Pryor tegen Nico Lugthart niet meer te redden voor Sam. Met een hele fraaie winstforcing maakte Lugthart een einde aan de partij en won.

Eindstand 10-10.

 

====================================================================================

30-09-2017 

Lelystad legt het af tegen Dios /IJsselstreek

 

In de tweede ronde van het nationaal damkampioenschap voor clubteams in de tweede klasse, heeft het eerste team van damclub Lelystad de wedstrijd tegen het combinatie team Dios/IJsselstreek met 9-11 verloren.  

Kinderlijk eenvoudig liet Boike Mathoera zich combinatief aftroeven door zijn opponent Jaap Vos. Na een achterloop van Boike zette Jaap Vos hem slim op een 2- slag, welke hem hoe dan ook een schijf zou kosten. En niet alleen een schijf maar ook de partij ging verloren (0-2). 

Kort daarna volgde een gelijkwaardige remise van Robby Koendjbiharie tegen Gerrit Klompenhouwer (1-3).  

De partij van Huub Nollet tegen Harry Vos liep lange tijd gelijk op, tot Harry Vos rond de 45e zet kans zag te combineren. Hij gaf maar liefst 4 schijven weg en sloeg er 3 naar dam. Even leek die actie op Huub’s ondergang uit te draaien, maar hij verdedigde zich uitstekend en bereikte veilig de remise haven (2-4). 

Maar Lelystad bleef op achterstand want ook clubkampioen Don Khedoe werd op een combinatie getrakteerd, rond de 38e zet. Hij verloor daardoor een schijf en tegenstander Jay Amatmoestar gaf hem geen kans meer tot herstel (2-6).  

In zijn partij tegen Bernard Renting had Ricardo Tong Sang alle geluk van de wereld. Een verkeerde tempo op de 49e zet werd Renting fataal. En Lelystad kon het gat verkleinen (4-6).  

Sam Pryor nam een combinatie naar dam, maar overzag de verraderlijke tegen combinatie van zijn tegenstander Gerard Korten. En zwaar teleurgesteld moest Sam zich gewonnen geven (4-8).  

Dirk van Roozelaar kan terug zien op een gelijkwaardig sterke positiepartij, tegen C. Keurentjes (5-9).  

Cyril Sluisdom had eigenlijk ook een beetje het geluk aan zijn zijde, in zijn partij tegen Toon Baks. Toon Baks stond welliswaar slecht, maar kon toch op de 57e zet remise forceren, maar hij overzag dat buitenkansje, en verloor daarna kansloos (7-9).  

De partij Bert Zijlstra – Dick Reurink was tot aan het middenspel enigszins gelijk opgaand. Daarna rond de 47e/ 48e zet nam de druk toe. Maar met Bert’s 50e zet kwam er weer wat lucht voor Reurink. Over en weer werden er fouten gemaakt. Maar nadat Dirk Reurink op de 65e zet opnieuw een remise combinatie miste, liet Bert Zijlstra hem niet meer ontsnappen (9-9). En met deze overwinning kwam Lelystad eindelijk op gelijke hoogte en de hoop was gevestigd op de laatste partij van Wiebren de Vries tegen Gert Wisselink. 

In tijdnoodfase deed Wiebren rond de 48e zet de ene foute zet na de andere (vanwege de tijdnood kon hij niet de betere zetten berekenen) en Gert Wisselink hoefde niets anders te doen dan het capituleren van zijn tegenstander af te wachten. En rond de 53e zet was capitulatie inderdaad een feit.  

Eindstand (9-11).

 

==================================================

 

Damseizoen weer begonnen, goede start voor Lelystad

 

16/09/2017 

Damteam Lelystad wint overtuigend  

In de 1e ronde van het nationaal damkampioenschap voor clubteams in de 2e klasse heeft het 1e team van damclub Lelystad fors uitgehaald tegen het combinatieteam Hartholt Olie  uit Heino. Met 7 -13 werd Hartholt Olie in eigen huis verslagen. 

Met deze uitslag kwam het 10-tal van Heino nog goed weg,  want Dirk van Roozelaar kreeg de winst op een presenteerblaadje aangeboden. In een 1 zet diepe combinatie met doorbraak naar dam had hij de partij kunnen beslissen. Dirk overzag dat buitenkansje en Jan v d Kolk kon met een puntendeling wegkomen.  

Ook Valentino Tjokro had in een 4 om 2 eindstand tegen Henk Smit goede winstkansen, maar het blijven jagen op een stuk van Valentino lukte de Heino’er wonder wel. En de ontstane 3 om 1 stand was niet meer te winnen, met remise tot gevolg.  

Wiebren de Vries kwam in zijn partij tegen Jan Rensink in hevige tijdnood en in die tijdnoodfase blunderde hij, waardoor Rensink middels een hielslag op beslissend voordeel kwam, en Wiebren het kon opgeven.  

Maar met 5 overwiningen aan Lelystadse zijde viel er niets af te dingen op de overwinning van het Lelystadse 10-tal.  

De gedetailleerde uitslag: 

 

Hartholt Olie                    - Dc Lelystad 

 

1.  H. Smit                          - V. Tjokro                          1-1

 

2.  V. Lievense                  - R. Tong Sang                   0-2

 

3.  J. Rensink                     - W. de Vries                     2-0

 

4.  . Dijk                            - S. Pryor                             0-2

 

5.  E. Ploeger                     - R. Mathoera                   0-2

 

6.  G. Klaseboer               - B. Zijlstra                         2-0

 

.  W. Leijssenaar           - W. Groen                        1-1

 

8.  B. Straetemans          - C. Sluisdom                    0-2

 

9.  J. v d Kolk                     - D. van Roozelaar          1-1

 

10.M. Schotman              - R. Koendjbiharie          0-2

 

eindstand                                                                         7-13

 

=====================================================

 

18 februari 2017 Definitieve degradatie na teleurstellend seizoen 

Het eerste team van damclub Lelystad delft het onderspit tegen mede degradatie kandidaat Heerenveen 2.  

De eerste uitslag liet lang op zich wachten, doordat invaller Wijnand Groen aanvankelijk goed partij gaf tegen G. van de Molen. De tactische opstelling leek goed uit te pakken. Wijnand had namelijk een speler van gelijk niveau qua rating, maar de gelijkwaardigheid was op het dambord na 30 zetten ver te zoeken. Van de Molen veroverde met enkele krachtzetten eerst de centrumvelden, en drukte de Lelystedeling daarna positioneel van het bord (0-2). 

Gelukkig trok Sam Pryor korte tijd later de stand weer gelijk. Sam’s 28e zet leek een onschuldige opbouw zet, maar er zat veel meer achter. Zijn opponent U. Koopman mocht niet achter de twee aangeboden schijven lopen, vanwege een niet al te moeilijke, maar zeer venijnige plakker, met schijfwinst. Niet achterlopen zou Sam de mogelijkheid hebben gegeven om het klaverblad van de tegenstander in een wurggreep te nemen. Het eerste gebeurde, de tegenstander kroop achter twee stukken, en verloor eerst een schijf, en middels een schitterende combinatie daarna, met doorbraak naar dam pakte Sam de winst (2-2).  

Don Khedoe trof ook een speler van gelijk niveau Martin Boersbroek (995) en Don (993), maar veel bijzonders valt er over deze partij niet te vertellen, want het werd één grote hakpartij van begin tot end, waar Boersbroek zich het meest schuldig aan maakte. En nadat er over en weer nog drie schijven over waren besloten de heren de punten te delen (3-3).  

In de partij Boike Mathoera tegen Iepie Poepjes, ontstond de indruk dat Boike wellicht te vroeg tevreden was met remise. In een 4 om 4 stand waarbij mevrouw Poepjes nog ver op eigen speelhelft stond met haar schijven en Boike dus behoorlijk tempo voordeel had,  was doorspelen zonder meer een betere optie (4-4).  

Helaas liet Ricardo Tong Sang ergens in zijn partij tegen J. Jongsma de winst lopen. Het begon met een prachtig positioneel offer op de 45e zet. En daarna was het eigenlijk een kwestie van techniek, om zijn tegenstander op de knieën te dwingen. Maar door een verkeerde voortzetting of beter gezegd een verkeerde volgorde van de voortzettingen, vond Jongsma een eveneens prachtig tegen offer, waarna de rollen omdraaide en Ricardo hard moest werken om remise veilig te stellen (5-5). 

De spanning was op dat moment te snijden.  

Een goede voorbereiding is vaak het halve werk, ervoer Cyril Sluisdom in zijn partij tegen J. Modderman. Het toeval wil dat Cyril alle partijen uit deze competitie van Modderman, had nagespeeld en daardoor precies wist, waar deze speler in klassieke standen op aanstuurt. Op zijn 34e zet echter, speelde modderman een lok zetje, door een damcombinatie open te zetten. De Lelystedeling trapte hier niet in, en in het verdere verloop van de partij bleek de zogenaamde lok zet juist een positioneel zwakke zet te zijn. Want vanaf dat moment lag het initiatief volledig bij Cyril Sluisdom.  Alle trucks en valletjes van Modderman ten spijt (7-5). 

En Lelystad nam na 4 uur spelen eindelijk de leiding.  

Maar helaas was de vreugde van korte duur, want Cees Barends liet zijn tegenstander J. Veld met een simpele 1 om 1 ruil doorbreken. En die doorbraak was voldoende voor Heerenveen om de stand weer recht te trekken (7-7).  

Wiebren de Vries miste in het eindspel tegen M. Zijlstra tot 2 keer toe de remise variant. En trapte uiteindelijk door damblindheid in een simpele 1 om 2 en het was over en uit (7-9).  

Bert Zijlstra had tegen W. v/d Molen een gelijkwaardige partij, maar op de 54e  zet offerde Bert merkwaardig genoeg een schijf, wat sommige omstanders niet zo goed begrepen, althans de noodzaak van dat offer. Meteen richting de damlijn met bijvoorbeeld 30-24 was wellicht beter,omdat hij uiteindelijk met een schijf meer  het eindspel in zou gaan. Van de Molen zou namelijk zelf moeten offeren om ook door te breken. Maar na een 10 tal zetten werd tot remise besloten (8-10).  

In zijn partij tegen R. Veldstra zou Valentino een schijf verliezen. Maar na lang nadenken en rekenen toch een doorbraakcombinatie. Er verdwenen maar liefst 5 schijven van het bord en slechts 3 van Valentino’s tegenstander. Het was voor van de Velde dan ook niet zo moeilijk om remise te maken, want dan was de buit ook binnen voor Heerenveen.  

Eindstand (9-11).

 

================================================

 

4 februari 2017

 

Huilen met de pet op voor dammers Lelystad  

De wedstrijd tegen Roden/Leek uit Leek was voor damclub Lelystad huilen met de pet op. Maar liefst 4 spelers delfden het onderspit.

 

Invaller Hans Larooij was de eerste die het onderspit moest delven. Op zich speelde Hans een goede partij in de Hollandse opening. Bij zet 30 ging Hans echter in de fout, door een verkeerde ruil. Was de ruil goed genomen en naar het centrum gericht was de stand gelijk gebleven (2-0). 

 

Cees Barends moest diep gaan voor de remise tegen Jouke de Haan. Maar na noeste arbeid gelukte het hem veilig de remise haven te bereiken (3-1).

 

 Cyril Sluisdom trof per toeval een oud bekende. In 2014 in de bondscompetitie en in Paramaribo tijdens het Roethof Open toernooi, Bert Begeman nam geen risico’s gezien zijn ervaring in 2014, En speelde voorzichtig maar wel gedegen naar een veilige remise toe (4-2). 

 

Tegen Dennie van Dijk ging Bert Zijlstra gelijk op. Dwz tot kort, na het spannende middenspel, want daarna moest Bert, zeer alert manuvreren, om niet in gemene valletjes te trappen. En dat is over het algemeen Bert wel toevertrouwd, en hij haalde zonder problemen de remise haven (5-3). 

 

Ricardo Tong Sang trof de topscoorder Eric van Sonderen van Roden/Leek, die op dat moment 12 uit 8 gescoord had. Niets wees er op dat laatst genoemde zijn score naar 14 punten zou tillen, maar vakkundig werd Ricardo naar een moeilijk te hanteren middenspel gemanuvreerd, om het later in het eindspel definitief af te maken (7-3). 

 

Wijnand Groen en Dirk van Roozelaar hebben tegen respectievelijk Jaap Huizinga en Bert Honderd alles gegeven wat ze in huis hadden, maar de meer ervaren tegenstanders van Roden/Leek met bovendien ook hogere ratings bleken toch te sterk en beide Lelystedelingen moesten buigen (11-3).  

 

De tegenstander van Sam Pryor Fokke Smid, met een lagere rating hield Sam aardig bezig. Want wat Sam ook probeerde, werd door zijn tegenstander doorzien, met als gevolg een enigszins teleurstellende remise voor Sam (12-4). 

 

Valentino en Jan Harm Alkema gaven elkaar geen duimbreed toe en wat iedereen verwachtte gebeurde, namelijk een gelijkwaardige remise (13-5). 

 

Intussen was Wiebren de Vries bezig met een partij welke alle belangstelling trok. Iedereen was immers al uitgespeeld. Bijna alle omstanders taxeerden ondanks het materiaal voordeel van Wiebren de uitslag op remise. Bij normaal goed spel van zijn tegenstander en naamgenoot Roel de Vries, zou de partij n.l. ook in remise zijn geëindigd. Maar tot ieders verbazing posteerde Roel de Vries zijn dam precies op het verkeerde veld, en met een simpele 1 om 2 besliste Wiebren de langste partij van de dag in winst. 

 

Eindstand (13-7).

 

=====================================================

 

28 januari 2017 

Doek valt na 3 seizoenen 1e klasse 

Het zwaar gehandicapte damteam van Lelystad, welke al weken enkele vaste sterke basisspelers noodgedwongen moet missen door uiteenlopende persoonlijke omstandigheden, liep zaterdag j.l. opnieuw averij op in Leeuwarden. Om toch enigszins verassend te zijn werd een tactische opstelling uit de hoge hoed getoverd, welke ook bijna tot succes leidde. 

Dat bord 1 voor de meesten van dit verzwakte team van Lelystad, een probleem zou worden werd vooraf dan ook ingecalculeerd. Dirk van Roozelaar aan bord 1 werd in een verraderlijke kettingstelling genomen, welke zijn tegenstander Jan Algra een volle schijf en later ook nog de partij opleverde (2-0). Latere analyse gaf echter aan dat Dirk van Roozelaar, met een zelfde soort slagzet drie zetten later de verloren schijf terug kon winnen. Geen garantie uiteraard dat de uitslag anders zou zijn, maar in ieder geval zou de strijd met gelijke stukken verder kunnen gaan.  

Boike Mathoera hield zijn op papier veel sterkere tegenstander Bob Nuys keurig op remise. Tot vervelens toe bood Bob Nuys wel meer dan drie keer remise aan. Niet helemaal in de haak volgens de regels, maar ook dat soort vervelende zaken komen voor af en toe voor (3-1).  

Valentino Tjokro had zijn handen vol aan het stug verdedigende spel van Lucas Huitema. Maar op de 39e zet beging laatst genoemde toch een positionele fout, waarna Valentino een doorbraak combinatie kon nemen. 

Het spel ging nog wel even door, totdat Lucas Huitema op de 52e zet opnieuw in de fout ging, door achter een schijf van Valentino te kruipen. En de mokerslag die daarop volgde was meteen dodelijk (3-3).  

Bijzonder jammer was het gewonnen eindspel van Sam Pryor tegen Hylke Dykstra, welke door onnauwkeurig spel niet in winst werd omgezet, door de Lelystedeling. Maar met een teleurstellende remise moest hij uiteindelijk genoegen nemen (4-4).  

Bert Zijlstra speelde een gedegen partij tegen Nick de La Fonteyne. De heren gaven elkaar geen duimbreed toe, en na een enerverende strijd sloten zij de vrede (5-5).  

Hetzelfde geld voor de partij van Cees Barends tegen Theo Wolthers (6-6).  

De partij tussen Don Khedoe en Bernard Post ging lange tijd gelijk op, totdat Don op zijn 34e zet met het foutieve (8-12) vervolgde. Bernard Post liet dit buitenkansje niet aan zijn neus voorbij gaan. Hij combineerde vervolgens door eerst 4 schijven weg te geven en 3 terug te pakken maar wel met doorbraak naar de dam. Don knokte voor wat hij waard was en haalde alles uit zijn trukendoos om toch nog remise te halen, maar het mocht niet meer baten (8-6).  

Ricardo Tong Sang had het bepaald niet makkelijk tegen de enige vrouw in het team van De Oldehove mej. Munkhtuya Nasanbayar. Het eindspel vereiste uiterste nauwkeurigheid en volledige concentratie van Rik. Maar dat was hem wel toevertrouwd. En hoewel hij er diep voor moest gaan bereikte hij zonder kleerscheuren de remise haven (9-7).  

De partij Cyril Sluisdom tegen Geoffrey de La Fonteyne was ogenschijnlijk in het voordeel van de Lelystedeling qua materiaal. Maar niets is wat het lijkt. Want op geen enkele manier kon Cyril de winst vinden. En ook hij moest met remise genoegen nemen (10-8). 

De partij Wiebren de Vries tegen de veel sterkere Oege Dijkstra met een rating van maar liefst 1284 was een waar spektakel. Wiebren liet zich niet beïnvloeden door de hoge rating van zijn opponent en ging volop in de strijd. En zijn strijdlust zonder vrees werd met een gave remise beloond (11-9).  

Een nipte overwinning voor de Oldehove, welke misschien met een beetje meer geluk ook wat anders had kunnen uitvallen, maar dit is een feit. En hiermee is het doek ook definitief gevallen. Lelystad zal het volgend seizoen in de landelijke tweede klasse moeten gaan doen. 

 ===============================================================

 

21 jan 2017 Damvereniging Lelystad strijdend ten onder tegen Hijken DTC 2.

 

Ricardo Tong Sang was als eerste uit, maar tot aan de 55 zet is hij geen moment in gevaar geweest en eindigde de partij tegen Rik Smit in een gelijkwaardige remise (1-1).  

In zijn partij tegen Gerhard Dunning beging Cyril Sluisdom een verschrikkelijke blunder. De combinatie die hij zag en uitvoerde was verkeerd gezien. Dunning kon n.l. op twee manieren twee schijven slaan en dat laatste had Cyril compleet overzien, met een akelige nul als resultaat (1-3).   

In zijn partij tegen Herm Jan Brascamp leek Don Khedoe in het eindspel even positioneel wat beter te staan, maar Brascamp vond op het juiste moment de bevrijdende ruil naar remise (2-4).  

Boike Mathoera had beslist een ongelukkige paring. Hij trof n.l. Jan Mente Drent met een rating van 1340, maar liefst 400 rating punten meer dan Boike. Op de 31e zet nam Drent een ruil als voorbereiding op de hielslag die daarna volgde. Boike moest het vanaf dat moment met een schijf minder doen, en dat was voor de dammer uit Hijken, een kwestie van geduld, om de 2 punten binnen te halen (2-6). 

Op de 26e zet verraste Wiebren de Vries zijn tegenstander Benjo Verberkt met een schitterende combinatie. Wiebren met zwart gaf eerst twee schijven weg en won er daarna drie omdat verberkt op slag bleef staan zoals dat zo mooi heet, en niets tegen de achterloop van Wiebren de Vries kon uitrichten. Verberkt ging nog lang door, maar Wiebren vlocht  rond de 44e zet opnieuw een gemene combinatie in de stand welke dit keer meteen vernietigend was (4-6).  

Dirk van Roozelaar ging redelijk goed tegen de meer ervaren Bert Dollekamp, tot er op de 46e zet een combinatie in kwam, welke Dirk als het ware zelf had ingeluid, door achter een vijandig stuk te kruipen. Bert Dollekamp liet vervolgens drie stukken slaan en sloeg toe, met een doorbraak combinatie (4-8).  

Ook Cees Barends trof een speler (Henk Kalk) met een veel hogere rating. Maar dat was aan bord 1 wel verwachtbaar. Op de 44e zet offerde Henk Kalk een schijf om op Cees Barends rechtervleugel te kunnen doorbreken. Met gelijke stukken maar een gunstigere stand en bovendien nog de mogelijkheid van zijn tegenstander om nog twee dammen te halen, heeft Cees Barends doen besluiten toch maar op te geven (4-10).  

Eindelijk had Sam Pryor succes met zijn favoriete openingszet 31-27 . Op de 50e zet werd zijn opponent Jaap Knipper gedwongen een schijf weg te geven. Het prachtige eindspel wat daarna volgde was een lust voor het oog. Sam op zijn beurt offerde n.l. ook een schijf om doorbraak mogelijkheden van zijn tegenstander tot een minimum te beperken en om intussen zelf zo snel als mogelijk de damlijn te bereiken. Het leek de middag van de offers wel, want opnieuw offerde zijn tegenstander, om door te kunnen breken. De 4 om 3 stand (met 4 schijven voor Sam) die toen ontstond, vereiste uiterst nauwkeurig spel en opperste concentratie voor beide spelers maar met name voor de Lelystedeling die naar winst moest zien te schuiven. Maar vastberaden en met vaste hand schoof Sam de partij naar winst (6-10).  

Bert Zijlstra kwam rond de 47e zet wel een schijf voor tegen opponent Berend Plijter maar laatst genoemde had goed berekend dat de overgebleven stand niets meer zou opleveren dan een puntendeling, hetgeen ook geschiedde (7-11). En hiermee was het winnende punt voor Hijken binnen. 

Ook in de laatste bijzonder spannende partij tussen Valentino Tjokro en Siep Buurke werd gebruik gemaakt van het offer, welke zoals eerder vermeld veelvuldig van stal werd gehaald. Deze keer was het Valentino die hier gebruik van moest maken. Maar zelf met een schijf minder wist Valentino zich kranig te weren, en tot teleurstelling van zijn tegenstander het punt veilig te stellen (8-12).  

Een uitslag tegen de koploper waarmee te leven valt. Was de jammerlijke blunder van Cyril Sluisdom niet voorgevallen had de einduitslag misschien nog wat gunstiger geweest. 

 ========================================================================

 

10-12-2016 MTB Hoogeveen2 ook te sterk voor het Lelystadse damteam 

 

Op de 24e zet werd Valentino Tjokro onaangenaam verrast met een 2 om 3 doorbraakcombinatie, welke zijn tegenstander Gert Bosker 2 schijven opleverde. In zijn poging een schijf terug te winnen, zag hij in een flits een volgende combinatie aankomen, dit liet Valentino zich niet meer bewijzen en gaf zich gewonnen (2-0).  

Boike Mathoera speelde een gedegen positiepartij tegen de zeer ervaren Jan Bazuin. Beide spelers gaven elkaar echter geen duimbreed toe en, tekenden na een enerverende strijd uiteindelijk toch de vrede (3-1).  

Met zijn vervolg 27-22 op de 31e zet leek Alexander Slot een schijf te gaan winnen in zijn partij tegen Lelystedeling, Don Khedoe. Maar de ruil die daarop volgde was genoeg om de snode plannen van Alexander Slot te verijdelen. Maar op de 42e zet maakte Alexander Slot toch een fout, welke rigoureus  door Don werd afgestraft (3-3).  

Huub Nollet moest het opnemen tegen een van de vele jeugdspelers van het Hoogeveense team, Wouter Sosef. En dat de 12 jarige Wouter Sosef goed kan dammen bewees hij rond de 36e zet, met een venijnige damcombinatie, waarbij hij maar liefst 5 schijven weggaf om daarna met een drieslag dam te halen. Maar de schade voor Huub bleef beperkt, want de overgebleven 5 om 5 nadat de dam onschadelijk was gemaakt, was voor Huub voldoende om er minimaal remise uit te slepen (4-4). Tot dit moment ging de strijd nog gelijk op.  

Maar het team van Hoogeveen had nog meer gevaarlijke jeugd spelers ingezet. Op de 19e zet voerde Nicole de Vries, de 13 jarige kampioen van Nederland bij de meisjes pupillen  ook een combinatie uit tegen Sam Pryor, wat resulteerde in verlies van twee schijven. Sam kon vrijwel direct een schijf terug winnen en hoopte hiermee nog wat compensatie te kunnen verkrijgen, maar Nicole drukte Sam langzaam maar zeker de afgrond in (6-4).  

Rond zet 34 kwam Ricardo Tong Sang geforceerd door tegenstander Aike Smid een schijf achter, maar Ricardo bleef keihard doorknokken tot hij op de 61e zet de remise grens bereikt had. En enigszins opgelucht tekende hij de vrede (7-5).  

Cees Barends liet in zijn partij  tegen Gerard Bruins in het late 3 om 3 eindspel zich beetnemen. Door een slim offer bereikte zijn opponent eerder de damlijn en won (9-5). 

In de parij tussen Cyril Sluisdom en Be Brakels bleef het tot de 45e zet bijzonder spannend, met een licht positioneel voordeel voor Brakels. Twee zetten later waren de rollen  ineens omgedraaid, doordat Cyril een sterk stuk op het strategische veld 24 posteerde. De beste zet voor Brakels op dat moment was het offeren van een schijf welke hem uiteindelijk de partij kostte (9-7).  

Bert Zijlstra had het bepaald niet makkelijk tegen de op papier sterkste speler van dat team Be Eggens met een rating van 1228. Op de 21e zet offerde Bert een schijf, omdat de druk op zijn korte vleugel toenam. Dit offer bleek noodzakelijk, want ook de computer koos voor datzelfde offer zij het twee zetten later. Maar ondanks de schijf achter hield Bert het hoofd koel en moest routinier Be Eggens met remise genoegen nemen (10-8).  

Wiebren de Vries deed alles wat hij kon om Lelystad toch minimaal aan een punt te helpen. Maar zijn ervaren tegenstander Meint de Vries, zag kans met twee schijven door te breken. En daardoor kon Wiebren ondanks de dam die hij haalde niet meer bereiken dan een punten deling.  

Eindstand (11-9).

 

=====================================================

 

26 november 2016

 

Verzwakt damteam Lelystad niet opgewassen tegen Ons Genoegen Drachten. 


Rond de 13e zet met nog geen uur gespeeld te hebben blunderde Wijnand Groen in zijn partij tegen Wopke de Vries. Wijnand dacht een doorbraak te hebben, maar dat was slechts een gedachtenkronkel, want nadat Wijnand twee schijven had weggegeven, kwam hij tot zijn schrik erachter dat zijn tegenstander op twee manieren kon slaan. Wijnand liet het zich niet verder bewijzen en gaf meteen op (0-2).

In zijn partij tegen Jeroen Cremers werd Ricardo Tong Sang verrast met een slimmigheidje. Jeroen Cremers nam een twee om twee doorbraak. Ricardo kon de opmars naar dam van zijn tegenstander wel verhinderen, maar na de één om één ruil naar voren kwam de te ver naar voren gedrongen schijf van Ricardo onder zware druk te staan. Ricardo verloor die schijf en even later de partij (0-4).

Rond de 34ste zet ontstond er een situatie in de klassieke partij tussen Cyril Sluisdom en Eake Roosma, waarbij laatst genoemde speler geen goede zet meer had. Elke zet op dat moment kostte namelijk een schijf. Dat gebeurde ook maar door een slim offer van Roosma en goed verdedigend werk, viel er voor Cyril uiteindelijk niet meer te halen dan één punt (1-5).

De strijd tussen Huub Nollet en MF Gabriël Heerema was een taaie positiespel, waarbij Gabriël Heerema pas rond de 50ste zet grip op het spel van zijn tegenstander kreeg. En vanaf dat moment was het voor de sterkste speler van Drachten met een rating van 1391  slechts een kwestie van geduld (1-7).

De remise van Cees Barends tegen Richard Koot was goed voor een blauwe vermelding op internet, en terecht, want Cees kwam geen moment in gevaar tegen een speler met een rating welke ruim 200 punten hoger ligt dan die van Cees Barends (2-8).

Dirk van Roozelaar speelde een goede positie partij, maar vergat in het overmachtseindspel de beslissende dreun uit te delen. Dirk had in dat eindstandje reeds alle belangrijke velden in bezit, en verhinderde het damhalen van zijn tegenstander Anne Veenstra maar na een verkeerde voortzetting van Dirk kon Veenstra ongehinderd dam halen, met een puntendeling als gevolg (3-9).

Valentino Tjokro en zijn tegenstander Iskander Al Sarayfi zorgden samen voor een ware demonstratie klassiek spel, maar rond de 47ste zet koos Valentino noodgedwongen voor een remisecombinatie. Hij kwam daarbij wel een schijf achter, maar haalde zonder problemen de damlijn en daarna de remise (4-10).

Tot de 49e zet ging het in de partij tussen Peter Achterstraat en Boike Mathoera redelijk gelijk op. Maar omdat Boike dreigde vast te lopen , was hij gedoemd een schijf te offeren. Maar de schade met een stuk minder bleek niet te kunnen worden gerepareerd (4-12).

De stand die na de 34ste zet ontstond in de partij van Sam Pryor tegen Henk Jonker gaf weinig hoop voor de Lelystedeling omdat Henk Jonker het centrum volledig beheerste. Sam bleef echter knokken voor een goed resultaat maar in het eindspel maakte Jonker middels een prachtige combinatie een einde aan alle illusies van de Lelystedeling (4-14).

Een fraaie positiepartij ontstond in de partij van Bert Zijlstra tegen de op één na sterkste speler van het damteam van Drachten. Ondanks het hoge ratingverschil (186) bleef Bert van begin tot eind fier overeind. En Jan Hoogterp  kreeg geen kans om de goed spelende Bert aan het wankelen te brengen met een gelijkwaardige remise als gevolg.
Eindstand 5-15.

 

==================================================

 

12 november 2016 

Zwaar seizoen voor Lelystads damteam 

ook de 5e wedstrijd van dit seizoen in de landelijke 1e klasse A ging verloren. Nog 6 kansen op punten en die zullen gepakt moeten worden wil de vereniging nog een jaar in de 1e klasse spelen.
De beheerder van de website wacht nog op het echte wedstrijdverslag.

 

=================================================

 

29 oktober 2016 

vierde verlies op rij voor Damclub Lelystad. Het verzwakte team van Lelystad (de 2 spelers met de hoogste rating ontbraken) ging onderuit tegen het gelijkwaardige Dokkum.
Het echte verslag volgt zsm (de pc van de schrijver van de stukjes is nog steeds buiten werking en de website beheerder was niet bij de wedstrijd aanwezig)